lukutori_2

Tampereen Kirjafestarit
seuraavan kerran 
Tampere-talossa 3.-4.12.2022!

Kirjafestareilla juhlitaan kotimaista kirjallisuutta, sanataidetta
ja lausuntaa, faktaa ja fiktiota! 
Tapahtumaviikonloppu pitää sisällään kirjailijahaastattelua, paneeleita, puheenvuoroja ja luentoja, poikkitaiteellisialive-esityksiä, klubeja ja koko perheelle sopivaa ohjelmaa.

Tapahtumassa on mukana noin sata näytteilleasettajaa. Osastoilta hankit kätevästi koko suvun joululahjakirjat, ja messulöytöjen lomassa voit levähtää ja nautiskella kirjaviikonlopusta Viinimaailmassa ja Tampere-talon omissa ravintoloissa.

Laita Kirjamessut – Kirjafestarit -tapahtuman sometilit seurantaan, niin et jää paitsi uusista käänteistä!
Facebook | Instagram | Twitter

Ohjelmisto 2022

Suomen nimekkäimmistä kirjailijoista Tampereen Kirjafestareilla 2022 nähdään mm. Kari Hotakainen, Riikka Pulkkinen, Mauri Kunnas, Juha Hurme, Seppo Jokinen, Ulla-Lena Lundberg ja Kjell Westö veljensä Mårtenin kanssa.

Tietokirjallisuuden kiinnostavimpia kärkiä ovat Mikko Kuustosta ja Pate Mustajärveä käsittelevät elämäkerrat, filosofi Esa Saarisen kauan odotettu uusi teos sekä psykoterapeutti Maaret Kallion ja historioitsija Teemu Keskisarjan uudet tietokirjat. 

Messujen saliteemoiksi ovat vuonna 2022 muodostumassa perinteiset kaunon kärjet, tieto- ja elämäkertakirjojen kiinnostavimmat uutuudet, jännitys ja dekkarit, historia, urheilu ja tämän hetken suosituin lasten- ja nuortenkirjallisuus. Tänä vuonna ilmestyvien kirjojen innoittamana käsitellään laajasti ja monipuolisesti myös ajan henkeä: kierrätystä, ravitsemusta, kasvissyöntiä ja vegaaniutta, terveyttä ja luontosuhdetta. Yksi uusista nousevista teemoista on rakkaus! Myös viime vuodelta tuttu Ihme ja Kumma -kokonaisuus on jälleen vahvasti mukana.

Aulaklubilla kuullaan lausuntaa, musiikkia ja paneeleja, sekä nähdään mielikuvituksellisten asujen Cosplay-näytöksiä.

Lauantaina 3.12. festareilla jaetaan viime vuoden tapaan Aamulehden Tulenkantaja-palkinto. Lisäksi Aamulehti tuottaa omaa ohjelmistoaan Sorsapuistosaliin. 

Kirjafestariviikonloppuna Tampere-talossa on tarjolla myös paljon kiinnostavaa konserttiohjelmaa. Rakastettu animaatioelokuva Lumiukko (The Snowman, 1982) kertoo pienen James-pojan ja Lumiukon yhdessä kokeman jouluisen seikkailun.  Livemusiikista vastaa Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri TASO johtajanaan Kimmo Tullila. Konsertin jälkeen on helppo siirtyä seuraamaan lapsille ja nuorille suunnattua festariohjelmaa. Lauantain päättää Jarkko Aholan Särmää & Sävyjä konserttisalikiertueen konsertti. Sunnuntai puolestaan huipentuu Maaret Kallion Tunteita ja tietoa -iltaan, jossa Kallion artistivieraana nähdään Mikko Kuustonen.

Kirjafestareiden sekä konserttien ja festareiden yhdistelmäliput tulevat myyntiin elokuussa.

Tove-festivaali pe 2.12.2022

Kirjallisuuden ja kulttuurin ystäville on luvassa kiintoisaa ohjelmaa jo festariviikon perjantaina 2. joulukuuta, kun Tukholman Fotografiska-museossa ja Helsingin Svenska Teaternissa suuren suosion saanut Tove-festivaali saapuu Tampere-taloon ja Muumimuseoon. Taiteilija ja kirjailija Tove Janssonia juhlistava tapahtuma kerää yhteen arvostettuja suomalaisia kulttuuri- ja ajankohtaisvaikuttajia, joita kaikkia yhdistää rakkaus Janssonin monipuolista tuotantoa kohtaan. Tapahtuman juontaa näyttelijä Christoffer Strandberg, ja vieraina tavataan muiden muassa pääministeri Sanna Marin, toimittaja Sean Ricks sekä säveltäjä ja muusikko Lauri Porra.

Kuvataiteilija, kirjailija, lauluntekijä, näytelmäkirjailija ja sarjakuvantekijä Tove Janssonia (1914–2001) juhlistava Tove-festivaali saapuu ensimmäistä kertaa Tampereelle.  Muumihahmojen luojana maailmanmaineeseen noussut Jansson muistetaan ennen kaikkea monipuolisena taiteilijana, jonka ajaton rohkeus heijastuu koko hänen tuotantoonsa ja yksityiselämäänsä ja inspiroi taiteilijoita ja kirjailijoita edelleen tänä päivänä.

“Tove Jansson oli ajassaan erityisen rohkea ja edistyksellinen nainen, joka niin työllään kuin tavallaan elää auttoi murtamaan vanhoillisia normeja. Hänen työstään inspiroituneena tämä Tove-festivaali kokoaa yhteen erittäin vaikuttavan joukon ihmisiä, jotka omilla erityisalueillaan tekevät uraauurtavaa työtä mahdollistaakseen tasa-arvoisemman, inklusiivisemman ja onnellisemman maailman”, Moomin Characters Oy:n toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoo.

Tampereen Tove-festivaalin juontaa näyttelijä Christoffer Strandberg, ja tapahtumaan kutsutut keskustelijat, muusikot ja muut ajankohtaiset asiantuntijat vievät yleisön kiehtovalle audiovisuaaliselle matkalle, jota elävöittävät harvinaiset arkistomateriaalit Janssonista ja ihmisistä, jotka tunsivat hänet. Vieraiksi saapuvat muiden muassa pääministeri Sanna Marin, toimittaja Sean Ricks sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta vaikuttavat Googlen tuotemarkkinointipäällikkö Yacine Samb ja aktivisti Piki Rantanen.

Tove Janssonin ja muumien faniksi tunnustautuva pääministeri Marin osallistuu tapahtumassa keskusteluun, joka käsittelee inklusiivisuuden ja sosiaalisen kestävyyden teemoja sekä haastavissa tehtävissä toimivia rohkeita naisia, jollainen Janssonkin aikanaan oli. Paneelikeskusteluiden lisäksi luvassa on Stratovarius-yhtyeestä tutun ja muumitarinoista ammentaneen säveltäjä ja muusikko Lauri Porran sekä Janssonin laulutekstien tulkitsijana tunnetun näyttelijä ja laulaja Emma Klingenbergin esittämää musiikkia.

Tove-festivaali Tampere-talossa 2.12.2022

Tove-festivaalia vietetään perjantaina 2. joulukuuta klo 17–21 Tampere-talon Pienessä salissa. Festivaalin keskustelut käydään suomen kielellä, ja ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin. Varsinaisen lavaohjelman jälkeen ilta jatkuu saariston makumaisemista inspiroituneella ruokailulla ja tunnelmallisilla jatkoilla Muumimuseossa. Museossa soi Tove Janssonin ajan musiikki ja Ateljeessa on ravintola Tuhton baari. Elämyksellisessä Muumimuseossa on esillä Janssonin alkuperäisiä kuvituksia ja tämän taiteilijapuolison Tuulikki Pietilän (1917–2009) kolmiulotteisia kuvaelmia. Observatorion vaihtuvana näyttelynä nähdään Toven kirjahyllystä, jossa pohditaan mitä kodin kirjasto kertoo omistajastaan.

Tove-festivaalin järjestävät yhteistyössä Moomin Characters Oy ja Tampere-talo Oy. 

Osta liput!

Ohjelmistossa 2021 mukana olivat mm.​

AAMULEHTI-salissa (Pieni sali) kuultiin kaunokirjallisuuden kärkinimien haastatteluja ja puheenvuoroja. Mukana olivat muun muassa vuoden 2020 Finlandia-voittaja Anni Kytömäki, vuonna 2021 uudet kirjansa julkaisseet Anneli Kanto, kirjailija-kuvataiteilija Rosa Liksom, kirjailijat Sisko Savonlahti, Eppu Nuotio, Miki Liukkonen ja Juha Hurme sekä esikoiskirjailijat näyttelijä-valokuvaaja Laura Malmivaara ja laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula.

DEKKARISALI MAESTRO täyttyi lauantaina jännityksen mestareista. Mukana olivat esimerkiksi Leena Lehtolainen, Antti Tuomainen, Seppo Jokinen, Kale Puonti ja muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä. Sunnuntaina Maestro omistettiin tietokirjallisuudelle, haastatteluissa tavattiin muun muassa kustannusalan konkari Leena Majander, maailmantähti ja stand up -koomikko Ismo Leikola, populaarimusiikin ammattilaiset Epe Helenius, Taija Holm, Kimmo Miettinen ja Jarkko Jokelainen.

DUETTO-salit tarjosivat ohjelmaa lapsille, nuorille ja ikinuorille aikuisille. Mukana olivat Tampere Kuplii -yhdistyksen tuottama sarjakuvakokonaisuus sekä Tatun ja Patun piirtäjä-käsikirjoittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen, jotka kertoivat omat ja hahmojensa kuulumiset ja taiteilivat livenä yllätyksen! Lasten- ja nuortenkirjallisuuden paneeleissa nähtiin esimerkiksi Supernanny Pia Penttala. Kaikkien iloksi festareilla vieraili molempina päivinä lukukoiria. Lisäksi Duetto 1 -salin lauantai-iltapäivän ajankohtaisessa äänikirjakokonaisuudessa esiteltiin kirjallisuuden uusia muotoja ja mahdollisuuksia.

SOPRAANO-salin tietokirjallisuuteen keskittyneen lauantain valtateemoina olivat luonto ja ilmasto. Sunnuntaina sali täyttyi myyteistä ja mysteereistä Ihme ja kumma -kokonaisuuden myötä.

SONAATTI-salit pyhitettiin  runoudelle, lausunnalle, teatterille, musiikille, tietokirjallisuudelle ja ajankohtaisille paneeleille. Pirkkalalaiskirjailijat ja Tampereen yliopisto toivat ohjelmaan omat kuratoidut paneelinsa. Sonaatti 1:n sunnuntassa kuultiin PEN-sananvapausjärjestön Afganistan-paneeli, johon osallistui mm. PEN Afganistanin puheenjohtajan Samay Hamed.

RIFFI-salissa keskusteltiin viikonlopun aikana esimerkiksi internetistä ja dekkareista, sekä kirjan julkaisemisen monista näkökulmista.

SORSAPUISTOSALI muuntautui festarien ajaksi suureksi kirjakaupaksi. Joululahjakirjaostoksilla pystyi samaan aikaan kuuntelemaan tieteeseen ja journalismiin keskittyneitä keskusteluja. Sunnuntaina Sorsapuistossa kuultiin myös monen puheenvuoron kautta, mitä tarkoitti perhe vuonna 2021.

Lisäksi Kirjafestareilla nähtiin Vuoden Luontokuva 2021 –kilpailussa palkittujen kuvien näyttely, sekä Peppi Pitkätossu -näyttely – talossa sijaitsevan Muumimuseon omista näyttelyistä puhumattakaan!

Ohjelmatoimikunta 2022

Jussi Tuulensuu (pj) Aamulehti, päätoimittaja
Kaisa Järvelä Aamulehden Tulenkantaja-palkinto, tuottaja
Tiina Lehikoinen Pirkkalaiskirjailijat ry, puheenjohtaja
Kjell Westö Kirjailija
Paulina Ahokas Tampere-talo Oy, toimitusjohtaja
Kaisa Laaksonen Lastenkirjainstituutti, toiminnanjohtaja
Hannu Peltonen Antikvariaattiyrittäjä
Anna-Kaisa Heinämäki Tampereen kaupunki, kilpailukykyjohtaja
Niina Salmenkangas Tampereen kaupunki, kirjastot
Roleff Kråkström Moomin Characters, toimitusjohtaja
Harri Simola Docendo Oy, toimitusjohtaja
Antti Kasper Otava, kustannuspäällikkö
Saara Tiuraniemi Tammi, lasten kirjat, liiketoimintajohtaja
Jouni Tervo Docendo (Crime Time), kustantaja
Mikko Jämsén Vastapaino, kustantaja
Reino Bragge Emeritus teatterinjohtaja
Mikko Kanninen Tampereen Teatteri, teatterinjohtaja
Sanna Huhtala Tampereen Teatteri, tiedottaja
Panu Raipia Tampereen Komediateatteri, teatterinjohtaja
Janne Laurila Tullikamari/Telakka, ohjelmapäällikkö
Kyösti Koskela Tampere Kuplii sarjakuvafestivaali/Tampereen yliopisto, tapahtumasuunnittelun asiantuntija
Maria Mäkelä Tampereen yliopisto, FT, dosentti, yliopistonlehtori
Anna Elina Isoaro Kirjallisuuden läänintaiteilija
Pertti Ketonen Finlayson Art Area / Kirja&Taide, tapahtumajohtaja
Katja Villemonteix Galleria Himmelblau, projektipäällikkö
Simo Ollila Annikin Runofestivaali, festivaalin tuottaja & tiedottaja
Minna Hyytiäinen Vihtorin kirjamessut, tuottaja
Minna Honkasalo Muumimuseo, tuottaja
Päivi Mäki-Kerttula Vanhan kirjallisuuden päivät, toiminnanjohtaja
Tuija Välipakka Kirjailija
Mika Kotilainen Karisto, toimitusjohtaja
Leena Majander Kustantaja emerita
Marita Salonen Kulttuuritoimitus, päätoimittaja
Sami Syrjämäki Tieteellisten seurain valtuuskunta, julkaisupäällikkö
Leena Majander Emerita kustantaja
Katja Leino Gummerus, myynti- ja markkinointijohtaja
Reetta Ravi Siltala Kustannus, tiedotuspäällikkö
Elsa Hyvärinen Teos, messut ja internetsivut
Kalle Niinikangas Enostone, kustantaja
Mari Koli Kustantamo S & S, toimitusjohtaja
Sari Andersson Tampereen Työväen Teatteri, tiedottaja
Lasse Leminen Gaudeamus, viestintäpäällikkö
Susanna Koskimaa Pirfest, tiedottaja
Hanna-Liisa Onnela Tampere-Seura ry, toiminnanjohtaja
Venla Moisala Tampereen kaupunki, tapahtumakoordinaattori
Anneli Kanto Kirjailija

Toimija, ilmoita muualla kaupungissa tapahtuvasta oheisohjelmasta!

Vinkkaa Tampereella tapahtuvasta Kirjafestarien oheisohjelmasta 
kirjamessut@tampere-talo.fi 
niin lisäämme tapahtumasi festariohjelmaan.