lukutori_2

Tampereen Kirjafestarit
seuraavan kerran 
Tampere-talossa 3.-4.12.2022!

Kirjafestareilla juhlitaan kotimaista kirjallisuutta, sanataidetta
ja lausuntaa, faktaa ja fiktiota! 
Tapahtumaviikonloppu pitää sisällään kirjailijahaastattelua, paneeleita, puheenvuoroja ja luentoja, poikkitaiteellisialive-esityksiä, klubeja ja koko perheelle sopivaa ohjelmaa.

Tapahtumassa on mukana noin sata näytteilleasettajaa. Osastoilta hankit kätevästi koko suvun joululahjakirjat, ja messulöytöjen lomassa voit levähtää ja nautiskella kirjaviikonlopusta Viinimaailmassa ja Tampere-talon omissa ravintoloissa.

Laita Kirjamessut – Kirjafestarit -tapahtuman sometilit seurantaan, niin et jää paitsi uusista käänteistä!
Facebook | Instagram | Twitter

Tove-festivaali pe 2.12.2022

Kirjallisuuden ja kulttuurin ystäville on luvassa kiintoisaa ohjelmaa jo festariviikon perjantaina 2. joulukuuta, kun Tukholman Fotografiska-museossa ja Helsingin Svenska Teaternissa suuren suosion saanut Tove-festivaali saapuu Tampere-taloon ja Muumimuseoon. Taiteilija ja kirjailija Tove Janssonia juhlistava tapahtuma kerää yhteen arvostettuja suomalaisia kulttuuri- ja ajankohtaisvaikuttajia, joita kaikkia yhdistää rakkaus Janssonin monipuolista tuotantoa kohtaan. Tapahtuman juontaa näyttelijä Christoffer Strandberg, ja vieraina tavataan muiden muassa pääministeri Sanna Marin, toimittaja Sean Ricks sekä säveltäjä ja muusikko Lauri Porra. Festivaalin liput tulevat myyntiin tiistaina 24. toukokuuta.

Kuvataiteilija, kirjailija, lauluntekijä, näytelmäkirjailija ja sarjakuvantekijä Tove Janssonia (1914–2001) juhlistava Tove-festivaali saapuu ensimmäistä kertaa Tampereelle.  Muumihahmojen luojana maailmanmaineeseen noussut Jansson muistetaan ennen kaikkea monipuolisena taiteilijana, jonka ajaton rohkeus heijastuu koko hänen tuotantoonsa ja yksityiselämäänsä ja inspiroi taiteilijoita ja kirjailijoita edelleen tänä päivänä.

“Tove Jansson oli ajassaan erityisen rohkea ja edistyksellinen nainen, joka niin työllään kuin tavallaan elää auttoi murtamaan vanhoillisia normeja. Hänen työstään inspiroituneena tämä Tove-festivaali kokoaa yhteen erittäin vaikuttavan joukon ihmisiä, jotka omilla erityisalueillaan tekevät uraauurtavaa työtä mahdollistaakseen tasa-arvoisemman, inklusiivisemman ja onnellisemman maailman”, Moomin Characters Oy:n toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoo.

Tampereen Tove-festivaalin juontaa näyttelijä Christoffer Strandberg, ja tapahtumaan kutsutut keskustelijat, muusikot ja muut ajankohtaiset asiantuntijat vievät yleisön kiehtovalle audiovisuaaliselle matkalle, jota elävöittävät harvinaiset arkistomateriaalit Janssonista ja ihmisistä, jotka tunsivat hänet. Vieraiksi saapuvat muiden muassa pääministeri Sanna Marin, toimittaja Sean Ricks sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta vaikuttavat Googlen tuotemarkkinointipäällikkö Yacine Samb ja aktivisti Piki Rantanen.

Tove Janssonin ja muumien faniksi tunnustautuva pääministeri Marin osallistuu tapahtumassa keskusteluun, joka käsittelee inklusiivisuuden ja sosiaalisen kestävyyden teemoja sekä haastavissa tehtävissä toimivia rohkeita naisia, jollainen Janssonkin aikanaan oli. Paneelikeskusteluiden lisäksi luvassa on Stratovarius-yhtyeestä tutun ja muumitarinoista ammentaneen säveltäjä ja muusikko Lauri Porran sekä Janssonin laulutekstien tulkitsijana tunnetun näyttelijä ja laulaja Emma Klingenbergin esittämää musiikkia.

Tove-festivaali Tampere-talossa 2.12.2022

Tove-festivaalia vietetään perjantaina 2. joulukuuta klo 17–21 Tampere-talon Pienessä salissa. Festivaalin keskustelut käydään suomen kielellä, ja ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin. Varsinaisen lavaohjelman jälkeen ilta jatkuu saariston makumaisemista inspiroituneella ruokailulla ja tunnelmallisilla jatkoilla Muumimuseossa. Museossa soi Tove Janssonin ajan musiikki ja Ateljeessa on ravintola Tuhton baari. Elämyksellisessä Muumimuseossa on esillä Janssonin alkuperäisiä kuvituksia ja tämän taiteilijapuolison Tuulikki Pietilän (1917–2009) kolmiulotteisia kuvaelmia. Observatorion vaihtuvana näyttelynä nähdään Toven kirjahyllystä, jossa pohditaan mitä kodin kirjasto kertoo omistajastaan.

Tove-festivaalin järjestävät yhteistyössä Moomin Characters Oy ja Tampere-talo Oy. 

Ohjelmistossa 2021 mukana oli mm.​

AAMULEHTI-salissa (Pieni sali) kuullaan kaunokirjallisuuden kärkinimien haastatteluja ja puheenvuoroja. Mukana ovat muun muassa vuoden 2020 Finlandia-voittaja Anni Kytömäki, tänä vuonna uudet kirjansa julkaisseet Anneli Kanto, kirjailija-kuvataiteilija Rosa Liksom, kirjailijat Sisko Savonlahti, Eppu Nuotio, Miki Liukkonen ja Juha Hurme sekä esikoiskirjailijat näyttelijä-valokuvaaja Laura Malmivaara ja laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula.

DEKKARISALI MAESTRO täyttyy lauantaina jännityksen mestareista. Mukana ovat esimerkiksi Leena Lehtolainen, Antti Tuomainen, Seppo Jokinen, Kale Puonti ja muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä. Sunnuntaina Maestro on omistettu tietokirjallisuudelle, haastatteluissa tavataan muun muassa kustannusalan konkari Leena Majander, maailmantähti ja stand up -koomikko Ismo Leikola, populaarimusiikin ammattilaiset Epe Helenius, Taija Holm, Kimmo Miettinen ja Jarkko Jokelainen.

DUETTO-saleissa on luvassa lapsille, nuorille ja ikinuorille aikuisille suunnattua ohjelmaa. Mukana on Tampere Kuplii -yhdistyksen tuottama sarjakuvakokonaisuus sekä Tatun ja Patun piirtäjä-käsikirjoittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen, jotka kertovat omat ja hahmojensa kuulumiset ja taiteilevat livenä yllätyksen! Lasten- ja nuortenkirjallisuuden paneeleissa nähdään esimerkiksi Supernanny Pia Penttala, ja kaikkien iloksi festareilla vierailee molempina päivinä lukukoiria. Lisäksi Duetto 1 -salin lauantai-iltapäivän ajankohtaisessa äänikirjakokonaisuudessa esitellään kirjallisuuden uusia muotoja ja mahdollisuuksia.

SOPRAANO-salin tietokirjallisuuteen keskittyvän lauantain valtateemoina ovat luonto ja ilmasto. Sunnuntaina sali täytyy myyteistä ja mysteereistä Ihme ja kumma -kokonaisuuden myötä.

SONAATTI-salit pyhitetään viikonlopun aikana runoudelle, lausunnalle, teatterille, musiikille, tietokirjallisuudelle ja ajankohtaisille paneeleille. Pirkkalalaiskirjailijat ja Tampereen yliopisto tuovat ohjelmaan omat kuratoidut paneelinsa. Sonaatti 1:n sunnuntaille on luvassa PEN-sananvapausjärjestön Afganistan-paneeli, johon osallistuu mm. PEN Afganistanin puheenjohtajan Samay Hamed.

RIFFI-salissa keskustellaan viikonlopun aikana intiimin kotoisassa ympäristössä esimerkiksi internetistä ja dekkareista, sekä kirjan julkaisemisen monista näkökulmista.

SORSAPUISTOSALI muuntautuu festarien ajaksi suureksi kirjakaupaksi. Joululahjakirjaostoksilla voi samaan aikaan kuunnella tauotta tieteeseen ja journalismiin keskittyviä keskusteluja. Sunnuntaina Sorsapuistossa kuullaan myös monen puheenvuoron kautta, mitä tarkoittaa perhe vuonna 2021.

Lisäksi Kirjafestareilla nähdään Vuoden Luontokuva 2021 –kilpailussa palkittujen kuvien näyttely, sekä Peppi Pitkätossu -näyttely – talossa sijaitsevan Muumimuseon omista näyttelyistä puhumattakaan. Tampereen Kirjamessut – Kirjafestarit -lippu sisältää pääsyn maailman ainoaan Muumimuseoon. 

Ohjelmatoimikunta 2021

Jussi Tuulensuu (pj) Aamulehti, päätoimittaja
Tuija Välipakka Pirkkalaiskirjailijat ry, puheenjohtaja
Tiina Lehikoinen Pirkkalaiskirjailijat ry, puheenjohtaja
Kjell Westö Kirjailija
Markus Määttänen Aamulehden kulttuuritoimitus
Paulina Ahokas Tampere-talo Oy, toimitusjohtaja
Kaisa Laaksonen Lasten kirjainstituutti, toiminnanjohtaja
Hannu Peltonen Antikvariaattiyrittäjä
Perttu Pesä Kulttuuripääkaupunki 2026, projektinjohtaja
Anna-Kaisa Heinämäki Tampereen kaupunki, kilpailukykyjohtaja
Niina Salmenkangas Tampereen kaupunki, kirjastot
Roleff Kråkström Moomin Characters, toimitusjohtaja
Harri Simola Docendo Oy, toimitusjohtaja
Antti Kasper Otava, kustannuspäällikkö
Saara Tiuraniemi Tammi, lasten kirjat, liiketoimintajohtaja
Jouni Tervo Docendo (Crime Time), kustantaja
Mikko Jämsén Vastapaino, kustantaja
Reino Bragge Emeritus teatterinjohtaja
Mikko Kanninen Tampereen Teatteri, teatterinjohtaja
Panu Raipia Tampereen komediateatteri, teatterinjohtaja
Janne Laurila Tullikamari/Telakka, ohjelmapäällikkö
Kyösti Koskela Tampere Kuplii sarjakuvafestivaali/Tampereen yliopisto
Ville Hämäläinen Tampereen yliopisto
Anna Elina Iso-Aro Kirjallisuuden läänintaiteilija
Pertti Ketonen Finlayson Art Area / Kirja&Taide
Katja Villemonteix Galleria Himmelblau
Simo Ollila Annikin Runofestivaali
Minna Hyytiäinen Vihtorin kirjamessut
Minna Honkasalo Muumimuseo
Päivi Mäki-Kerttula Vanha kirjallisuuden päivät
Tuija Välipakka Kirjailija
Mika Kotilainen Karisto, toimitusjohtaja
Leena Majander Kustantaja emerita
Marita Salonen Kulttuuritoimitus, päätoimittaja
Sami Syrjämäki Tieteellisten seurain valtuuskunta, julkaisupäällikkö
Leena Majander Emerita kustantaja
Katja Leino Gummerus, myynti- ja markkinointijohtaja
Reetta Ravi Siltala Kustannus
Hannele Jyrkkä Teos, tiedotuspäällikkö
Kalle Niinikangas Enostone, kustantaja
Mari Koli Kustantamo S & S, toimitusjohtaja
Otso Kautto Tampereen Työväen Teatteri, teatterinjohtaja
Sari Andersson Tampereen Työväen Teatteri, tiedottaja
Tiina Kuusisto Pirfest, toiminnanjohtaja
Outi Kitti Gaudeamus Oy, myynti- ja markkinointipäällikkö
Sanna Huhtala Tampereen Teatteri, tiedottaja

Toimija, ilmoita muualla kaupungissa tapahtuvasta oheisohjelmasta!

Vinkkaa Tampereella tapahtuvasta Kirjafestarien oheisohjelmasta 
kirjamessut@tampere-talo.fi 
niin lisäämme tapahtumasi festariohjelmaan.