Hyppää sisältöön

Tampereen Kirjafestarit
Tampere-talossa 2.-3.12.2023
– tutustu ohjelmaan!

Tampereen Kirjafestarit saa toivotusti jatkoa. Tapahtuma järjestetään jälleen Tampere-talossa la-su 2.–3.12.2023, ja luvassa on entistäkin monipuolisempi kulttuurin ja kirjallisuuden, nautiskelun ja jouluostosten juhla.

Tampereen Kirjafestareiden ohjelma on nyt julkistettu – mukana muun muassa Kjell Westö, Juha Itkonen, Maija Vilkkumaa, Anneli Kanto ja Sirpa Kähkönen. Kirjafestareiden liput ovat myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fi:n lipunmyyntikanavissa. 

Laita Tampereen Kirjafestarit -tapahtuman sometilit seurantaan, niin kuulet ensimmäisenä vuoden 2023 tapahtumasta!

Facebook | Instagram | X

Ohjelma 2023

Tänä vuonna uutta tuotantoa julkaisevista kirjailijoista ja muista esiintyjistä osallistumisensa ovat varmistaneet esimerkiksi Raija Oranen, Sirpa Kähkönen, Tommi Liimatta, Ann-Christin Antell, Alivaltiosihteeri, laulaja Maija Vilkkumaa yhdessä Miina Supisen kanssa, sekä uudella Lasten alueella esiintyvät Tatun ja Patun “vanhemmat” Aino Havukainen ja Sami Toivonen.

Kirjallisen ohjelman lisäksi festareilla panostetaan tänä vuonna erityisesti laajennettuun viinialueeseen ja joulun läheisyyteen. Festarialueen uutuus on joulutori, josta voi kirjalahjoja täydentämään hankkia paljon muutakin joulumieltä nostattavaa. 

Talon täydeltä kulttuuria

Tampereen Kirjafestareiden kirjallinen ohjelma jakautuu tuttuun tapaan genreittäin ja teemoittain Tampere-talon eri saleihin.

Aamulehtisali eli Tampere-talon 500-paikkainen Pieni sali on jälleen pyhitetty kaunokirjallisuuden kärjille sekä Tulenkantaja-palkintojuhlallisuuksille.

Maestro-salissa esiintyvät lauantaina 2.12. ajankohtaiset dekkaristit, kuten uuden aluevaltauksen tehnyt Anneli Kanto, suositun Mortuí non silent -sarjan kirjailijat Rainio & Rautaheimo sekä Rosa Meriläinen. Sunnuntaina 3.12. Maestrossa päästään kuulemaan kuluneen vuoden tietokirjallisuuden mielenkiintoisimmista teoksista. 

Uudella Lasten alueella on tarjolla paljon erilaista tekemistä lukukoirille lukemisesta pakohuonepeliin.

Duetto-saleissa viihdytään sarjakuvien, nuortenkirjallisuuden ja historia- ja tietoteosten parissa. Paljon puhuttavaa tekoälyä pohditaan useankin tietokirjan kautta, ja esimerkiksi seksuaalisuuden monia muotoja lähestytään polyamorian ja queer-romantiikan kautta.

Ihme & Kumma -otsikon alla tutustutaan jälleen lukuisiin myytteihin, mysteereihin ja mieltä askarruttaviin ilmiöihin. 

Sopraano-salin ohjelmassa on ajankohtaisiin teemoihin pureutuva Tampereen yliopiston ja Pirkkalaiskirjailijoiden kuratoima kokonaisuus. 

Sorsapuistosali muuttuu festareiden ajaksi jälleen suureksi kirja- ja joulukaupaksi. Sorsapuistosalissa on myös oma ohjelmalavansa, jossa nähdään esimerkiksi vuoden parhaita tietokirjoja käsittelevä Tietokirjaraati lauantaina 2.12. 

Tampere-talon pääaulassa toteutettavalla ilmaisella Aulaklubilla kuullaan molempina päivinä puhuttelevaa runoutta, mukana ovat muun muassa runoilijat Jyrki Kiiskinen ja Tomi Kontio. Luvassa on myös erilaisia musiikkiesityksiä, kuten Aulaklubin lauantain huipentava kirjailijoiden oma bändi Nyrok Dolls, jossa soittavat muun muassa Kjell Westö ja Mauri Kunnas. 

Vinkit juhlakauden viiniostoksiin ja täydennystä pukinkonttiin

Tampere-talon toisen kerroksen valtaavat kirjallisuusohjelman ohella entistä laajempi viinialue ja sesongin lahjaostokset täydentävä joulutori. Viinialue tarjoaa vinkit juhlakauden viiniostoksiin ja mahdollisuuden maistella harvinaisempiakin herkkuja. Erilaiset tietoiskut ja ohjatut viinitastingit tuovat syventävää oppia kokeneemmallekin viiniharrastajalle.

Monipuolinen joulutori tuo lukulahjojen oheen vastuullisia ja oivaltavia paketteja muun muassa kotimaisen käsityön ystäville.

”Tampereen Kirjafestarit tuo tänäkin vuonna yhteen kirjailijat ja kirjallisuuden ystävät  kuuntelemaan puheenvuoroja, keskustelemaan kirjallisuudesta ja pohtimaan alan uudistumiseen liittyviä ilmiöitä. Haluamme säilyttää tapahtuman kiitosta saaneet sisällöt, kuten saleissa järjestettävät keskusteluhetket ja eri lavoilla pidettävät monipuoliset ohjelmanumerot”, Tampere-talon liiketoimintajohtaja Tanja Järvensivu sanoo ja jatkaa: 

“Tavoitteena on luoda koko perhettä kiinnostava kulttuuritapahtuma. Joulun läheisyys tullaan tämän vuoden Kirjafestareilla hyödyntämään entistä vahvemmin viini- ja jouluteemojen myötä. Yhdessä nämä muodostavat kokonaisuuden, jonka takia Tampereelle kannattaa lähteä kauempaakin ja ihan koko viikonlopuksi.”

Ohjelma la 2.12.

Voit hakea ohjelmasta hakusanalla tästä.

Tampere-talon ovet aukeavat yleisölle klo 9 ja festarialue klo 9.45.

Aamulehti näyttää tilaajilleen suorana lähetyksenä Tampereen Kirjafestareiden Aamulehti-salin sekä Maestro-salin ohjelman lauantaista sunnuntaihin 2.–3. joulukuuta. Katso lähetystä tästä.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:15 – Festareiden avaus Paulina Ahokas ja kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen

10:30 – Mirella Mäkilä, Otava
Seuraavana Tampere
Hulvaton lukuherkku Tampereen paluumuuttajasta aloittaa mutkatonta elämää ja ystävyyttä ylistävän Se on moro -sarjan. Parisuhteelle pitäisi kai tehdä jotain, kun toinen alkaa viihtyä epäilyttävän pitkiä aikoja salilla, toinen yksin kotona ja koirasivustoilla. Mutta mitä? Koiranpentu, sanoo Roosa. Ero, sanoo mies. Kun helsinkiläistyneen Roosan elämältä putoaa pohja, suuntia on vain yksi – Tampere. Vanhasta kotikaupungista löytyy majapaikka ja ystävän olkapää. Mutta voisivatko Pyynikin vehreät maisemat tarjota muutakin? Puskista ilmestyvän komean koiranulkoiluttajan tai unelmien juhannusheilan? Tai paikan, joka tuntuu kodilta? ”Kyä se vaan paree olis, että muuttasit takasi Tampereelle!”
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.

11:00 – Mari Mörö, Teos
Elonsaatto
Mari Mörön uutuusromaani sijoittuu lähi tulevaisuuteen, jossa Suomen rajat ovat kiinni. Nootteja ja helikoptereita lentelee, eläkeläisiä pitää kieltää menemästä marjaan varuskunta-alueiden läheisyydessä. Elonsaatto on satiiri iankaikkisesta voimasta ja lähes ikuisesta valtakunnasta.
Haastatelijana Siskotuulikki Toijonen.

11.30 – Katja Kettu, Otava
Erään kissan tutkimuksia
Katja Ketun huikaiseva romaani kieppuu aikojen lävitse ja antautuu villille luonnolle ja perillistä ikävöivän veren kutsulle. Kirjailija saa keskenmenon ja menettää kykynsä puhua ja kirjoittaa. Paikalle lähetetään Taivaiden Tutkimustoimistosta Etsivä, mutta jokin menee pieleen, ja tuvan nurkkaan ilmestyykin Kissa, joka käy tutkimaan vintin lattialuukusta löytynyttä Isoisoäidin päiväkirjaa. Kun uusi elämä on menetetty, kääntää Kirjailija katseensa menneisyyteen ja ikiaikaisiin syntysanoihin. Niiden taitajalla, Isoisoäidillä, on suomen kielen väessä ja voimassa parantajien mahti. Voiko menneestä löytää lohdun ja tarkoituksen elämälle, kun tulevaisuutta ei ole?
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.

12:00 – Sari Elfving, Teos
Saattaja
Sari Elfvingin jatkosotaan sijoittuva Saattaja-romaani on häikäisevän kauniisti kirjoitettu, häiritsevä uni erään naisen seksuaalisuuden kehityksestä ja rajoista, joita on lajien ja valtioiden välillä – sekä niistä, joita on elämän ja kuoleman, oman ja toisen ruumiin välissä.
Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

12.30 – Kjell Westö, Otava
Molly & Henry
Mestarikertojan dramaattinen romaani sukeltaa historiamme tummimpiin vuosiin. Mitä sota tekee ihmiselle, elämälle, rakkaudelle? Molly kiertää Ruotsia teatteriseurueen kanssa samaan aikaan, kun Suomi taistelee talvisodassa. Huoli läheisistä jäytää kunnianhimoista näyttelijää, samoin oma tulevaisuus: onko hänen tähtensä jo laskussa, ennen kuin ehti kunnolla noustakaan? Henry-sulhanen joutuu rintamakirjeenvaihtajana todistamaan sodan karmeuden. Hän haluaisi kertoa näkemästään totuudenmukaisesti, mutta ankara aika ei salli säröjä isänmaalliseen julkisivuun. Kun koittaa hauras välirauha, Molly ja Henry joutuvat kohtaamaan uudelleen toisensa, menneisyyden aaveensa, kaiken mitä sota heissä särki.
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.

13:00 – Tulenkantaja-palkinto
Vuoden 2023 Tulenkantaja-palkinnon ehdokkaiksi on valittu viisi tuoretta kotimaista kaunokirjallista teosta. Kilpailun esiraati uskoo näiden teosten vahvoihin vientimahdollisuuksiin.
Ehdokkaat ovat seuraavat:

  • Juhani Branderin romaani ”Amerikka” (WSOY)
  • Antti Hurskaisen romaani ”Suntio” (Siltala)
  • Reetta Niemelän kirjoittama ja Katri Kirkkopellon kuvittama teos ”Mustan kuun majakka” (Lasten Keskus)
  • Katja Raunion romaani ”Viime ajat” (Teos)
  • Iida Turpeisen esikoisromaani ”Elolliset” (S&S)

Voittajan valitsee päätuomarina toimiva kirjailija Riikka Pulkkinen.
Puheenjohtajana toimii Markus Määttänen.

13:30 – Tulenkantaja-palkinto
Ohjelma jatkuu, puheenjohtajana Markus Määttänen.

14:00 – Tulenkantaja-palkinto
Ohjelma jatkuu, puheenjohtajana Markus Määttänen.

14:30 – Finlandia-voittajat
Lavalla tavataan vuoden 2023 tuoreet Finlandia-voittajat Sirpa Kähkönen, Antti Järvi ja Magdalena Hai.

15:00 – Finlandia-voittajat
Lavalla tavataan vuoden 2023 tuoreet Finlandia-voittajat Sirpa Kähkönen, Antti Järvi ja Magdalena Hai.

15:30 – Tommi Liimatta, Otava
Manse – Markka-aika
Tommi Liimatan ylistetty omaelämäkerrallinen sarja jatkuu: Tampere 1996-2001. Tommi muuttaa parikymppisenä Lapista Manseen omistautuakseen Absoluuttisen Nollapisteen läpimurrolle. Nousukiito suomirockin A-sarjaan vaikuttaa lupaavalta, ja bändi kiertää keikkalavoja maakuntien keskikaljakuppiloista Ruisrockin päälavalle. Rockmaailman arki on kuitenkin raadollista, aikuisuus tuo omat haasteensa bändin maailmanvalloitukselle eikä sisäisiltä ristiriidoilta vältytä. Tulisiko Nollapisteestä Suomen Beatles vai katkeaisiko matka kesken kaiken, Tommi kysyy itseltään, kun tilin kate lähestyy nollaa. Teos on armottoman rehellinen, ajankuvaltaan äärimmäisen tarkkanäköinen runsaudensarvi.
Haastattelijana Simo Ollila.

16:00 – JP Koskinen, Like
Ristiretki-saaga: Taivaan vartijat
Eeppisen saagan päätösosassa panoksena on Jerusalemin kuningaskunnan kruunu ja Canmoren suvun kohtalo. Vuonna 1187 Tyyroksen kaupunki on Jerusalemin kuningaskunnan viimeisiä turvasaarekkeita eikä temppeliherrain veljeskunnasta ole vastusta Saladinin saraseeniarmeijalle. Albert Canmore, temppeliritareiden aarteiden vartija, lähtee etsimään Pyhän maan pelastajia Ranskasta ja Englannista. Pian hän kuulee huhun kukistamattomasta soturista, Rikhard Leijonamielestä. Onnistuuko Albert palauttamaan temppeliherrain mahdin vai kaatuuko Canmoren suku Jerusalemin kuningaskunnan mukana? Suositun Ristiretki-sarjan aiemmat osat ovat Ristin ja raudan tie, Seitsemäs temppeliherra ja Nouseva kuu.
Haastattelijana Simo Ollila.

16:30 – Ann-Christin Antell, Gummerus
Puuvillatehtaan kilpailija
Rakastetun Puuvillatehdas-trilogian päätösosa tuo yhteen Barkerin naisten kohtalot kolmessa sukupolvessa. Romaani sijoittuu säkenöivälle 1920-luvulle liike-elämän jännitteisiin kuvioihin. Sarjan käännösoikeudet on myyty 5 maahan ja Puuvillatehdas-kirjat ovat myyneet yhteensä yli 140 000 kappaletta.
Haastattelijana Anne Flinkkilä.

17:00 – Juhani Brander, WSOY
Amerikka
Väkevä kuvaus pienen pojan selviytymisestä sotien jälkeisessä Suomessa. Amerikka on romaani köyhien ihmisten voimasta ja häpeästä, luokkayhteiskunnasta sekä ihmisen ja luonnon hauraasta suhteesta.
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.

17:30 – Iida Turpeinen, S&S
Elolliset
Esikoisromaani Elolliset on ollut kirjasyksyn ilmiö – Finlandia-ehdokas, Heelsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittaja, lukijoiden rakastama. Romaani käsittelee lajikatoa yhden lajin, stellerinmerilehmän, näkökulmasta. Se on hengästyttävä seikkailu läpi kolmen vuosisadan ja kertomus suurista inhimillisistä pyrkimyksistä: tieteestä, taiteesta ja halusta herättää uudelleen henkiin sellainen, minkä ihminen on tietämättömyydessään tuhonnut.
Haastattelijana Helena Kulmala.

Aamulehti näyttää tilaajilleen suorana lähetyksenä Tampereen Kirjafestareiden Aamulehti-salin sekä Maestro-salin ohjelman lauantaista sunnuntaihin 2.–3. joulukuuta. Katso lähetystä tästä.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:00 – Antti Vihinen, Into
Sininen enkeli
Vaaran värit -sarjan toisessa osassa Antti Vihinen punoo häikäisevän jännitysjuonen, joka tutkii ihmismielen ja historian synkeitä syvyyksiä manserockin tahdissa.
Haastattelijana Maria Rossi.

10:30 – Marita Toikka, Aarni
Sovitus
Älä ole niin sinisilmäinen. –  Vain tuo lause, lähetetty salaisesta numerosta.”  Sovitus on jännityskertomus rikoksesta, joka oli tehtävä ja rangaistuksesta, joka oli kärsittävä. Tiheä parisuhdedraama kertoo, mitä on elää tappavassa ihmissuhteessa, josta kumpikaan ei pysty irrottautumaan. Teos on Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan esikoisteos. 
Haastattelijana Pasi Luhtaniemi.

11:00 – Ville Kaarnakari, Minerva
Varjo – operaatio Brava-alfa
Kaarnakarin ajankohtaisuudessaan hyytävä vakoilutrilleri kertoo tilanteesta, jossa koko Euroopan turvallisuus on uhattuna. Venäjän salainen armeija, Black Army eli Bravo-Alfa, on saanut tehtäväkseen luoda sekasortoa Euroopan maissa ja siten heikentää niiden kykyä ja tahtoa auttaa Ukrainaa. Suomalainen tiedustelu ja sen erikoisryhmä VARJO ovat avainasemassa soluttautuessaan ja hankkiessaan tietoa Bravo-Alfasta.
Haastattelijana Jorma Mahlanen.

11.30 – Valtteri Mörttinen, Docendo
Ellei sade lakkaa
”Kovaotteinen jännitysromaani vie rikosylikonstaapeli Ailon Rajakarin syvälle salaliittoteorioiden ja poliittisen terrorin synkkään viidakkoon. Eurooppalainen äärioikeisto pitää kokoustaan Helsingissä. Samaan aikaan yksinäinen suojelupoliisi tarvitsee Rajakarin apua kansanedustajan huumekuoleman tutkinnassa. Käynnistyy tapahtumaketju, joka uhkaa koko länsimaista maailmanjärjestystä – tai sitä, mitä siitä enää on jäljellä.”
Haastattelijana Ville Hänninen.

12:00 – Sonja Saarikoski, Siltala
Naisvangit – rikollisuuden kehä maailman onnellisimmassa maassa
Millaiset polut johtavat telkien taakse?
Haastattelijana Silvia Hosseini

12.30 – Marko Kilpi, Docendo, Crime Time
Undertaker – Kuolemankauppiaat
Haastattelijana Asko Alanen.

13:00 – Anneli Kanto, Docendo
Saalistetut
Saalistetut on Näkijä-dekkarisarjan toinen osa. Sarjan pääosassa on värikäs ja omalaatuinen meedio, joka kyvyillään ja ihmistuntemuksellaan pystyy löytämään pahantekijät.
Haastattelijana Ville Hänninen.

13:30 – Päivi Alasalmi, Gummerus
Häkkilinnut
Lähes 30 teosta kirjoittaneen, pitkän linjan kirjailijan Päivi Alasalmen Häkkilinnut on kovaksikeitetty Tampere-dekkari poliiseista, rikollisista ja kaksosista. Rikoskonstaapeli Hallavaisen tutukimuksista kertovan dekkarisarjan kehutussa toisessa osassa kierrokset kiristyvät.
Haastattelijana Anne Flinkkilä.

14:00 – Rosa Meriläinen & Kari Häkämies, Teos
Presidentintekijän kuolema
Kari Häkämies ja Rosa Meriläinen yhdistävät jälleen ensi käden tietonsa politiikasta valtaa ja kunnianhimoa käsittelevässä ajankohtaisessa dekkarissa.
Haastattelijana kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.

14:30 – Tuomas Lius, Crime Time
Sikojen lahti
Haastattelijana Asko Alanen.

15:00 – Sari Rainio ja Juha Rautaheimo, Siltala
Vaeltavat vainajat
Kiitetyn dekkarisarjan toinen osa.
Haastattelijana Marko Suomi.

15:30 – Helena Immonen, Docendo
Operaatio Napakettu
Operaatio Napakettu on menestyneen trillerisarjan kolmas, itsenäinen osa. Aiemmat osat ovat Operaatio Punainen kettu ja Operaatio Aavikkokettu. Trillerit kertovat suurvaltojen valtakamppailuista, joihin Suomikin vedetään mukaan. Sotilasoperaatioiden keskelle joutuvat tavalliset reserviläiset, tunnetut poliitikot ja ammattisotilaat.
Haastattelijana Ville Hänninen.

16:00 – Tapani Bagge, Crime Time
Pomminvihreät renkaat
Haastattelijana Asko Alanen.

16:30 – Virpi Hämeen-Anttila, Otava
Synnin jäljet
Murhatutkimus johtaa veitsenterävän Björkin pappissuvun salaisuuksien äärelle. Syksyllä 1922 nuori mies löydetään ammuttuna helsinkiläisestä säätyläiskodista. Uhrin vieressä makaa tajuttomana hänen vaimonsa. Koska hän ei osaa kertoa uskottavasti tapahtumista, poliisi epäilee häntä surmateosta. Vainajan veli pyytää amatöörisalapoliisi Karl Axel Björkin tutkimaan rikosta. Veli ei usko vaimon tehneen rikosta, vaikkei tämä puolustaudukaan syytteitä vastaan. Veljesten isä, arvonsa tunteva kirkkoherra on taas vakuuttunut miniänsä syyllisyydestä. Björk alkaa myös epäillä, että hänen poliisiystävänsä jättää jotain kertomatta. Mitä se voi olla?
Haastattelijana Simo Ollila.

17:00 – Eevi Kuokkanen, Tammi
Ei sanaakaan
Onko merenrantatontti arvokkaampi kuin ihmishenki?
Koukuttava jännitysromaani lomalaisten rakastamasta kesäkaupungista, jossa rakennus- ja majoitusbisnes käyvät kuumina. Joku haluaa hyötyä kaupungin nosteesta hinnalla millä hyvänsä.
Haastattelijana Taija Tuominen.

17:30 – Markku Soikkeli, Avain
Hitchcock: 30 klassikkoa
Alfred Hitchcockin (1899–1980) tuotanto yltää mykkäkauden jännitystarinoista hypnoottisen kauniisiin värifilmeihin. Niiden kerronnallinen kekseliäisyys, brittiläinen ironia ja tekninen etevyys todistavat, että viihdyttäviä elokuvia voi tehdä taiteellisesta kunnianhimosta tinkimättä. 
Hitchcock: 30 klassikkoa esittelee ohjaajauran ohella mestarin tärkeimmät teokset. Miksi Epäilyksen varjo on paras klassikoista? Miten ”väärän miehen” ja ”väärän naisen” tarinat eroavat toisistaan? Mitkä Hitchcockin mykkäfilmeistä ovat Psykon ja Vertigon vertaisia? Markku Soikkeli (FT) tamperelainen on romansseihin ja genrefilmeihin erikoistunut tietokirjailija. Häneltä on julkaistu mm. Rakkauselokuvien käsikirja (2018).
Haastattelijana Lauri Tapaninen. 

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:30 – Elina Välimäki, Into
Kiusatut – Kertomuksia koulusta
Kiusatut kertovat, miten kaltoinkohtelu on vaikuttanut heidän elämäänsä ja miten he ovat oppineet elämään kivun kanssa. Mikä yhteiskunnassa ruokkii kiusaamista ja miksi lainsäädännön epäkohtia ei korjata?
Haastattelijana Maria Rossi.

11:00 – Satu Leisko, Avain
Ihmisenhaltija
Mikä on todellinen vaara ja miten se pysäytetään? Ihmisenhaltija on nykypäivään sijoittuva tummasävyinen young adult -romaani, jonka hahmoihin ja tarinaan ovat vaikuttaneet suomalaisen mytologian olennot.
Haastattelijana Katja Jalkanen.

11.30 – Leena Virtanen & Sanna Pelliccioni, Teos
Tove!
Suomen supernaisia -sarjan odotettu, Tove Janssonista kertova osa käsittelee Toven matkoja hänen puolisonsa Tootin eli Tuulikki Pietilän kanssa. Se kuvaa jäähyväisten jättämiseen ja uuden aloittamiseen vaadittavaa rohkeutta ja inspiraatiota. Kirja sopii sekä lapsille että aikuisille.
Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

12:00

12.30 – Tinka Baer, Teos
Kohti tuntematonta – Kaikujat 1
Kaikujat ovat pikkuruisia avaruusolentoja, joilla on valtava tehtävä: pelastaa maailma täystuholta. Mutta operaatiolle välttämättömän vipstaaki, tarkoitin, on kadonnut avaruusaluksen haaksirikkoutuessa maapallolle. Kohti tuntematonta aloittaa vauhdikkaan scifitrilogian alakoululaisille.
Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

13:00 – Henna Helmi Heinonen, Tammi
Tsemppiä, kapteeni Ilona!
Kuudes IceLove-kirja vie uuteen tilanteeseen, niin kotona kuin jäälläkin. Muodostelmajoukkue osallistuu tehoviikonloppuleirille, josta kotiutuessa Ilonaa ja Aadaa odottaa tosi iso yllätys: tyttöjen äidit kertovat viettäneensä jo pidempään aikaa yhdessä ja olevansa pariskunta.
Haastattelijana Marja Aaltio.

13:30 – Alexandra Salmela, Teos
Puu
Puu on post-apokalyptinen satu, allegoria sivilisaation synnystä, tarina luonnon tuhosta, hauskanjännittävä seikkailu ja paljon muuta. Alexandra Salmelan täräyttävä huumori, mielikuvitus ja tarkka silmä ihmiskunnan ainaisille hölmöyksille tekevät Puusta todellisen aarrearkun.
Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen.

14:00 Sarjakuvaohjelmaa: Ilkka Heilä
Etätyömiehen paluu
Suomen suosituin jokamies on hauskuuttanut lukijoita jo lähes 35 vuotta sanomalehtien ja omien albumien sivuilla. Mutta miten koronan mukanaan tuoma etätyö vaikuttaa Virtasen elämään? Tule sinäkin kuuntelemaan, kun tekijä Ilkka Heilä kertoo sarjan taustoista ja työstään.
Haastattelijana Jouko Ruokosenmäki.

14:30 – Sarjakuvaohjelmaa: Virpi Hämeen-Anttila
Minä ja sarjakuvat
Virpi Hämeen-Anttila on julkaissut romaaneja, tietoteoksia, useita tieteellisiä artikkeleita, kirjallisuusesseitä sekä muutaman novellin nimimerkillä. Mutta mikä on hänen suhteensa sarjakuvaan ja miten hänestä tuli vuoden 2022 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon valitsija-diktaattori.
Haastattelijana Kyösti Koskela.

15:00 – Sarjakuvaohjelmaa: Kimmo Lust
2023 Sarjakuva-Finlandia voittaja Kimmo Lust: Silmukka
Sarjakuvataiteilija Kimmo Lust voitti tämänvuotisen Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon omaelämäkerrallisella albumillaan Silmukka (Suuri Kurpitsa, 2022). Hän teoksessaan lapsuuttaan perheessä, jossa ei ollut yhtäkään turvallista aikuista. Teos avaa lapsen ja nuoren näkökulman 1990-luvun laman jälkeiseen aikaan ja tuo kuuluville niitä pieniä ääniä, jotka hautautuvat helposti suuremmilta näyttävien yhteiskunnallisten ongelmien alle.
Haastattelijana Ville Pirinen.

15:30 – Sarjakuvaohjelmaa: Tiitu Takalo
Polkimilla
Polkimilla perustuu historiantutkija Tiina Männistö-Funkin tutkimuksiin suomalaisesta pyöräilystä ja sarjakuvataiteilija Tiitu Takalon kokemuksiin aktiivisena pyöräilijänä. Kirjassa poljetaan erityisesti Turussa ja Tampereella, mutta piipahdetaan myös esimerkiksi Helsingissä, Oulussa ja Berliinissä. Teos havainnollistaa, miten yli 50 vuotta sitten tehdyt päätökset vaikuttavat yhä arkeemme, mutta kutsuu myös kuvittelemaan toisenlaista kaupunkia ja löytämään pyöräilyn ilot.
Haastattelija Ville Pirinen.

16:00 – PERUUTETTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI
Sarjakuvaohjelmaa: Pertti Jarla
Pertti Jarla, mies Fingerporin takana
Pertti Jarla varttui uskonnollisissa merkeissä: Nastolan Uudenkylän väestä puolet uskoi ufoihin ja toinen puoli Raamattuun. Pertti-poika puolestaan hurmaantui huumoriin. Jarlan ensimmäiset tekoset julkaistiin Pahkasiassa, ja hänen käytyään teatterikurssin ja toimittuaan luentovisualisoijana ja mainoshahmona aika oli valmis Fingerpori-sarjakuvalle. Fingerpori on nähty sanomalehdissä, albumeissa, elokuvissa, teatterissa ja jopa kerrostalojen päätyseinissä. Mikä tekee sarjakuvasta niin suositun?
Haastattelijana Vesa Kataisto.

16:30 – Sarjakuvaohjelmaa: Jaana Suorsa
Rillit – tarina syntesiasta
Synestesia (yhdistynyt aistimus) on ominaisuus, jossa asiat nähdään ja koetaan useamman aistin välityksellä, kuten väreinä, muotoina ja tuntemuksina. Kyky usein liittyy erinomaiseen muistiin ja taiteelliseen lahjakkuuteen. Kuuluisia synesteetikkoja ovat mm. Jean Sibelius, Duke Ellington ja Vincent van Gogh. Jaanan Suorsan graafinen teos kertoo koskettavan ja omakohtaisen tarinan synesteetikon elämästä.
Haastattelijana Hanno Eskola.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:30 – Irmeli Westermarck, Stresa
Taustatyö seikkailuna: Pohjalainen arki 1800-luvun sotien ja levottomuuksien keskellä
Haastattelijana Maritta Hirvonen.

11:00 – Pirjo Toivanen, Stresa
Taustatyö seikkailuna: Goethen jalanjäljillä Italiassa
Haastattelijana Maritta Hirvonen.

11.30 – Tuija Siltamäki ja Jyrki Lehtola, Siltala
Lopunaikojen opas, räävittömän hauska esseekokoelma tämän hetken ilmiöistä.
Haastattelijana Marko Suomi

12:00 – Henna Karppinen-Kummunmäki, Avain
Minä ja Marilyn
Minä ja Marilyn esittelee ensimmäisenä suomenkielisenä tietokirjana pin-up-kulttuurin maailmaa ennen ja tänään. Toisin kuin voisi luulla, pin-up-kuvat eivät ole vain miehiä varten otettuja pikkutuhmia kuvia. Erityisesti näyttelijättäret ovat hyödyntäneet pin-upin kuvastoa oman tähti-imagonsa luomisessa. Tässä ei ole kukaan muu onnistunut yhtä hyvin kuin blondien blondi ja seksin jumalatar Marilyn Monroe. Marilyn ei ollut vain miesten luoma tyhjä hahmo, vaan älykkään naisen harkittu strategia. Pin-upille voi siten hyvin kirjoittaa feministisen historian. Nykyään pin-up-kulttuuri liittyy vahvasti kehopositiivisuuteen, voimauttavaan valokuvaamiseen ja itsensä ilmaisuun. Ideologia on, että jokainen nainen on kaunis iästä ja vatsamakkaroista riippumatta.Henna Karppinen-Kummunmäki, FT on kulttuurihistorioitsija.
Haastattelijana Vilja Kujanpää. 

12.30 – Carita Forsgren, Taru Kumara-Moisio ja Reetta Vuokko-Syrjänen, Osuuskumma
Kirjallisuus ja tekoäly
Tekoälyt ovat tulleet nyt suuren yleisönkin tietoisuuteen, mutta onko ChatGPT kaltaisineen uhka vai mahdollisuus kirjallisuudelle ja laajemmin taiteelle? Entä mitä tekoälyiltä voi odottaa tulevaisuudessa? Tekoälyjen parissa työskennelleet kirjailijat Carita Forsgren ja Reetta Vuokko-Syrjänen avaavat ajankohtaista aihetta.
Puheenjohtaja Saara Henriksson.

13:00 – Hannu Toivonen, Teos
Mitä tekoäly on?
Voiko tekoälyllä olla tietoisuus? Kuinka paljon tekoälyllä on valtaa? Onko tekoäly uhka yksityisyydelle? Tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivosen naseva opas tekoälyyn on samaan aikaan hauska ja vakava, viihdyttävä ja silmiä avaava kirja. Se vastaa yleistajuisesti sataan kysymykseen tekoälystä.
Haastattelijana toimittaja Jyrki Liikka.

13:30 – Pinja Lehtman, Minea
Tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä – myös viestinnässä
Tekoäly on viestinnälle sekä uhka että mahdollisuus. Tekoäly on parhaimmillaan ihmisen sparrauskaveri ja vuorovaikutuksen apuri, mutta vaarallisimmillaan vaikuttavan disinformaation levityskone, koska uudet kielimallit tekevät tekoälyn tuottamasta kommunikaatiosta hyvin inhimillistä. Tutkiessaan Ukrainan viestintää kirjaansa varten Pinja Lehtman huomasi heidän viestinnässään sellaisia erikoispiirteitä, joista meillä kaikilla on varmasti opittavaa tekoälyhuumassa.

14:00 – Maiju Talvisto, Reuna Publishing House
Backstagella – Artistituottajan käsikirja
Maiju Talvisto (FM, MuM) on pitkän linjan taidehallinnon ammattilainen, jonka kehuja kerännyt esikoistietokirja Backstagella – artistituottajan käsikirja ilmestyi loppuvuodesta 2022. Maiju on tehnyt yli 15 vuoden uran festivaaliympäristössä artistituotannon ja esiintyvien taiteilijoiden parissa muun muassa Flow Festivalilla ja tätä ennen Pori Jazzissa. Lisäksi Maiju on luennoinut paljon työstään sekä tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta musiikkialalla, sillä nämä aihepiirit ovat hänen sydäntään lähellä. Taide- ja kulttuurialan ammattiliito TAKU ry on palkinnut Maijun vuoden taide- ja kulttuurialan asiantuntijana vuonna 2019 ja Music x Media vuoden tapahtumatuottajana vuonna 2022. Kirjailijavierailulla Maiju kertoo artistituottajan työstä ja kirjailijapolustaan.
Haastattelijana Karolina Lillvis.

14:30 – Yannick Lahti ja Matti Mörttinen, Into
Populismin anatomia
Yannick Lahden ja Matti Mörttisen yhdessä kirjoittama Populismin anatomia on kirja jokaiselle, joka yrittää ymmärtää, mistä on kyse aikamme leimallisimmassa poliittisessa ilmiössä Suomessa ja muualla maailmassa. Mikä tekee poliitikosta populistin? Mitä hyvää populismissa on? Onko ilmiössä kyse kausivaihtelusta, vai onko se tullut jäädäkseen?”
Haastattelijana Maria Rossi.

15:00 – Samuli Antila, Nysalor
Historia herää henkiin

15:30 – Harri Veistinen, Hanna van der Steen, J.S. Meresmaa, Ulpu-Maria Lehtinen, Kvaliti
Vaikeat asiat karkkipapereissa -paneelikeskustelu
Todellisuuden rajoja töissään rikkovat kirjailijat keskustelevat siitä, kuinka vaikeita teemoja voi kätkeä viihdyttävään kuoreen. Mitä fantasia- ja scifi-genret mahdollistavat ja toisaalta, minkälaisissa asioissa rajat tulevat vastaan? Entä miksi on tärkeää kirjoittaa nuorille myös muita kuin realistisia kirjoja?

16:00 – Edith Arkko, Artemis Kelosaari & kump, Osuuskumma
Sydänten salonki – queer-romanttisia tarinoita
Mitä tulee historiallisesta romantiikasta, kun siihen lisätään spekulatiivisen fiktion elementtejä ja queer-näkökulma? Aiheesta keskustelemassa ovat Edith Arkko, toinen Sydänten salonki -antologian toimittajista, sekä antologiaan kirjoittaneet Artemis Kelosaari ja J.S. Meresmaa.

16:30 – Saku-Pekka Sundelin, Tammi
Suomifutis – Suomalaista jalkapallokulttuuria etsimässä
Vetävä ja viihdyttävä johdatus maailman omintakeisimpaan jalkapallokulttuuriin.
Suomifutis on Brittifutiksen (2020) kirjoittajan toinen teos, jossa seikkaillaan ympäri futis-Suomea ja mennään entistä syvemmälle jalkapallon kiehtovaan maailmaan.
Saku-Pekka Sundelin on palkittu toimittaja, joka on työskennellyt Ilta-Sanomien kirjeenvaihtajana Lontoossa sekä ulkomaan- ja urheilutoimituksessa. Jalkapallo on hänelle elämän mittainen harrastus ja työ, joka on vienyt kymmeniin maihin eri puolille maailmaa. Hänen kirjansa Brittifutis – Englantilaisen jalkapallon tarina sai Vuoden urheilukirja 2020 -kunniamaininnan.
Haastattelijana Marja Aaltio.

Tervetuloa Duettojen aulaan, missä koko viikonlopun ajan Kumoa kaamos -runohaaste! Luvassa on runoja Kuusta sekä lapsilta että aikuisilta. Äänestä suosikkiasi Kirjafestareiden yleisön suosikiksi. Voittajalle on tiedossa huikea 100 euron palkinto, ja kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan kolme upeaa kirjapalkintoa. Osallistu ja äänestä suosikkiasi!

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:30 – Olli Seuri ja Hannu-Pekka Ikäheimo, Teos
Portinvartijat – Kamppailu tiedon vapaudesta
Oli aika, jolloin portinvartijoina toimivat – niin hyvässä kuin pahassakin – ennen muuta poliitikot ja mediajohtajat. Sitten tuli internet, kaikki digitalisoitui ja maailman piti demokratisoituman. Kuinkas sitten kävikään?
Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

11:00 – Markku Aalto, Warelia
Markku Aallon ”Turvallinen katastrofi” on kahden kirjailijan kehityskertomus, yhtä aikaa todenmakuinen ja hersyvän tragikoominen. Romaani on samalla satiirinen näkökulma suomalaiseen kirjailija- ja kustannusmaailmaan. ”Reippaampi tykitys kohdistuu alan nykytrendeihin, kuten kustantamojuhlien glittermekkojen ja kampausten varustelukilpailuun, some-vetoiseen poseerauskulttuuriin ja yleiseen nuoruuden ja uutuuden palvontaan. Kirjailija Markku Aalto (s. 1970) tuntee maailman, jossa liikkuu. Kolmen oman romaanin ja kymmenkunnan runokokoelman kirjoittamisen ohella hän työskentelee Tammen tietokirjallisuuden kustantajana ja kulttuurilehti Särön runousvastaavana.” (Jani Saxell, Helsingin Sanomat 22.7.2023.)
Markku Aaltoa haastattelee Tampereen Kirjafestareilla kustantaja Marko Vesterbacka.

11.30 – Ohjelma siirtynyt sunnuntaille Maestro saliin klo 14.
Janne Saarikivi, Teos
Hankalat sanat
Politiikan piiri on tuottanut uusia käsitteitä niin kauan kuin politiikkaa ja sanoja on ollut olemassa. Sanat vaikuttavat väkevästi maailmaan ja siihen, kuinka me siitä ajattelemme. Hankalat sanat haravoi politiikan sanastoa ja kertoo kielitieteilijän tarkkuudella ja humoristin vakavalla otteella, kuinka haasteemme, hakkeemme, kuntamme ja käräjämme ovat muuttaneet merkitystään ja arvotustaan ajasta aikaan.
Haastattelijana kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme.

12:00 – Markku Paasonen, Teos
Kaikki on tuhoutunut

12.30 – Oili Sainila, Seutu Kustannus
Linnunrata
Oili Sainilan Linnunrata (Seutu Kustannus 2023) on osittain jatkoa biofiktiolle Matala maa, korkealla taivas, joka päättyy sotienjälkeisen vuosikymmenen loppuun. Linnunradan sisällössä lomittuu toisiinsa kaksi aikatasoa: nykyinen ja mennyt. Nykyajassa päähenkilö, nainen, tutustuu kirjeenvaihdon kautta mieheen. Molemmilla on takana avioero ja vuosikymmenten ajalta elettyä elämää.

Kirjeissä paljastuu yhteisiä mielenkiinnon kohteita, niistä tärkeimpiä Tampere – naisen nykyinen ja miehen entinen kotikaupunki – ja kirjallisuus. Ennen pitkää he alkavat tapailla. Yhteisiin hetkiin luovat jännitettä myös kaupunki- ja maaseutumiljöö. Mies alkaa uudistaa 50-luvulla rakennettua kesämökkiään – naiselle mökistä tulee hänen 50-luvun lapsuutensa muistojen innoittaja.

Linnunrata on eräänlainen realistinen metafiktio, johon sisältyy tilkka romantiikkaa ja magiaa.

”Kirja pitää lukijan otteessaan hyvin heti alusta alkaen” (Pirkko Turunen).

Sainilan haastattelijana toimii Juhani Salmi, joka on tehnyt elämäntyönsä äidinkielen opettajana, toimittajana ja rehtorina. 

13:00 – Kaijamari Sivill, SKTL
Kääntäjä näkyväksi: Maggie Nelsonin teosten kääntämisestä
Kaijamari Sivill sai vuoden 2023 J. A. Hollon käännöspalkinnon Maggie Nelsonin teoksen Vapaudesta – Neljä laulua rakkaudesta ja rajoista (S&S) suomennoksesta. Kulttimaineeseen nousseen Nelsonin aiemmat kolme suomennosta ovat myös Sivillin käsialaa. Sivill kertoo Nelsonin teosten suomentamisesta ja siitä, miten hän on tavoittanut rajoja rikkovan kirjailijan äänen.
Haastattelijana kulttuuritoimittaja Taru Torikka.

13:30 – Lotta Toivanen, SKTL
Kääntäjä näkyväksi: Nobel-voittaja Annie Ernaux’n teosten kääntämisestä
Ranskan merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluva muistelman mestari Annie Ernaux sai syksyllä 2022 Nobelin kirjallisuuden palkinnon. Taitava suomentaja Lotta Toivanen on kääntänyt suomeksi Ernaux’lta neljä teosta: Vuodet (2021), Isästä / Äidistä (2022) sekä tänä vuonna ilmestyvät Tapauksen ja Nuoren miehen. Kuinka suomennoksessa tavoitetaan nobelistin tarkka, eleetön ja älykäs kaunokirjallinen ilmaisu?
Haastattelijana Pauliina Pietilä.
Yhteistyössä: SKTL ja Gummerus.

14:00 – Markku Päkkilä, SKTL ja Otava
Kääntäjä näkyväksi: Colson Whiteheadin kääntämisestä
Colson Whitehead lukeutuu amerikkalaisen nykykirjallisuuden kirkkaimpiin tähtiin. Suomessakin viime vuonna vierailleen Whiteheadin tunnetuimmat teokset käsittelevät Yhdysvaltain mustan väestön julmaa historiaa. Parhaillaan Whitehead kirjoittaa kotikaupunkiinsa New Yorkiin sijoittuvaa jännäritrilogiaa, joka saadaan tuoreeltaan myös suomeksi. Whiteheadin yhdeksästä romaanista viisi on ilmestynyt Suomessa Markku Päkkilän käännöksinä: Balladi John Henrystä (2002), Nickelin pojat (2020), Maanalainen rautatie (2021), Harlem Shuffle (2022) ja Kieron miehen manifesti (2023). Palkittu kääntäjä kertoo Whiteheadin teosten maailmasta ja niiden suomentamisesta.

14:30 – PERUUTETTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI
Janne Salo, Parkko
Kääntäjä näkyväksi: Apollinairen kääntämisestä

15:00 – Jari Olavi Hiltunen, Warelia
Ahmatova
Ukrainanvenäläinen runoilijalegenda Anna Ahmatova (1889–1966) ja hänen elämänsä neuvostosysteemin puristuksessa saa Jari Olavi Hiltusen maagisrealistisessa romaanissa ”Ahmatova” ympärilleen runsaat fiktiiviset kehykset. Romaanin tärkeitä tapahtumapaikkoja ovat muun muassa Pietari, Terijoen Kellomäki ja Tampereen ystävyyskaupunki Kiova.
Haastattelijana Maria Rautanen.

15:30 – Tietokirjaraati
Tietokirjaraati ruotii viittä ajankohtaista tietoteosta. Raadissa ovat mukana radioääni Pasi Heikura, tutkija Olli Löytty, tietokirjallisuuden professori Anne Mäntynen sekä yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiaalineuvos Irene Roivainen.
Raadin juontaa verkkoviestinnän asiantuntija Riitta Suominen.
Järjestäjä: Suomen tietokirjailijat ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskus.

16:00 – Tietokirjaraati jatkuu

16:30 – 20 uutta tekstiä sodasta ja rauhasta, Aarni.
Kirjanjulkistamisjuhlat Aarni
Kustannus Aarni järjesti keväällä 2022, Ukrainan sodan sytyttyä, novelli- ja esseekilpailun otsikolla Rauhantekijä. Kilpailun pontimena oli tieto siitä, että kaunokirjallisen oivalluksen ja empatian työkalut ovat parhaat sodan ja rauhan kysymysten käsittelyyn. 
Rauhantekijä -kilpailuun osallistui peräti 111 kirjailijaa, ja tekstien joukosta kirjaan siilautui 20 esseen ja novellin kärki. Kokonaisuus on moniäänisyyden juhlaa. Kirjailijoista lavalla on haastateltavana Tiina Kokkoniemi, Taru Luojola ja Tuula Pere.
Haastattelija Pasi Luhtaniemi.

17:00 – Anneli Kanto, Bokförlaget Lind & Co AB
Punaorvot

17:30 – Mai Tolonen, Warelia
Meiltä on aina lähdetty
Kirjailija Mai Tolosen historiallinen romaani ”Meiltä on aina lähdetty” on lumonnut lukijoita ja arvostelijoita. Tolosta on haastateltu vuoden mittaan ympäri Suomen Helsingistä Rovaniemelle, Tampereen Kirjafestareilla hän kertoo kirjan syntyhistoriasta ensi kertaa Tampereen seudun yleisölle.
Haastattelijana kirjailija Anneli Kanto.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

11.00 – Opiskelijahaastettelut: Anneli Kanto – Punaorvot

11.30 – Opiskelijahaastattelut: Päivi Alasalmi – Häkkilinnut

12:00 – Satu Lepistö, Enostone
Hehku

12.30 – Laura Suomela, Into
Tulppaanitoiveunia
Tampereelle sijoittuvan kotimaisen viihdesarjan avausosassa nelikymppinen Helena huomaa, että elämään on saatava iloa, merkitystä ja kukkia!

Helena löytää vanhan unelmiensa aarrekartan ja järkyttyy. Hänen elämänsä junnaa paikallaan, eikä unelmien toteutumisesta ole tietoakaan. Perhearki, työ ja ikääntyvä äiti ovat vieneet Helenan voimat niin, ettei hän muista, mitä itse haluaa. Helena tekee lupauksen: Ennen kuin kevään viimeinen tulppaani on kukkinut, unelmat on toteutettu.”
Haastattelijana Maria Rossi.

13:00 – Juha Kauppinen ja Janne Toriseva, Siltala
Korvaamattomat
”Visuaalisesti loistokas retki elävän luonnon solmukohtiin.”
Haastattelijana Marko Suomi.

13:30 – Anni Kytömäki ja Matti Kuusela, Ikimetsän ystävät
Kirsi Kunnas ja metsä
Kirjailija Anni Kytömäki ja toimittaja Matti Kuusela keskustelevat Kirsi Kunnaksen elämäntyöstä, luontorunoudesta ja Tiitiäisen metsästä Ylöjärvellä.

14:00 – Juha Siitonen, Siltala
Esikoiskirjailija Juha Siitonen kertoo suurille amerikkalaiskertojille kunniaa tekevästä romaanistaan Laupeudentyö.
Haastattelijana Marko Suomi.

14:30 – Riku Suokas
Makupaloja Tomaatteja! Tomaatteja! Stand up -festivaalista

15:00 – Reidar Wasenius
Maailman kuulluin suomalainen ääni lukee otteita Tulenkantaja-ehdokkaiden ja -voittajan sekä Finlandia-voittajien teoksista

15:30 – Reidar Wasenius
Maailman kuulluin suomalainen ääni lukee otteita Tulenkantaja-ehdokkaiden ja -voittajan sekä Finlandia-voittajien teoksista 

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:30 – Rimma Erkko, Artemis Kelosaari, Pekka Kytömäki, Harri István Mäki ja kumppanit
Katsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen -potpuri

11:00 – Rimma Erkko, Artemis Kelosaari, Pekka Kytömäki, Harri István Mäki ja kumppanit
Katsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen -potpuri

11.30 – Rimma Erkko, Artemis Kelosaari, Pekka Kytömäki, Harri István Mäki ja kumppanit
Katsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen -potpuri

12:00 – Harri István Mäki, Anna Paldar ja Alexandra Salmela
Kirjallisuus rajoilla – keskustelupaneeli
Sanataiteen olemusta, lajien välisyyttä ja erilaisia genrerajojen ylityksiä pohdiskelemassa kirjailijat Harri István Mäki, Anna Paldar ja Alexandra Salmela.
Haastattelijana M.G. Soikkeli

12.30 – Harri István Mäki, Anna Paldar ja Alexandra Salmela
Kirjallisuus rajoilla – keskustelupaneeli jatkuu

13:00 – Rimma Erkko, Satu Lepistö ja Riikka Palander
Näkökulmia kirjallisiin representaatioihin -keskustelupaneeli
Millaisia ja miten fiktiiviset hahmot ovat suhteessa todellisuuteen? Mitä kulttuurinen omiminen tarkoittaa kaunokirjallisuudessa? Kirjailijat Rimma Erkko, Satu Lepistö ja Riikka Palander keskustelevat sukupuolesta, kansallisuudesta ja valtasuhteista kirjoittamisesta.
Haastattelijana Reetta Vuokko-Syrjänen

13:30 – Rimma Erkko, Satu Lepistö ja Riikka Palander
Näkökulmia kirjallisiin representaatioihin – keskustelupaneeli jatkuu

14:00 – Riikka Suominen, Hanna Samola, Matias Nurminen
Kertomukset suuren romanssihuijauksen jälkeen. Kirjailija ja toimittaja Riikka Suominen, yliopistonlehtori Hanna Samola ja antifeminististen verkkoyhteisöjen tarinankerronnasta väitöskirjaa tekevä Matias Nurminen pohtivat parisuhteen tarinallistamisen mahdollisuuksia 2000-luvulla. Onko prinsessasatujen, avioliittojuonen ja romanttisten komedioiden aika auttamattomasti ohi? 
Keskustelua johtaa yliopistonlehtori Saija Isomaa

14:30 – Riikka Suominen, Hanna Samola, Matias Nurminen
Kertomukset suuren romanssihuijauksen jälkeen. Kirjailija ja toimittaja Riikka Suominen, yliopistonlehtori Hanna Samola ja antifeminististen verkkoyhteisöjen tarinankerronnasta väitöskirjaa tekevä Matias Nurminen pohtivat parisuhteen tarinallistamisen mahdollisuuksia 2000-luvulla. Onko prinsessasatujen, avioliittojuonen ja romanttisten komedioiden aika auttamattomasti ohi? 
Keskustelua johtaa yliopistonlehtori Saija Isomaa.

15:00 – Lotta-Sofia La Rosa, Marko Laihinen, Taneli Vettenranta
Lukemattomat. Lukemisen haasteet 2020-luvulla. Tampereen yliopiston kirjallisuustieteilijöiden tuottamassa ohjelmassa keskustellaan lukemisen haasteista ja lukemattomuuden syistä ja muodoista 2020-luvulla. Keskustelijoina väitöskirjan ”Nuoret lukijat kirjakulttuurin murroksessa” julkaissut Lotta-Sofia La Rosa, kirjailija Marko Laihinen sekä kirjallisuustieteen opiskelija Taneli Vettenranta.
Keskustelua johtaa lukukulttuurien tutkija Laura Piippo

15:30 – Lotta-Sofia La Rosa, Marko Laihinen, Taneli Vettenranta
Lukemattomat. Lukemisen haasteet 2020-luvulla. Tampereen yliopiston kirjallisuustieteilijöiden tuottamassa ohjelmassa keskustellaan lukemisen haasteista ja lukemattomuuden syistä ja muodoista 2020-luvulla. Keskustelijoina väitöskirjan ”Nuoret lukijat kirjakulttuurin murroksessa” julkaissut Lotta-Sofia La Rosa, kirjailija Marko Laihinen sekä kirjallisuustieteen opiskelija Taneli Vettenranta.
Keskustelua johtaa lukukulttuurien tutkija Laura Piippo

16:00 – Lotta-Sofia La Rosa, Marko Laihinen, Taneli Vettenranta
Lukemattomat. Lukemisen haasteet 2020-luvulla. Tampereen yliopiston kirjallisuustieteilijöiden tuottamassa ohjelmassa keskustellaan lukemisen haasteista ja lukemattomuuden syistä ja muodoista 2020-luvulla. Keskustelijoina väitöskirjan ”Nuoret lukijat kirjakulttuurin murroksessa” julkaissut Lotta-Sofia La Rosa, kirjailija Marko Laihinen sekä kirjallisuustieteen opiskelija Taneli Vettenranta.
Keskustelua johtaa lukukulttuurien tutkija Laura Piippo

16:30 – Aleksi Pöyry, Jenna Viro
Ääni ja printti: kaksi tapaa tekstin tavoittamiseen. Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoiden tuottamassa keskustelussa käsitellään tekstin ja äänen suhdetta toisiaan täydentävänä mediana. Keskustelijoina Gummerus kustannukselta Aleksi Pöyry sekä kirjailija Jenna Viro, jonka esikoisteoksessa Tuhkimoleikkaus yhdistyy teksti ja ooppera. 
Keskustelun moderoi kirjallisuustieteen opiskelija Anna Andersson

17:00 – Aleksi Pöyry, Jenna Viro
Ääni ja printti: kaksi tapaa tekstin tavoittamiseen. Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoiden tuottamassa keskustelussa käsitellään tekstin ja äänen suhdetta toisiaan täydentävänä mediana. Keskustelijoina Gummerus kustannukselta Aleksi Pöyry sekä kirjailija Jenna Viro, jonka esikoisteoksessa Tuhkimoleikkaus yhdistyy teksti ja ooppera. 
Keskustelun moderoi kirjallisuustieteen opiskelija Anna Andersson

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

11:30 – Paula Noronen, Tammi
Supermarsu vierailee lasten alueella! Paula Norosen luoma Supermarsu on lasten suursuosikki.
Haastattelijana Taija Tuominen.

12:00 – Aino Havukainen & Sami Toivonen, Otava
Tatun ja Patun fantasia-seikkailu
Outoilua, velhoilua ja soturointia – sitä kaikkea on luvassa, kun Tatuman Tahnaparta ja Patuman Suihkuvelho pelastavat Avathorin valtakunnan. Tatu ja Patu ovat lukeneet Legendan Avathorin valtiattaresta jo vaikka kuinka monta kertaa. Iltapesulla he huomaavat, että peilikaapista avautuu reitti Avathoriin. Tunnetut sekoilijat – siis seikkailijat – ovat heti valmiina toimintaan! Avathorissa selviää, että Tatu ja Patu pääsevät soturoimaan ja velhoilemaan sydämensä kyllyydestä, sillä maaginen alkukivi on varastettu ja Avathor ajautumassa kaaokseen. Loisteliaasti kuvitettu ja oudon hauska fantasiaseikkailu, jossa Avathorin kohtalo ratkaistaan mm. vanupuikkojen ja saippuan avulla.
Haastattelijana Päivi Haanpää.

12.30 – Reetta Niemelä ja Katri Kirkkopelto, Lasten Keskus
Mustan kuun majakka

13:00 – Tapani Bagge ja Jusa Hämäläinen, Kvatili
Tahvon ja Bellan keväthuuma
Tapani Bagge kertoo lyhyitä hauskoja tarinoita Tahvosta ja Bellasta, ja Jusa Hämäläinen kuvittaa ne lennosta. Vauhtia ja lämminhenkistä huumoria. Tahvo on juovikas kissa, joka esittelee itsensä siperiantiikeriksi. Bella on meksikonkarvatonkoira. He ovat parhaita ystäviä ja asuvat Majakkasaarella. Tapani Bagge on kirjoittanut kaveruksista neljä kuvakirjaa, joista tuorein on Tahvon ja Bellan keväthuuma (Kvaliti 2023). Sen on kuvittanut Jusa Hämäläinen.

13:30 Lohikäärmeprinsessa Tuulispää ja Hauskis: Musiikillinen joulushow

14:00 – Johanna Hulkko, Otava
Geoetsivät ja megakätkö
Seikkailuntäyteinen alakoululaisten sarja saa kaivattua jatkoa! Geokätköilyn suurtapahtuman valmistelut pitävät Geoetsivät kiireisinä. Rakenteilla on myös huippusalainen ja superhieno lokikirja, johon osallistujat voivat kirjata käyntinsä. Kun tapahtuma-alueella alkaa sattua outoja vahinkoja ja hartaasti valmisteltu lokikirjakin katoaa, Geoetsivät joutuvat jälleen ratkomaan arvoituksia. Kuka haluaa sabotoida tilaisuutta, ja mistä saadaan uusi upea lokikirja menetetyn tilalle? Avajaisiin on enää vain päivä aikaa… Geoetsivien jännittäviä koitoksia sävyttää tuttuun tapaan veikeä huumori. Palkitun suosikkisarjan 14. osassa seikkaillaan Nokian historiallisen Tehdassaaren pihoilla.
Haastattelijana Päivi Haanpää.

14:30 – Salla Grönlund ja Ilona Kauramaa
Pörhelöisen syntymäpäiväjuhlat
Salla Grönlund ja Ilona Kauramaa esittävät Pörhelöisen ja Hahtuvaisen laulut ja Citykettu (käsinukke) seikkailevat kirjainten maailmassa, samalla paljastaen mielenkiintoisia yksityiskohtia luonnosta. Luontoaapisen Julkistamistilaisuus.
Haastattelijana kustantaja Katja Mahal.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

12:00 – Cosplay-näytös
Tampere Kupliin cosplaynäytös esittelee cosplayharrastuksen loistoa pukujen ja pukuilijoiden voimin. Puvun inspiraatioita haetaan sarjakuvista, elokuvista, peleistä ja vaikka mistä. Harrastajat esittelevät Kirjafestarien yleisölle pukujaan ja avaavat niiden taustoja. Kuulet myös, miksi Tamperetta voi rohkeasti kutsua Suomen cosplaypääkaupungiksi.

12.30 – Cosplay-näytös jatkuu

13:00 – In memoriam Sari Peltoniemi
Anne Leinonen, Päivi Lukkarila, Antti Tammela ja Katariina Romppainen muistelevat palkitun lasten- ja nuortenkirjailija Sari Peltoniemen teoksia ja uraa.

13:30 – Jyrki Kiiskinen, Teos
Nenän edessä vuori
Persialainen 700-luvulla hahmottunut runomuoto gazeeli nojaa toistuvaan sanaan, poljentoon ja parisäkeisiin, jotka muodostavat runon sisällä oman merkityksensä. Gazeeli-muotoon kirjoitettu teos Nenän edessä vuori kuljettaa runoilijan yhä uudelleen saman sanan äärelle tutkimaan sen avaamaa horisonttia.
Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

14:00 – Hanna Storm, Aviador
Silittäisinkö häntä vähän

14:30 – Tomi Kontio, Teos
Tunturin luokse, rakkaan
Kontion runot kantavat valtavaa painoa näennäisen keveästi. Ne ovat puhdasta Lapin luontorunoutta, mutta käsittelevät suvereenilla ilmaisulla rakkautta ja eroa, kasvua ja kasvatusta, surua ja iloitsemista.
Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen.

15:00 – Jenni Turunlahti, Kaarna Kustannus
Siivet Itämeren yllä
Kirjailija Jenni Turunlahti esittelee runokirjaansa Siivet Itämeren yllä ja kutsuu kuulijat runolliselle lintumatkalle.

15:30 – Henriikka Tavi, Teos
Remu
Henriikka Tavin runokokoelman keskiössä on Remu Martikainen, sekarotuinen 12-vuotias koirayksilö ja perheenjäsen. Runot tutkivat Remun tapaa olla ja kommunikoida sekä suhdetta, joka ihmisellä on koiraansa ja koiralla ihmiseensä. Runoissa kaikuu myös suru lapsettomuudesta.
Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen.

16:00 – PEN-sananvapausjärjestön vieras ja haastattelu
Russia, Ukraina and Belarus at War Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä sodassa Russia, with the help of Belarusian government, has tried to invade the whole Ukraine starting on February 24, 2022, and it has tried to occupy its Eastern territories since 2014. How is this possible? And why do people in Russia and Belarus support the war – or do they actually support it? Anis Kronidova is a Russian theater artist currently living in Finland. Jussi Niemeläinen on Venäjään ja Valko-Venäjään perehtynyt journalisti, joka on kirjoittanut kirjan Valko-Venäjä – Haava Euroopan sydämessä.
Haastattelijana toimii Iida Simes.

16:30

17:00

17:30 – Musiikkia : Vince Boncamper
Nyrok Dolls esiintyminen peruuntunut sairaustapauksen vuoksi

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

12:00 – Mitra Vasara, Bazar
Meidän vuosi
”Kasvattakaa suhteenne ihania puolia, luokaa lisää lämpöä ja luottamusta – sekä pitäkää samalla hauskaa yhdessä!

Kirja sopii kaikille pareille. Vuoden pituisen matkan voi aloittaa milloin tahansa. Joka kuukaudelle on oma tärkeä teemansa, kuten kommunikaatio, sujuva arki, lämpö ja romantiikka sekä seksi ja erotiikka. Teemat syvenevät, kun vuosi etenee! Teemoihin liittyy tehtäviä, joista osa tehdään kirjaan, osa taas keskustelemalla tai koskettamalla. Osa tehtävistä on kevyitä ja hauskoja, toiset puolestaan lempeän syvällisiä.”
Haastattelijana Taija Tuominen.

12.30 – Eevi Vuoristo, Marika Rosenborg, Bazar
”Miten oppia tunnetaitoja aikuisena? Tunnekarttakirjaan täytettävien tehtävien avulla opit ymmärtämään ja säätelemään tunteitasi.

Tunteet vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme itseemme, muihin ihmisiin ja maailmaan. Hankalat tunteet saattavat kuitenkin kuormittaa kohtuuttomasti. Tunteiden kanssa on onneksi mahdollista opetella pärjäämään missä tahansa elämänvaiheessa.

Kokeneet terapeutit Marika Rosenborg ja Eevi Vuoristo ovat laatineet kirjaan oivalluttavia harjoituksia, joiden avulla tutustut omiin tunteisiisi. Opit, mitä tunteet ovat ja miten niitä voi tunnistaa ja ymmärtää. Voit löytää itsellesi sopivia keinoja, kuinka toimia vaikeiden tunteiden kanssa. Itsemyötätuntoa vahvistavat harjoitukset auttavat sinua suhtautumaan itseesi ja tunteisiisi ymmärtäväisemmin.”

Haastattelijana Marja Aaltio.

13:00 – Katri Syvärinen, Bazar
”Äitihaavan syynä on haastava suhde omaan äitiin. Se voi ilmentyä tyttären elämässä esimerkiksi riittämättömyyden tai arvottomuuden tunteina. Äitihaavan rajoittavat uskomukset periytyvät sukupolvelta toiselle, mutta tätä perintöä on mahdollista purkaa.

Tietokirjailija Katri Syvärisen Äitihaava – tyttären raskas perintö auttaa ymmärtämään äitihaavaa. Se muistuttaa, että et ole kokemuksesi kanssa yksin. Vaikka kotioloissa olisi ollut paljon hyvää, ei ole väärin tai kiittämätöntä ottaa esiin asioita, jotka ahdistavat. Omien rajojen asettaminen on tärkeää, sillä mitä tahansa ei tarvitse sietää. Äitihaavaan tutustumista ei tarvitse pelätä, vaan sen kohtaaminen voi tuoda elämään lisää vapautta ja syventää suhdetta itseen ja omiin juuriin.”
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.

13:30 – Sanna-Kaisa Hongisto, Nemo
Mitä terapiassa tapahtuu?
Kaikki, mitä olet halunnut tietää psykoterapiasta. Kannattaisiko jokaisen käydä terapiassa jossakin vaiheessa elämäänsä? Mistä tunnistaa hyvän terapiasuhteen? Monipuolinen tietokirja kertoo, milloin terapiaan on syytä lähteä, miten erilaiset terapiat toimivat ja miltä tuntuu keskustella elämästään terapeutin kanssa. Kotimaiset asiantuntijat neuvovat, kuinka terapeutti valitaan ja miten voi vaikuttaa siihen, että saa terapiakäynneistä mahdollisimman paljon hyötyä. Jos ihmettelet terapiailmiötä, aiot terapiaan tai kävit jo terapiassa mutta jäit pohtimaan sen antia, tämä kirja on sinulle! Helposti lähestyttävä kirja kertoo terapiasta niin, että kaikki ymmärtävät.
Haastattelijana Simo Ollila.

14:00 – Terhi Kunnas, Avain
Rakkaani ei tuota puhetta
Aviomies, neljän alaikäisen lapsen isä, sai 13 vuotta sitten massiivisen aivoinfarktin, jonka seurauksena hän menetti puhekykynsä ja oikea puoli hänen kehostaan halvaantui. Terhi Kunnakselle jäi hoidettavaksi vammautuneen miehen lisäksi 15-, 13-, 6- ja 4-vuotiaat lapset, koira ja vanha omakotitalo. Usein sairastumisesta kertovat kirjat on kirjoitettu sairastuneen näkökulmasta ja läheisten oirehtimisen kuvaus jää vähemmälle huomiolle. Mutta millaista on elää sairastuneen rinnalla? Kuinka lähellä on, että vakava sairastuminen vie mukanaan koko perheen? Kun Terhi Kunnaksen puoliso sairastui, entinen elämä meni lopullisesti rikki eikä paluuta entiseen ollut.
Haastattelijana Tiina Aalto.

14:30 – Eija Hinkkala, Bazar
Muuta asenteesi, muuta elämäsi
Oletko ikinä miettinyt, mitä asenne oikeastaan on tai mihin kaikkeen se vaikuttaa? Se määrittelee, millaiseksi koemme elämämme. Asenne koostuu muun muassa tunteista, ajatuksista ja uskomuksista eli asioista, jotka olemme oppineet. Ja koska kyseessä ovat opitut asiat, on täysin mahdollista oppia uudenlainen asenne!
Haastattelijana Ville Hänninen.

15:00 – Marika Riikonen, Herttakustannus
Yksin, kiitos
Omakohtainen ja räväkkä tietokirja ravistelee tiukassa istuvaa oletusta siitä, että parisuhde- tai perhekeskeinen elämä, saati jatkuva seurankaipuu, olisi ainoa oikea vaihtoehto.
Haastattelijana Päivi Haanpää.

15:30 – Laura Wathén, Into
Darravapaa – käsikirja
Darravapaa-yhteisön perustajien Laura Wathénin ja Katri Ylisen käsikirja on motivaattori ison elämäntapamuutoksen keskelle. Kirja auttaa jäsentelemään omaan alkoholinkäyttöön liittyviä ajatuksia ja löytämään uusia tapoja rentoutua tai nollata pitkän työviikon jälkeen. Vaikka lukijan tavoitteena ei olisikaan täysraittius, omien juomistottumusten reflektointi on tervettä puuhaa itse kullekin – ja tämän kirjan avulla itsetutkiskelusta tulee jopa viihdyttävää.
Haastattelijana Maria Rossi.

16:00 – Ilkka Hynninen, Docendo
Toteuta ideasi
Liian moni idea jää toteuttamatta. On aika muuttaa tilanne. Kirjan avulla kohtaat sekä päänsisäiset esteet että suunnittelet, miten ideastasi tehdään totta ja työtä. Jäikö yritys perustamatta tai kirja kirjoittamatta?
Haastattelijana Ville Hänninen.

Suomen Kennelliiton lukukoiria tavattavissa la ja su klo 11, 13 ja 15 Opus- tilassa. Tule lukemaan koirille, rapsuttelemaan tai kuulemaan lukukoiratoiminnasta.

Olette saapuneet syrjäisen metsän laidalla olevaan hylättyyn puumajaan. Joku on lähtenyt täältä kiireellä! Ehkä salaisesta piilopaikasta löytyvät vihjeet auttavat teitä selvittämään – mitä kadonneelle nuorelle on tapahtunut? Suomen Kirjainstituutin pakopelissä sukelletaan nuortenkirjallisuuden maailmoihin. Peliin osallistutaan yhdessä ryhmän kanssa, ja yksi peli kestää noin 20 minuuttia. Pelit järjestetään tasatunnein alkaen klo 11. Ilmoittautuminen Opus 2-tilan ovella. Järjestäjä: Suomen Kirjainstituutti

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin koko perheen työpajassa valmistetaan valloittavia Sivusyöppö-kirjanmerkkejä. Askartelupajan ohjaaja paikalla klo 10-17.

Ohjelma su 3.12.

Voit hakea ohjelmasta hakusanalla tästä.

Tampere-talon ovet aukeavat yleisölle klo 9 ja festarialue klo 9.45.

Aamulehti näyttää tilaajilleen suorana lähetyksenä Tampereen Kirjafestareiden Aamulehti-salin sekä Maestro-salin ohjelman lauantaista sunnuntaihin 2.–3. joulukuuta. Katso lähetystä tästä.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:00 – Laura Finska, WSOY
Muut esille tulevat asiat
”Esikoisromaani kolmesta nuoresta ja Helsingin kesästä täynnä väriä, melua ja kaaosta. Laura Finska (s. 1996) asuu Tampereella koiransa Mozartin kanssa. Hän ei ryhtynyt, vaan syntyi kirjailijaksi. Hän kirjoittaa, kunnes verisuonet katkeilevat silmistä, ja pyöräilee vispipuuron värisellä Jopolla. Pienenä Laura Finska kuvitteli, että hiukset voivat kasvaa toiseen maahan saakka.”
Haastattelijana Anna-Riikka Carlson

10:30 – Sirkku Peltola, TTT
REIKÄleipä
Taiteen akateemikko Sirkku Peltola on Suomen kansainvälisesti esitetyimpiä teatterintekijöitä. Näytelmäkirjailija ja ohjaaja on luonut oman tunnistettavan tyylinsä, jossa kieli ja kerronta tarjoaa yleisölle oivaltamisen paikkoja. Peltolan inhimillisissä tarinoissa pidetään pienen ihmisen puolta. Peltolan Suomen hevonen -teatrologian viides osa REIKÄleipä sai kantaesityksensä 5.10. TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä. Ensimmäinen osa Suomen hevonen nähtiin 2004. Teossarjassa Peltola seuraa suomalaisen elämänmenon muutosta lähelle ja laajalle tsuumaten.
Haastattelijana dramaturgi Juho Gröndahl.

11:00 – Lauri Levola, Teos
Mauri Erik Schröder Self-help
Lukijan aivot todella joutuvat vispilään, kun esimerkkihenkilöt Mauri Erik Schröder ja Henri Rautiainen mittelevät siitä, kumpi on minä. Vastauksia haetaan monenlaisesta self helpistä kuten personal trainerilta, hedelmäpeleistä, Raamatusta, aikamatkaamisesta, salaliittoteorioista, Tarot-korteista, syntymästä ja etenkin kuolemasta.
Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen.

11.30 – Raija Oranen, Otava
Minä, Armi Maria R.
Säkenöivä romaani kunnianhimosta, yrityselämän kiemuroista ja mahtavasta liikenaisesta Marimekon takana. Marimekon perustaja Armi Ratia oli kuuluisa paitsi tinkimättömästä johtamistyylistään, myös oikuistaan ja lukuisista miessuhteistaan, joista tunnetuin oli Urho Kekkonen. Aviomies Viljo Ratia pysyi Armin vierellä korvaamattomana tukijana – kunnes hänen mittansa täyttyi. Tästä kaikesta Raija Oranen kertoo jäljittelemättömällä tyylillään, värikkäästi ja mukaansatempaavasti. Hän näyttää vaikutusvaltaisen liikenaisen loisteliaan uran, joka vaati ankaraa työtä, ponnistuksia ja paljon samppanjaa. Samalla Armi Ratian tarina läpivalaisee maamme lähihistoriaa pettämättömällä tarkkuudella.
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.

12:00 – Anna Kortelainen, Tammi
Kulkija
Maailmankuulun älykön tuntematon seikkailu.
Heinäkuussa 1930 saksanjuutalainen intellektuelli kokee yöttömän yön ja suvisen Suomen.
Kuolemansa jälkeen kulttimaineeseen kohonnut berliiniläinen filosofi Walter Benjamin (1892–1940) kertoi kirjeessä elokuussa 1930, että on hiljattain tehnyt pitkän laivamatkan, ylittänyt Napapiirin ja palannut Suomen kautta takaisin Keski-Eurooppaan.
Mistä matkasta oli kyse? Sen kertoo Anna Kortelaisen värikylläinen romaani Kulkija, joka vie lukijansa merimatkalle Pohjois-Norjaan sekä Ruijassa rajan yli Suomen Lappiin. Siellä Benjamin tapaa kansanihmisiä ja oppineita ja tajuaa vähitellen nuoren pohjoisen tasavallan olevan historiallisessa tienhaarassa.
Haastattelijana Johanna Harkkila.

12.30 – Juha Itkonen, Gummerrus
Teoriani perheestä
Omakohtainen kertomus perhe-elämästä. Rakastettu kaunokirjailija kuvaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan Hämeenlinnassa, vanhemmaksi tulemista ja kasvavan perheen dynamiikkaa. Kirja ei anna kasvatusohjeita mutta tarjoaa vahvoja samaistumispintoja ja näyttää sukupuoliroolien ja yhteiskunnanmuuttumisen 1970-luvulta tähän päivään.
Haastattelijana Aleksi Pöyry.

13:00 – Sirpa Kähkönen, Siltala
36 uurnaa
Kirjailijan upea, monitasoinen rakkaudentunnustus kuolleelle äidille.
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.

13:30 – Ohjelma peruttu sairaustapauksen vuoksi.
Jenny Kangasvuo, Teos
Hiukset takussa
Hiukset takussa / Ouluun sijoittuva maanläheinen ja rehevä romaani näyttää monisuhteisuuden ilot ja karikot ja muistuttaa siitä, että olipa suhdemalli millainen vain, suhteita rakennetaan puhumalla ja rikotaan vaikenemalla. Avoimet suhteet kiinnostavat nyt yhä useampia, ja Kangasvuon pohjoinen piirileikki näyttää, mitä ne voivat tuoda mukanaan.
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.

14:00 – Rasmus Arikka, Tammi
Homoromaani
Kauniita kasvoja ja täydellisiä vartaloita on kaikkialla, mutta silti kertojan tapaamissa miehissä on aina jotain vikaa. Joihinkin hän ihastuu, mutta nopeasti myös ärsyyntyy: yksi kuivattaa munankuoria ja muistaa kaiken mitä hänelle sanoo, toinen puhuu rakkaudesta.
Haastattelijana Johanna Harkkila.

14:30 – Tuuve Aro, Siltala
Keskustelua Universumin takahuone -novellikokoelmasta.
Haastattelijana Silvia Hosseini.

15:00 – Juha Hurme, SKS, TTT
Kenen Kalevala (SKS), Väinämöinen-näytelmä
Kenen Kalevala? Folklorea vai fakelorea? Onko Kalevala ryöstettyä kulttuuriperintöä? Saako Kalevalan päivää edes viettää? Juha Hurmeen ruumiinavaus kansalliseepokselle on jännityskertomus suomalaisessa kulttuurissa yhä vaikuttavien väkevien voimien alkuperästä.
Haastattelijana dramaturgi Juho Gröndahl.

15:30 – Presidenttiehdokkaat: Mika Aaltola, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn ja Alexander Stubb
Elämäni kirja – paneelikeskustelu. Puheenjohtajana Matti Mörttinen.

Voit seurata ohjelmaa livelähetyksenä myös 2. krs Riffi-salissa.

16:00 – Presidenttiehdokkaat: Mika Aaltola, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn ja Alexander Stubb
Elämäni kirja – paneelikeskustelu. Puheenjohtajana Matti Mörttinen.


Voit seurata ohjelmaa livelähetyksenä myös 2. krs Riffi-salissa.

16:30 – Katja Raunio, Teos
Viime ajat
Viime ajat on piinallinen romaani arjen vallankäytöstä. Katja Raunion sinutteleva kerronta iskee päin kasvoja näyttäen maailman, joka on samanaikaisesti sadun kaltainen ja kivuliaan tosi.
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.

17:00 – Antti Hurskainen, Siltala
Suntio
Kirjailijan kolmas romaani lähestyy olemassaolon ydinkysymyksiä kuten syyllisyyttä, armoa ja kuolemaa kristinuskon, taiteen sekä moraalifilosofian avulla.
Haastattelijana Silvia Hosseini.

Aamulehti näyttää tilaajilleen suorana lähetyksenä Tampereen Kirjafestareiden Aamulehti-salin sekä Maestro-salin ohjelman lauantaista sunnuntaihin 2.–3. joulukuuta. Katso lähetystä tästä.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:30 – Ville-Juhani Sutinen, Into
Hajonneen maailman käyttöohje
Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2022 voittanut Ville-Juhani Sutinen etsii uutuuskirjassaan tuoretta näkökulmaa elämään ekokatastrofin keskellä. Entä jos paras, mihin pystymme, on sopeutuminen hitaaseen katastrofiin?
Haastattelijana Maria Rossi

11:00 – Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Mika-Matti Taskinen & Niko Vartiainen, Teos
Kiina Xi Jingpinin aikakaudella
Kiina Xi Jinpingin aikakaudella on kokonaisesitys Kiinan muutoksista, katsaus Xi Jinpingin henkilöhistoriaan, valtaannousuun sekä toimiin, joilla hän on keskittänyt valtaa itselleen. Yleistajuinen kirja luo katsauksen siihen, mitä voimme odottaa tulevaisuudelta, jossa Kiinan merkitys niin kansainvälisissä suhteissa kuin globaalin talouden pelurinakin vain kasvaa.
Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

11.30 – Vaula Norrena & Jenni Chen-Ye, Teos
Littana – kielletyn lapsen tarina
Littana on tositarina kiellettynä lapsena Kiinassa syntyneestä tytöstä. Kiellettynä siksi, että Kiinassa vallitsi yhden lapsen politiikka, ja perheessä oli jo esikoistytär. Perhe muutti Suomeen tytön ollessa 5-vuotias. Tyttö oppi pian suomen kielen ja sai toimia vanhempiensa ja näiden tuttavapiirin asiainhoitajana ja lapsityöntekijänä ravintolassa. Hän joutui kamppailemaan identiteetistään kahden kovin erilaisen kulttuurin ristipaineessa. Littana on tärkeä ja ajankohtainen puheenvuoro maahanmuuttajien asemasta ja kulttuurien kohtaamisesta Suomessa.
Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

12:00 – Jussi Helminen, Warelia
Kirjailija Olli Jalonen haastattelee ystäväänsä, monipuolista teatterintekijää Jussi Helmistä, joka oli Tampereen Työväen Teatterin johtaja vuodet 1990–1998. Helminen on myös ohjannut, käsikirjoittanut ja dramatisoinut. Hänen yksittäisistä töistään muistetuimpia on Anni Blomqvistin romaanisarjan sovitus Myrskyluodon Maija, jonka kantaesitys oli juuri TTT:n suurella näyttämöllä vuonna 1991. Vuodenvaihteessa 1992–1993 TTT:n vapaaehtoiset näyttelijät lukivat yli 30 tunnin mittaisena maratonesityksenä Olli Jalosen romaanisarjaa. Jussi Helmisen muistelmateos ”Teatterinjohtaja” ilmestyi tänä syksynä. Helminen kertoo muistelmissaan kiehtovasti suomalaisesta ja tamperelaisesta teatterielämästä, näyttelijöistä ja muusta teatteriväestä.

12.30 – Matti Kuusela, Warelia
Urheilua ja muuta kulttuuria
Aamulehden pitkäaikainen toimittaja Matti Kuusela on kirjoittamassa laajaa muistelmateosta Journalisti – Toisenlainen toimittaja. Jo tänä vuonna on ilmestynyt urheilujournalismiin keskittyvä kirjanen Urheilua ja muuta kulttuuria. Siinä Kuusela kertoo muun muassa, miten Martti Jukola opetti hänet kirjoittamaan, miksi lentopallon vihaajasta tuli Aamulehden lentopallotoimittaja ja mitä Matti Nykäsen viimeisessä haastattelussa puhuttiin.
Haastattelijana Marko Vesterbacka.

13:00 – Maija Vilkkumaa & Miina Supinen, Gummerus
Vilkkumaa
Näin Maija Vilkkumaasta tuli sukupolvensa suurin suomalainen naisartisti Suomi-rockin valtionainen ja sukupolvensa suurin suomalainen naisartisti täyttää 50 vuotta. Elämäkerta kuvaa kuinka töölöläistytöstä tuli supertähti ja uusia polkuja etsivä taiteilija, bändin pomo, feministi-ikoni ja perheenäiti.
Haastattelijana Juha Itkonen.

13:30 – Tapani Salo, Docendo
Raipe — Koikkarin kaukalosta leijonaikoniksi
”Legendaarinen kiekkoleijona kertoo ainutlaatuisesta urastaan ja elämästään kaukaloiden ulkopuolella.

Kun Raipe hyppäsi kaukaloon, peli muuttui. Siitä tuli Raipen peli, jossa hän määräsi rytmin. Jo juniorina hän sai jopa kanadalaisyleisön taputtamaan seisaallaan aina, kun koski kiekkoon, ja takoi nuorten MM-kisoissa enemmän pisteitä kuin Wayne Gretzky.”
Haastattelijana Johannes Silvennoinen.

14:00 – Janne Saarikivi, Teos
Hankalat sanat / Politiikan piiri on tuottanut uusia käsitteitä niin kauan kuin politiikkaa ja sanoja on ollut olemassa. Sanat vaikuttavat väkevästi maailmaan ja siihen, kuinka me siitä ajattelemme. Hankalat sanat haravoi politiikan sanastoa ja kertoo kielitieteilijän tarkkuudella ja humoristin vakavalla otteella, kuinka haasteemme, hakkeemme, kuntamme ja käräjämme ovat muuttaneet merkitystään ja arvotustaan ajasta aikaan. Haastattelijana Taru Torikka.

PERUUTETTU Sofi Oksanen, Like kustannus
Samaan virtaan – Putinin sota naisia vastaan
Vaikuttava esseeteos kuvaa sitä, miten Venäjä toistaa Ukrainassa vanhaa ohjekirjaansa, jota Katariina Suuri toteutti Krimillä vuonna 1783 ja Neuvostoliitto ja Stalin myöhemmin vielä laajemmin ja verisemmin. Teos perustuu Sofi Oksasen puheeseen, jonka hän piti Ruotsin Akatemian järjestämässä sananvapautta ja demokratiaa uhkaavia tekijöitä käsittelevässä konferenssissa 22. maaliskuuta 2023. Puheenvuoro herätti yleisössä niin suuren innostuksen, että Oksanen päätti vastata siihen julkaisemalla aiheesta sitä syventävän ja teemoiltaan runsaamman esseeteoksen.
Haastattelijana Pekka Haavisto.

14:30 – Wille Riekkinen, Teos
Kirjain vai henki
Kirjain vai henki on emeritus-piispa Wille Riekkisen kirja Jeesuksesta kristinuskon keskeisenä henkilönä. Uutta testamenttia lukemalla saamme perustietoja Jeesuksesta ja hänen toiminnastaan, mutta olennainen kysymys on, miten meidän olisi lukemamme ymmärrettävä. Riekkisen lähtökohta on, että Raamattua on aina tulkittava. Kirja kertoo ymmärrettävällä kielellä, havainnollisesti ja mukaansatempaavasti, miksi ja miten kristillinen usko ja sen perussanoma kestävät ajasta toiseen.
Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen.

15:00 – Tuomas Marjamäki, Docendo
Tuttujen kesken Vesku
Haastattelijana Johannes Silvennoinen.

15:30 – Alivaltiosihteeri, Otava
Paluu Virallisuuteen
Rakkaudella poimittu valikoima Alivaltiosihteerin virallisen ohjelman aiemmin julkaisemattomia hedelmiä. Mukana myös tuoreita päärynöitä ja palindromeja! Alivaltiosihteeri pukee jälleen ylleen puvun sekä silmälasit ja täräyttää elämänsä tärkeimmän lauseen: tässä sitä ollaan! Solmiokolmikkomme roiskaisee nanometrintarkan fysiatrisen trillerin, joka haastaa totutut käsityksemme siitä, saako ensitreffien jälkeen mennä sänkyyn nukkumaan, mihin suuntaan ovenkahvoja käännetään eteläisellä pallonpuoliskolla ja siitä, oliko ennen kaikki aiemmin. Otavan tiedemiesten mukaan tämä kirja sopii rippilahjaksi hevoselle ja äitienpäivälahjaksi maailman parhaalle asfalttikoneelle, jolla on jo kaikkea.

16:00 – Herra Ylppö, Docendo
101 elämänohjetta
Herra Ylpön humoristinenkin kirja sisältää ihan oikeasti hyväksi havaittuja elämänohjeita. Ota yhteyttä mielenkiintoisiin ihmisiin. Älä usko self help -oppaita, jotka neuvovat sinua heräämään viideltä aamulla. Ajattele Lionel Messiä. Halaa lapsiasi ja sano heille, että rakastat heitä. Muun muassa tällaisia elämänohjeita rockmuusikko ja kuvataiteilija Herra Ylppö alkoi jakamaan Instagramissa. Ylpön 101 ELÄMÄNOHJETTA -kampanjasta kasvoi nopeasti somehitti ja ilmiö. Nyt kaikki 101 elämänohjetta on kerätty tyylikkääksi kirjaksi, joka sisältää selitykset jokaiselle ohjeelle. Kirjassa Ylppö kertoo myös millaiset henkilökohtaiset tarinat ohjeiden taakse kätkeytyy.
Haastattelijana Johannes Silvennoinen.

16:30 – Panu Rajala, Siltala
Päin elämää! Monipuolisen teatteri- ja kirjallisuusihmisen muistelmat.”
Haastattelijana Marja Aaltio.

17:00 – Liisa Väisänen, SKS
Salaiset symbolit
Ihminen on kautta aikojen viestinyt symbolien avulla, ja näitä merkkejä esiintyy kaikkialla ympärillämme. Salaiset symbolit liittyvät mielessämme usein johonkin okkulttiseen tai pahaan, mutta todellisuus on paljon mielenkiintoisempi. Taiteentutkija Liisa Väisänen on erikoistunut symbolien salaisuuksiin. Uudessa kirjassaan Salaiset symbolit hän kutsuu sinut mukaansa kiehtovalle matkalle salaperäiseen kulttuurihistoriaamme. Millaisilla symboleilla salaseurat ovat kommunikoineet muilta salaa, ja mitä tarot-korttien kuvat merkitsevät? Entä mitä vankilatatuointien on tarkoitus kertoa?
Haastattelijana Lotta Vuorio.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:30 – Tampereen Tarinatalo & kumppanit
Kirjallisuuden tilat avaavat uusia mahdollisuuksia.
Tampereen Tarinatalon toimijat keskustelevat kirjallisuusalan tilakysymyksistä. Keskustelun vetäjänä on kirjailija Anna Elina Isoaro ja muut osallistujat Timo Kokkila (Tampere kuplii), Pia Krutsin (Yöstäjä), Kaisa Laaksonen (Lastenkirjainstituutti), Tiina Lehikoinen (Pirkkalaiskirjailijat)

11:00 – Tiina Poutanen, Aviador
Eläinpeli
Tamperelaisen kirjailijan uutuusromaani Eläinpeli kertoo matkanteosta – sekä mielentilana että konkreettisesti. Tapahtumapaikkana on Skotlanti, jonka maisemissa romaanin päähenkilö vaeltele.Hän kohtaa matkansa aikana ihmisiä nuoresta tytöstä vanhainkotikarkulaiseen ja eläimiä siilistälohikäärmeeseen. Poutanen kertoo haastattelussa romaanistaan sekä sen ydinteemasta:identiteetin muodostumisesta ja sen säilymisestä vieraassa ympäristössä.
Haastattelijana Sasa Salmela.

11.30 – Riina Tanskanen ja Samu Kuoppa, Into
Kapitalismin suuri illuusio
Teos palauttaa talouspuheen arjen tasolle ja kysyy, miksi hoiva nähdään kustannuseränä, miksi ympäristön tuhoaminen kasvattaa taloutta ja miksei talouden tehtävä ole taata jokaisen ihmisen perustarpeet. Jotta voimme muuttaa taloutta ja sen kautta maailmaa, täytyy meidän kaikkien pystyä myös puhumaan siitä.
Haastattelijana Maria Rossi.

12:00 – Onnimanni-palkinnon julkistus, Lastenkirjainstituutti

12.30 – Tuula Kallioniemi, Otava
Pitkä ja komee
Ilkikurisen ihana romaani kasiluokkalaisesta Vennusta, jonka sydämenasiat menevät solmuun. Vennu ei todellakaan halua muuttaa iskän työn takia hikiseen satamakaupunkiin sellutehtaan varjoon. Siellä sanojakin väännellään ihan kummasti. Entisille kotikulmille pitää jättää rakas Viivi. Viivin silmät, kikatus ja pehmeys… Miten Vennun ja Viivin jutun käy? Uusissa ympyröissä Vennun pasmat sekoittaa ensin kipakka luokkatoveri Viivi kakkonen, sitten Lola, Vennua melkein päätään pitempi tumma kaunotar. Pojan tunteet heittävät pahasti volttia. Miksi kaiken pitää olla niin mutkikasta!
Haastattelijana Päivi Haanpää.

13:00 – Anne Leinonen, Proosakuiskaaja Oy ja ja Päivi Lukkarila, Nokkahiiri
Selkokirja koulussa
Opettajat kohtaavat päivittäisessä työssään sen, kuinka oppilaiden niin teknisessä kuin tulkitsevassakin lukutaidossa on suuria eroja. Lukemaan harjaantumattomalle oppilaalle kokonaiseen kaunokirjalliseen teokseen tarttuminen voi tuntua ylivoimaiselta haasteelta. Selkokieliset tekstit voivat tukea kaikkien, myös luki- tai keskittymisvaikeuksisten, suomea toisena kielenään opiskelevien ja erityistä tukea oppimisessaan tarvitsevien oppilaiden lukemista. Miten löytää sopiva selkokirja? Miten käyttää selkokirjoja rinnakkain yleiskielisten kirjojen kanssa? Keskustelemassa kirjailija ja kirjoittajaohjaaja Anne Leinonen, kirjailija ja suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja Päivi Lukkarila sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Kaisa Kauhanen.

13:30 – Festivaalijulkistus: Heroes Comic Con Tampere, Finland
Kansainvälinen elokuvan, pelien, sarjakuvan ym. suurtapahtuma tulee Suomeen ja Tampereelle 11.-12.5.2024. Tule kuulemaan, mistä on kysymys.

14:00 – Sarjakuvaohjelmaa: P.A Manninen
Kapteeni Kuolion Tampere
Tamperelaisen sarjakuvataiteilijan P.A. Mannisen luomia sarjakuvahahmoja ovat muun muassa tamperelainen supersankari Kapteeni Kuolio, joka suojelee kaupunkiaan yliluonnollisilta olennoilta. Kapteenin seikkailuista Mannien on julkaissut toistakymmentä, erittäin suosittua fiktiivistä albumia, jotka lepäävät autentisten tamperelaisten lokaatioiden päällä, mutta joiden tarinat menevät välillä absurdiuden puolelle. Esityksessä Manninen kertoo juuri näistä tavallisista tamperelaisista paikoista, joiden taustalta paljastuu mielenkiintoisia ja yllättäviäkin yksityiskohtia.
Haastattelijana Hannele Kivilahti.

14:30 – Sarjakuvaohjelmaa: P.A Manninen
Kapteeni Kuolion Tampere – puheenvuoro jatkuu

15:00 – Sarjakuvaohjelmaa:
Aapo KukkoPuhumalla paras Vaikenemalla asiat pysyvät ennallaan, puhumalla luomme tulevaisuutta
Pasifisti Yrjö Kallinen sai sisällissodan aikana kuolemantuomion, mutta selvisi siitä – puhumalla. Kuolemantuomioita tuli vielä kolme lisää, mutta nekään eivät päätyneet täytäntöön. Tositapahtumiin perustuva sarjakuvaromaani käy läpi Kallisen hämmästyttäviä elämänvaiheita. Tarinan ytimessä ovat Oulun tapahtumat alkutalvella 1918 sekä toukokuu 1948, jolloin Kallinen toimi Suomen puolustusministerinä.
Aapo Kukko (s.1991) on oululaistunut kemiläinen ja Suomen lähihistorian utelias kaivelija. Puhumalla paras jatkaa temaattista linjaa, jonka voi katsoa alkaneeksi jo sarjakuvanovellikokoelmassa Riekaleita (Arktinen Banaani 2015) ja jalostuneen teoksessa Sosialisti ja nihilisti (Arktinen Banaani / Zum Teufel / Täysi Käsi 2019).
Haastattelijana Vesa Kataisto.
Heikki Paakkanen – Slava Ukraini
Heikki Paakkasen luoma satiirinen parivaljakko, Sissi ja Siviilipalveluhenkilö, on ihmetellyt maailman ilmiöitä jo 25 vuoden ajan. Seitsemännessä albumissaan he havahtuvat oikeaan sotaan, ja lähtevät auttamaan. Sissi, korskuva sotaurho, ja Siviilipalveluhenkilö, vannoutunut pasifisti, joutuvat pohtimaan asenteitaan ja aatteitaan kohdatessaan sodan koko raakuuden ja absurdiuden. Nauru auttaa kestämään kauheuksia, mutta jossain vaiheessa hymykin hyytyy. Väkivalta on pahasta, mutta onko se hyväksyttävissä vielä suuremman väkivallan estämiseksi? Kirja sisältää Kiovassa piirretyn kuvaliitteen. Esipuheen on laatinut kansanedustaja, reservin kenraalimajuri Pekka Toveri.
Haastattelijana Vesa Kataisto.

15:30 – Sarjakuvaohjelmaa: Charleyn sota -keskustelupaneeli
Paneelissa mukana sotahistorioitsijoita Tampereen yliopistosta
Syksyllä suomeksi julkaistussa, Pat Millsin käsikirjoittamassa ja Joe Colquhounin piirtämässä teoksessa on kolme 320–368-sivuista kirjaa, yhteensä siis yli 1000 sivua sarjakuvaa! Charley’s War eli Charleyn sota on vahvasti sodanvastainen teos, ja vaikka se sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan, teos istuu hyvin myös tähän päivään. Se ilmestyi alun perin vuosina 1979-85. Sarjakuvassa viaton, kirkassilmäinen sotilaspoika muuttuu koettelemustensa myötä runnelluksi ja väsyneeksi veteraaniksi. Charley’s War on se brittien suuri sotaromaani, sarjakuvan muodossa. Teoksesta, sen merkityksestä ja todenmukaisuudesta ovat keskustelemassa mm. Vesa Heino, sarjakuvaneuvos Asko Alanen, sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen sekä sotahistorioitsijat Tuomas Hoppu ja Marko Tikka.

16:00 – Sarjakuvaohjelmaa: Charleyn sota -keskustelupaneeli jatkuu

16:30 – Sarjakuvaohjelmaa: Kari Elkelä
Hillittömät underground-sarjakuvat
Amerikkalaisen sarjakuvan 1950-luvun puolivälissä latistanut itsesensuuri Comics Code riehaannutti jotkut piirtäjät 1960-luvun loppupuolella vastaiskuun.  Syntyi omakustannettu, rajoituksia tahallaan rikkova underground-sarjakuva, joka mässäili sellaisilla valtavirrassa sensuroiduilla aiheilla kuten huumeet, seksi ja väkivalta. Genren kärkinimeksi nousi Robert Crumb, jolta on julkaistu uutta tuotantoa viime vuosiin asti. Underground-innostus levisi ympäri maailman. Suomessa pitkäaikaisin hillittömien underground-henkisten kuvien tekijä on yhä komeasti piirtävä tamperelainen Juho Juntunen.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:00 – Anni Kuu Nupponen, Gummerus
Sydänmeri
Maaginen romaani merensuojelusta Sydänmeri on spekulatiivista fiktiota kirjoittava, palkitun ja kiitetyn Anni Kuu Nupposen vimmainen rakkaudentunnustus merelle ja kaunokirjallinen hätähuuto merensuojelun puolesta.
Haastattelijana Aleksi Pöyry.

10:30 – Emilia Kilpua ja Hannu Koskinen, Gaudeamus
Aurinko – tuttu ja tuntematon tähtemme
Aurinko tarjoaa meille mielin määrin energiaa, valoa ja revontulia mutta myös esimerkiksi geomagneettisia myrskyjä. Tähtipölystä syntyneessä hiukkasten tanssin kuumuudessa muodostuu elämää ylläpitävä säteily. Mitä oikeastaan tiedämme Auringosta?
Haastattelijana Lasse Leminen.

11:00 – Sara Norja, SKS
Alkemian historia
Alkemia oli yksi varhaisimmista kokeellisista tieteenaloista, jonka avulla pyrittiin valmistamaan niin kultaa kuin ihmiselämää pidentäviä eliksiirejä. Sara Norjan uutuuskirja vie lukijan kiehtovalle matkalle länsimaisen alkemian historiaan Egyptin Aleksandriasta keisari Rudolf II:n Prahaan, Isaac Newtonin laboratorioon ja August Strindbergin ateljeehen.
Haastattelijana Lotta Vuorio.

11.30 – Sara Norja ja Elli Leppä, Nysalor
Hylänkö & Sara Norjan säeromaani

12:00 – Topias Haikala, Enostone
Varjokäärme, mestaripunoja
Haastattelijana Jonas Konstig.

12.30 – Rimma Joonatan Erkko & Juha Jyrkäs, Nysalor
Kansanperinteen vaikutus kaunokirjallisuuteen

13:00 – Jyrki Nissi, Gaudeamus
Kuolema keskiajalla
Vahakynttilät palavat, suitsuke tuoksuu, pappi lausuu latinaa. Rajujen ruttoaaltojen myötä kuolemalla ja kuolinhetkellä oli merkittävä uskonnollinen ja kulttuurinen rooli myöhäiskeskiajan Euroopassa. Ajasta löytyy myös yhtäläisyyksiä nykypäivään.
Haastattelijana Ville Vuolanto. 

13:30 – Liliana Lento, Eve Lumerto, Nysalor
Kuviteltuja maailmoja

14:00 – Katariina Kärkelä, Aviador
Pohjan kruunu

14:30 – Pertti Lassila, Teos
Jälkisato
Pertti Lassilan kuudes romaani käsittelee täsmällisin lausein rakkauden hetkellisyyttä ja sen ikuistamista kirjoittamalla. Taiteilijaromaani kuvaa, miten yksilön kokemus kasvaa taiteeksi ja sitä, mikä jää ikuisesti omakohtaiseksi.
Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

15:00 – Tomi Kontio, Avain
Erämailla: Tarinoita ja tunnelmia pohjoisen Lapin kiveliöiltä
Erämailla-teoksessa kirjailija Tomi Kontio vaeltaa poikansa kanssa pohjoisen Lapin kahdessatoista erämaassa. Kansallispuistojen kutsun kokemattomista kulkijoista on kehkeytynyt luonnossa tottuneesti liikkuva parivaljakko. Siinä missä poika on kasvanut lapsesta sitkeäksi nuoreksi mieheksi, isä huomaa merkkejä vanhenemisestaan, välillä se näkyy esiin pyrkivänä nostalgiana, välillä ruumiin haurastumisena. Retket erämaissa palauttavat isän mieleen vanhoja muistoja, kipeitäkin, mutta nykyisyys pojan kanssa on täynnä lämmintä huumoria, hiljaa elettyjä yhdessäolon hetkiä ja henkeäsalpaavia luontoelämyksiä.
Haastattelijana Vilja Kujanpää.

15:30 – Pasi Klemettinen, SKS
Karhu – Pohjoisten kansojen myyttejä
Metsän kuningas, korven valtias, myyttinen karhu. Perinteentutkija Pasi Klemettinen pureutuu uudessa kirjassaan Suomen kansalliseläimen myyttiseen historiaan. Karhu on paljon muutakin kuin vihattu vahinkoeläin, arvostettu saaliseläin tai suojeltava luonnonvarainen eläin.
Haastattelijana Lotta Vuorio.

16:00 – Heikki Mansikka, WSOY
Hornet-lentäjä
Tarina nuoren miehen matkasta Hornet-lentäjäksi kurkistaa Suomen vaarallisimman ammatin kulisseihin ja maamme ensimmäisen superhävittäjän ohjaamoon.
Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.

16:30 – Kuparikettu, Into
Kuparikettu: Nykynoidan käsikirja
Millaista on elää nykynoitana 2020-luvulla, somen aikakaudella? Kuparikettu opastaa nykynoituuden saloihin sekä paljastaa totuuden satukirjojen, demonisoinnin ja ennakkoluulojen takaa.”
Haastattelijana Maria Rossi.

17:00 – J.S Meresmaa, Johanna Sinisalo, Emmi Itäranta, Hertta Kustannus
Tinarinnat – Kalevalan naisten uudet tarinat

Miltä tutut tarinat kuulostaisivat, jos äänen saisivatkin Kalevalan naiset itse? Tinarinnat-novellikokoelmassa 11 suomalaista kirjailijaa kertoo oman tulkintansa valitsemastaan Kalevalan naishahmosta. Jokaisen hahmon tarinaa täydentää muotokuva eri kuvittajalta.

Tervetuloa Duettojen aulaan, missä koko viikonlopun ajan Kumoa kaamos -runohaaste! Luvassa on runoja Kuusta sekä lapsilta että aikuisilta. Äänestä suosikkiasi Kirjafestareiden yleisön suosikiksi. Voittajalle on tiedossa huikea 100 euron palkinto, ja kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan kolme upeaa kirjapalkintoa. Osallistu ja äänestä suosikkiasi!

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:30 – Ohjelma peruttu sairaustapauksen vuoksi.
Kristiina Kalleinen, Gaudeamus
Valtioaamun aika : Vuodet 1809 ja 1863 ovat Suomen historian merkkipaaluja, joiden merkityksestä kiistellään edelleen. Valtioyöksi kutsutun pysähtyneisyyden kauden sijaan suuriruhtinaskunnassa elettiin valtioaamua, jolloin yhteiskunnallinen kehitys oli ripeää.
Haastattelijana Reetta Eiranen.

11:00 – Tuomas Tepora, Gaudeamus
Sankari ja antisankari (Mannerheim-kirja)
Sankari ja antisankari Mielikuvien myyttinen sotasankari, päälahtari, aristokraatti ja kosmopoliitti sekä seksualisoitu suurmies – Mannerheim on herättänyt voimakkaita mielipiteitä ja rajuja kiistoja. Marsalkan valtavaa henkilökulttia on rakennettu jo vuosisadan ajan.
Haastattelijana Marko Tikka.

11.30 – Paavo Matsin, Enostone
Leninin valssi

12:00 – Ohjelma peruttu sairaustapauksen vuoksi.
Tommi P. Lankila, Gaudeamus
Antiikin viimeinen keisari : Oliko Kaarle Suuri antiikin viimeinen tuulahdus vai keskiajan ensimmäinen airut? Frankkien kuningas liitti mahtavaan valtakuntaansa lähes koko läntisen Euroopan. Kiehtova matka vie antiikin lopusta varhaiskeskiajalle ja pohtii Kaarle Suuren merkitystä.
Haastattelijana Jaakkojuhani Peltonen.

12.30 – Samuli Antila, Reetta Vuokko-Syrjänen ja Minna Roininen, Osuuskumma
Ajan äärissä
Miten historiallisen romaanin kirjoittaja lähestyy aihettaan? Entä miten erilaista on kertoa tarina, joka sijoittuukin kauas tulevaisuuteen? Millaista taustatutkimusta molemmat edellyttävät? Historiallisiin romaaneihin erikoistuva Samuli Antila, tulevaisuuteen sijoittuvaa yhteiskunnallista tieteiskirjallisuutta kirjoittava Reetta Vuokko-Syrjänen ja nykyaikaan kertomuksensa sijoittava Minna Roininen keskustelevat kaukaisiin aikoihin sijoittuvien romaanien kirjoittamisesta.

13:00 – Pertti Rajala, Warelia
Pertti Rajalan tämän vuoden uutuusteos ”Helmi Haapasen kapinakirja” kertoo sisällissodan tapahtumista Tampereella siviilien näkökulmasta. Rajala tallensi amurilaisen tätinsä Helmi Haapasen muistot 1980-luvulla tekemissään laajoissa haastatteluissa. Kirja kertoo, millaista oli sodan jalkoihin jääneiden ihmisten arki piiritetyssä kaupungissa. Taistelut koskettivat aluksi kaukaa, mutta lopulta ne tulivat kotipihoihin. Pertti Rajala on palkittu tietokirjailija. Hän on saanut muun muassa Valtion tiedonjulkistamispalkinnon ja Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinnon.
Haastattelijana Maria Rautanen.

13:30 – Tuomas Hoppu, Vastapaino
Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta
Tampereella taistellaan huhtikuussa 1918. Kranaattitulesta ja tulipaloista saavat osansa niin köyhän väen asumukset kuin teatteritalon kaltaiset arvorakennuksetkin. Vähitellen punaisen kaupungin kohtalo alkaa täyttyä. Kortteli korttelilta jäävät rakennukset valkoisten haltuun. Historiantutkija Tuomas Hopun sisällissodan tapahtumia Hämeessä käsittelevän trilogian toinen osa kuljettaa lukijaa Kalevankankaalta Tampereen teatterille, Tammelasta Näsilinnaan.
Haastattelijana Mikko Jämsén.

14:00 – Silvia Hosseini, Gummerus
Kirjallisuuden kiihottava historia
Matka länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin Miten seksiä ja kuumia tunteita on kuvattu kaunokirjallisuudessa eri aikoina? Kirjallisuuden kiihottava historia kuljettaa lukijansa länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin. Silvia Hosseini on Tampereella asuva kirjailija, opettaja ja arvostettu kirjallisuustoimittaja.
Haastattelijana Aleksi Pöyry.

14:30 – Tiedon valoa -ohjelmajulkistus
Tiedon valoa -tiedetapahtuman ohjelmajulkistus : Kyösti Koskela ja Heini Kärkkäinen keskustelevat tammikuisen tiedetapahtuman ohjelmasta. Tampereen yliopiston ja Tampere Chamber Music -festivalin yhteistuotantoa. Ei Huono!

15:00 – Karoliina Suoniemi, Avain
Paperinaru-kengät – Lapset sota-ajan Suomessa
Miltä tuntui lähteä Ruotsiin sotalapsena tai nousta nuorena evakkojunan kyytiin? Millaista oli perheiden arki talkootöissä tai pommitusten keskellä? Mille maistuivat Jäte-Joonas-karamellit ja korvikekaakao? Entä miten mukavat olivat paperiset kengät tai lakanat? Tamperelaisen kirjailijan ja opettajan Karoliina Suoniemen koko perheen tietokirja kertoo lasten ja perheiden arjesta ja elämästä pula- ja sotavuosina. Sodat ovat surullinen ja käsittämätön asia. Sotia käydään koko ajan jossakin päin maailmaa. Suomessa sota kosketti lapsia ja nuoria, kokonaisia perheitä. Sota tuntui lapsista monenlaiselle: pelottavalle, surulliselle, jännittävälle ja joskus myös vähän kuin seikkailulle. Sota ja pula jättivät jälkensä kokonaiseen sukupolveen.
Haastattelijana Kati Saonegin.

15:30 – Outi Hytönen, Gummerus
Kairojen kosmopoliitti – Annikki Kariniemen elämä ja teot
Annikki Kariniemi (1913-1984) oli lappilainen kohukirjailija, kulttuurivaikuttaja ja seikkailija, jonka hämmästyttävää elämää tamperelainen kirjallisuustoimittaja ja suomentaja Outi Hytönen avaa hienosti kirjoitetussa elämäkerrassa.
Haastattelijana Pauliina Pietilä.

16:00

16:30 – Antti Poikelus, Warelia
Kaikki tietävät jotakin hotelleista. Mutta ani harva tietää hotelleista kaiken. Antti Poikeluksen viihdyttävä Hotellimuistelmat kertoo tamperelaisen hotelli Victorian koko tarinan.
Victorian pitkäaikaista vastaanottopäällikköä haastattelee Maria Rautanen.

17:00 – Leena Elina Valkeapää, Vastapaino
Kansallispuvun kulttuurihistoria
Onko kansallispuku jäänne menneiltä ajoilta vai elinvoimaista nykykulttuuria? Kansallispuvuilla on ilmaistu erilaisia suomalaisuuksia, kielirajoja, maakuntia, sukujen yhteenkuuluvuutta ja kotiseutua. Pukuja rakastetaan ja inhotaan. Miksi ne synnyttävät niin voimakkaita tunteita? Miten ne saivat alkunsa, millaisia ne ovat nyt? Kansallispuvun kulttuurihistoria käsittelee suomalaisten kansallispukujen historiaa 1800-luvulta nykypäiviin asti. Esille nousee erityisesti kukkakuosistaan tunnettu Sääksmäen naisen puku, jonka vaiheet avaavat näkymän jatkuvaan valintojen, soveltamisen ja aitouden problematiikkaan.
Haastattelijana Susanna Sauni.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:30 – Opiskelijahaastattelut
Merja Sovala haastattelee Juha Itkosta teoksesta Teoriani perheestä.

11:00 – Opiskelijahaastattelut
Ariel Rantinoja haastattelee Sirpa Kähköstä (Siltala) teoksesta 36 uurnaa.

11.30 – Opiskelijahaastattelut
Ariel Rantinoja haastattelee Tuuve Aroa (Siltala) teoksesta Universumin takahuone.

12:00 – Kati Lahti, Minerva
Kikka – Traaginen elämä Sisaren silmin
Intiimi elämäkerta paljastaa Kikasta puolen, joka jäi julkisuudelta piiloon. Läpi Kikan elämän hänen tukenaan ja lähimpänä ystävänään pysynyt pikkusisko Kati Lahti kertoo sisarensa traagisen tarinan rehellisesti ja avoimesti. Samalla hän täyttää siskolleen antamansa lupauksen kertoa tarinan niin kuin se oikeasti meni.
Haastattelijana Kai Kortelainen. 

12.30 – Tuomas Marjamäki, Docendo
Yhdet vielä, Irwin
”Irwin Goodman oli koko Suomen tuntema renttulaulaja, jonka hitit ja persoona muistetaan edelleen. Todellinen ihminen Irwinin takana on sen sijaan jäänyt hämärän peittoon. Läpi elämän kestäneet ongelmat ja yhteiskuntavastaisuus kumpusivat rikkonaisesta lapsuudenperheestä, viinasta sekä kovapäisyydestä.

Tuomas Marjamäki (s. 1978) on kirjailija ja toimittaja, joka tietokirjoissaan on erikoistunut suomalaisen viihteen historiaan. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa Vesa-Matti Loirin, Spede Pasasen, Simo Salmisen ja Mikko Alatalon elämäkerrat sekä kirjat Kummelista ja Uuno Turhapurosta.”
Haastattelijana Johannes Silvennoinen.

13:00 – Oona Emilia Enkelsaari ja Hilda Ivars, Aviador
Ansa Ikonen – Muistoja Filmitähdestä

13:30 – Ville Soimetsä, Essi Jouhki, Petri Repo, Liisa Lalu, Teos
Vimmaa ja voimaa – Suomen Teiniliitto ja yhteiskunta 1939–1983
Oppikoulun yläluokkalaisten järjestö Suomen Teiniliitto oli huippukaudellaan maamme suurin ja yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisin nuorisojärjestö. Sen vahvimmat ja kuohuttavimmat vuodet ajoittuvat 1960-70-lukujen vaihteeseen. Vimmaa ja voimaa on ensimmäinen kokonaisesitys järjestöstä, jota ilman Suomi olisi erilainen maa.
Haastattelijana Pia Koivunen, dosentti ja yliopistonlehtori, Turun yliopisto.

14:00 – Tommi E. Virtanen & Topi Salmi, Tammi
Isäni Vexi
Isäni Vexi on kirja isästä, Vexi Salmesta. Kertojana on sanoittajalegendan poika Topi Salmi. Kirja on tarina kipeästäkin isäsuhteesta, jossa kollegiaalinen yhteistyö vaihtelee lapsuuden pettymyksen tunteisiin.
Haastattelijana Taija Tuominen.

14:30 – Jukka-Pekka Pietiäinen, Minerva
Vihtori Kosola – mies ja myytti
Vihtori Kosola (1884–1936) muistetaan lähinnä lapuanliikkeestä ja Mäntsälän kapinasta. Hän oli 1920-luvulla johtava lakonmurtaja ja eteläpohjalainen maalaisliittolainen järjestöjyrä, joka nousi hiukan sattumalta joulukuussa 1929 kommunisminvastaisen taistelun keulakuvaksi. Tuore elämäkerta tarjoaa paljon uutta tietoa oikeistoradikaalista kansanliikkeen keulamiehestä, joka elää myyttisenä hahmona suomalaisessa historiamuistissa.
Haastattelijana Jorma Mahlanen.

15:00 – Antti Liuttunen, Museokeskus Vapriikki
Tampere ennen ja nyt sekä Tampereen vanhat kartanot
Museokeskus Vapriikki julkaisee korkeatasoisia teoksia Tampereen historiasta. Asiantuntevaa tekstiä täydentää runsas kuvitus. Tampereen kartanot perustuu Mirja Mäntylän väitöskirjaan, Tampere ennen ja nyt samannimiseen näyttelyyn, joka oli esillä Vapriikissa 9.12.2022-5.3.2023 ja saavutti huikean suosion.

15:30 – Helena Saarikoski, Partuuna
Kirjeitä Eppu Normaalille – Päiväkirja 2009-2019
Kirjajulkistus. Omaelämäkerrallisen kirjekirjan kirjoittajaa Helena Saarikoskea haastattelee tutkijakollega, bänditeoriaa kehittävä dosentti Tapio Kuure.

16:00 – Anneli Jussila ja Pepe Forsberg, Ikimetsän ystävät
Puut puhuvat
Mitä puut ja metsät haluavat meille kertoa? Pepe Forsberg ja Anneli Jussila kulkevat erilaisissa ikimetsissä ympäri Suomea ja pohtivat ihmisen ja metsän suhdetta. Mitä metsät merkitsevät nykyihmiselle ja mikä on niiden vaikutus ihmisten hyvinvointiin? Ja mitä metsät ja puut voisivat meille kertoa? Pepe Forsberg kirjoittaa jatkuvasti karttuvasta metsätiedosta, hyvinvoivasta metsästä ja siitä valtavasta yhteistyöverkostosta, joka vallitsee puiden, kasvien, sienten, mikrobien ja muiden eliöiden välillä. Anneli Jussila kutsuu mukaansa syvälle metsään ja kertoo, mitä metsän siimes, värit, äänet ja tuoksut ovat merkinneet ihmisille kautta vuosisatojen.
Haastattelijana Jussi Kytömäki.

16:30 – Ari Tolppanen, Teos
Tulisielun pelikirja
Ari Tolppanen ja aikaansaamisen taide.
Haastattelijana Paulina Ahokas.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:30 – Salla Jokela, Pasi Vainio, Ellinoora Laaksonen
Kulttuuri, kirjallisuus ja kuntabrändäys
Miten kirjallisuus näkyy kaupunkien kansallisessa ja kansainvälisessä huomiotaloudessa? Mitä kulttuuri voi tuoda kuntabrändäykseen, mitä haasteita siihen liittyy, minkälaisia mahdollisuuksia? Kulttuurin ja kirjallisuuden rooleista kuntien kehityksessä ja mediakuvassa keskustelevat kaupunkitutkija Salla Jokela, Vinhan kirjakaupan toinen omistaja Pasi Vainio ja kirjallisuustieteen opiskelija Ellinoora Laaksonen. Keskustelua vetää yliopistonlehtori Lieven Ameel.  

11:00 – Salla Jokela, Pasi Vainio, Ellinoora Laaksonen
Kulttuuri, kirjallisuus ja kuntabrändäys
Miten kirjallisuus näkyy kaupunkien kansallisessa ja kansainvälisessä huomiotaloudessa? Mitä kulttuuri voi tuoda kuntabrändäykseen, mitä haasteita siihen liittyy, minkälaisia mahdollisuuksia? Kulttuurin ja kirjallisuuden rooleista kuntien kehityksessä ja mediakuvassa keskustelevat kaupunkitutkija Salla Jokela, Vinhan kirjakaupan toinen omistaja Pasi Vainio ja kirjallisuustieteen opiskelija Ellinoora Laaksonen. Keskustelua vetää yliopistonlehtori Lieven Ameel.  

11.30 – Sofia Blomberg, Nea Lähdekorpi, Jenni Lindvall
#Booktokin vaikutus kirjallisuuden suosioon
Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoiden tuottamassa ohjelmanumerossa käsitellään #BookTokin vaikutusta nuorten lukuinnostukseen ja kustannusalan ajankohtaisuuteen. Tule katsomaan näytteitä trendaavista kirjavideoista! Keskustelijoina booktokkaajat Sofia Blomberg @lukufiilismedia ja Nea Lähdekorpi @herttuattarina, kustannusalalta vieraana Otavan markkinointipäällikkö Jenni Lindvall. 

12:00 – Sofia Blomberg, Nea Lähdekorpi, Jenni Lindvall
#Booktokin vaikutus kirjallisuuden suosioon
Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoiden tuottamassa ohjelmanumerossa käsitellään #BookTokin vaikutusta nuorten lukuinnostukseen ja kustannusalan ajankohtaisuuteen. Tule katsomaan näytteitä trendaavista kirjavideoista! Keskustelijoina booktokkaajat Sofia Blomberg @lukufiilismedia ja Nea Lähdekorpi @herttuattarina, kustannusalalta vieraana Otavan markkinointipäällikkö Jenni Lindvall. 

12.30 – Kimmo Jylhämö, Antti Nylén, Päivi Koivisto
Suoraa puhetta kustannusalan murroksista
Yritysfuusiot, painetun kirjallisuuden myynnin väheneminen ja äänikirjan nousu ovat ravistelleet kustannusalaa. Mitä myrskyt tarkoittavat kirjallisuuden tekijöille ja kustantajille, ja mikä ylipäätään on kirjallisuuden merkitys 2020-luvulla? Aiheesta keskustelemassa ovat Vastapainon johtaja Kimmo Jylhämö, kirjailija, kääntäjä ja kustantaja Antti Nylén sekä Teoksen kustannuspäällikkö Päivi Koivisto. Keskustelua luotsaa kaunokirjallisuuden kustantajien työkulttuuria väitöskirjassaan tutkiva Anne Mölsä

13:00 – Kimmo Jylhämö, Antti Nylén, Päivi Koivisto
Suoraa puhetta kustannusalan murroksista
Yritysfuusiot, painetun kirjallisuuden myynnin väheneminen ja äänikirjan nousu ovat ravistelleet kustannusalaa. Mitä myrskyt tarkoittavat kirjallisuuden tekijöille ja kustantajille, ja mikä ylipäätään on kirjallisuuden merkitys 2020-luvulla? Aiheesta keskustelemassa ovat Vastapainon johtaja Kimmo Jylhämö, kirjailija, kääntäjä ja kustantaja Antti Nylén sekä Teoksen kustannuspäällikkö Päivi Koivisto. Keskustelua luotsaa kaunokirjallisuuden kustantajien työkulttuuria väitöskirjassaan tutkiva Anne Mölsä

13:30

14:00 – Annika Eronen , Anneli Kanto, Kirsti Kuronen & kumppanit
Katsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen

14:30 – Annika Eronen , Anneli Kanto, Kirsti Kuronen & kumppanit
Katsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen

15:00 – Annika Eronen , Anneli Kanto, Kirsti Kuronen & kumppanit
Katsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen

15:30 – Annika Eronen , Anneli Kanto, Kirsti Kuronen & kumppanit
Katsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen

16:00 – Risto Ahti ja Jyrki Vainonen
Juhlahaastattelu: Risto Ahti 80
Rakastettu runoilija Risto Ahti täytti tänä vuonna 80 vuotta – ihan niin kuin Pirkkalaiskirjailijatkin, Suomen ensimmäinen maakunnallinen kirjailijayhdistys. Tule kuuntelemaan, mitä kaikkea vuosiin on mahtunut ja mikä runoudessa on tärkeää. Haastattelijana Jyrki Vainonen.

16:30 – Risto Ahti ja Jyrki Vainonen
Juhlahaastattelu: Risto Ahti 80 jatkuu

16:45 – Anneli Kanto, Tiina Poutanen ja Anni Kuu Nupponen
Tutkiva kirjailija
Millaista on kirjailijan taustatyö? Entä miten kirjailija tutkii kirjoittaessaan teemojaan, kieltä ja luomaansa maailmaa? Kirjailijat Anneli Kanto, Tiina Poutanen ja Anni Kuu Nupponen avaavat työskentelytapojaan.
Haastattelijana Niina Oisalo.

17:30 – Anneli Kanto, Tiina Poutanen ja Anni Kuu Nupponen
Tutkiva kirjailija
Millaista on kirjailijan taustatyö? Entä miten kirjailija tutkii kirjoittaessaan teemojaan, kieltä ja luomaansa maailmaa? Kirjailijat Anneli Kanto, Tiina Poutanen ja Anni Kuu Nupponen avaavat työskentelytapojaan.
Haastattelijana Niina Oisalo.

Sunnuntaina itse Joulupukki vierailee lastenalueella klo 11-11.30 ja 13.30-14.00 – tulkaa kertomaan joululahjatoiveita ja ota samalla yhteiskuva!

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

11:00 – Juhani Känkänen, Teos
Apo Apponen – ekaluokan kellokkaat
Rakastettu Apo Apponen -hahmo on kasvanut eskarilaisesta ekaluokkalaiseksi. Ekaluokan kellokkaat -kirjassa seurataan Apon koulupäivää, joka on täynnä huumoria ja vauhdikkaita tilanteita. Lukija pääsee mukaan esimerkiksi musiikintunnille, puutyötunnille, välkälle, ruokalaan ja opettajanhuoneeseen, jossa otetaan hämmästyneinä vastaan tieto, että opettajille on keksitty oma Wilma. Koulun alkua jännittäville lapsille kirja näyttää, että koulu on hauska eikä ollenkaan pelottava paikka.

11.30 – Hannu Laakso, Into
Me Lintuset
Lähde luontoseikkailuun telkänpoikasten matkassa! Vaikuttavin luontovalokuvin kuvitetussa lastenkirjassa seurataan telkkäpoikueen seikkailua takaisin pesimälammelleen. Helppolukuinen kirjasarja yhdistää tiedon, tarinan ja upeat luontokuvat.

12:00 – Heidi Mäkinen, Karisto
Kuura ja karkaileva isomummo
Lempeän humoristinen tarina muistamattoman isomummon ja Kuura-tytön junamatkasta sopii juuri lukemaan oppineille. Kuuralla ja mummilla on paljon huolta isomummosta, joka putosi pari vuotta sitten voimistelurenkaista ja mursi lonkkansa. Lonkka alkaa olla kunnossa, joten tätä nykyä isomummo saattaa ottaa rollaattorinsa ja huristella aamutakki päällä markettiin, ja kuulolaitekin unohtuu. Sen tähden Kuuran on aivan pakko lähteä isomummon seuraksi Tampereelle, ja siitä tuleekin riemastuttava reissu. Mummi tosin hälyttää poliisit karkulaisten perään… Koskettavassa kirjassa on valloittava kuvitus.
Haastattelijana Päivi Haanpää.

12.30 – Kaisa Happonen ja Anne Vasko, Tammi
Mur-kuvakirjasarja — näin syntyvät lapsia ja aikuisia puhuttelevat teokset. Taide kuuluu kaikille – myös meistä pienimmille. Siksi Tammi ja Kansallisgalleria haluavat yhdessä tarjota perheille uuden tavan kokea kuuluisia taideteoksia. Tässä kirjassa Mur huomaa lintuja Ferdinand von Wrightin metsämaisemassa. Maalauksesta voi löytää yhteensä seitsemän lintulajia, kunhan malttaa tarkkailla maisemaa, kuulostella ja etsiä — yhtä tarkasti kuin Mur kirjan tarinassa!
Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.

13:00 – Aleksi ja Meri Korpela, Otava
Peloton peltohiiri – Lumilabyrintti 
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2023! Tarina kuljettaa lukijan lumiseen metsään. Teoksen kuvitukset ovat taianomaisia ja lumoavia, lukija pääsee valloittavien hahmojen matkassa niin maan alle kuin yläilmoihin ja voi tuntea lumen ja pakkasen ihollaan. Kirja kumartaa tekstin ja kuvituksen tasolla satukirjallisuuden perinteelle uudistaen sitä hienovaraisesti. Teoksen kohderyhmä on laaja, koska sen tarina avautuu sekä pienelle että isolle lukijalle.
Haastattelijana Päivi Haanpää.

13:30 Elina Loisa, Avain
Hapsi Haamulapsi
Samua pelottaa öisen kodin pimeys ja se, mitä kaikkea pimeässä voi olla. Hän on tehnyt oveensa kieltokyltin kummituksille, että ne eivät tulisi hänen huoneeseensa. Eräänä yönä Samu löytää eteisestä eksyneen kummituksen, joka tarvitsee hänen apuaan. Hapsi Haamulapsi kertoo pimeän pelosta ja siitä, miten asiat näyttävät erilaisilta, kun niitä katsoo uudesta näkökulmasta.

14:00 – Anna Elina Isoaro ja Mira Mallius, WSOY
Kaksi tätiä nimeltä Veera käsittelee elämäntyylien ja perheiden monimuotoisuutta lapsen näkökulmasta ja lempeällä huumorilla. Kummallakaan tädillä ei ole omia lapsia, ja molemmilla on siihen omat syynsä. Niin lapsista kuin tädeistäkin on hauskaa viettää aikaa yhdessä ja olla osa toistensa elämää!

14:30 – Lohikäärmeprinsessa Tuulispää ja Hauskis: Musiikillinen joulushow

15:00 – Harri István Mäki ja Ulla Welin
Kolmikko ja Piparkakkuvarkaat
Harri István Mäki piirtää samalla, kun mummi Ulla Welin lukee otteita Kolmikko-sarjastaan. 20-kertainen mummo Ulla Welin ja rakastettu kuvittaja Harri István Mäki ovat leiponeet seikkailusarjan, joka rohkaisee lapsia katsomaan omaa lähiympäristöään uusin silmin. Eivät olisi lapset arvanneet, että niin jännittävää voi olla mummolassa, etenkin kun mummon sääntöihin kuuluu, että kännykät ovat poissa. Sarjan ensimmäisen kirjan, Kolmikko ja linnoituksen salaisuus, tapahtumat sijoittuvat kerrostalolähiöön, seuraavaksi seikkailaan mummon mökin maisemissa.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

10:00 – Reetta Huttunen, Enostone
Katsastusasema

10:30 – Satu Mattila-Laine, Warelia
Toimitila
Satu Mattila-Laine on kirjoittanut kokonaisen runoelman yhden konttorin yhden työntekijän yhdestä päivästä. Samalla teos on hilpeän osuva kuvaus konttorimaailmasta ja konttorissa työskentelevän ihmisen mielenmaisemasta. Mattila-Lainetta haastattelee Maria Rautanen.

11:00 – Arto Lappi, Enostone
Korallimieli

11.30 – Tittamari Marttinen, Kirsti Kuronen, Emilia Hulkko, Päivi Heikkilä-Halttunen & kump., Kvaliti
Säeromaanin monet maailmat
Miten säeromaani tuli Suomeen ja miten lukijat ottivat sen vastaan? Kirsti Kuronen kirjoitti ensimmäisiä Suomessa julkaistuja säeromaaneja. Tittamari Marttisen Tähdet syntyvät sattumalta on tämän syksyn uutuuksia. Millaisia mahdollisuuksia säemuoto tarjoaa? Millainen se on lukijan ja kriitikon näkökulmasta? Keskustelemassa kirjailija Kirsti Kuronen, kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen ja kirjagrammaaja Emilia (@hukka_rakastaa_kirjoja). Keskustelua johdattelee kirjailija Tittamari Marttinen.

12:00 – Anni Kanniainen ja Artemis Kelosaari
Luopiolapset

12.30 – Anni Kanniainen ja Artemis Kelosaari
Sininen, valkoinen ja Sateenkaari

13:00 – Ilona Tomi, Warelia
Ilona Tomi kirjoittaa tänä vuonna julkaistussa runokokoelmassaan ”Tapahtukoon sinulle sinä” näkyviin sitä ihmisen peruskokemusta, mikä kiiruhtaa niin nopeasti ohitse alkujen ja loppujen välissä. Monipuolinen kirjailija palkittiin vuonna 2022 Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla. Ilona Tomia haastattelee Marko Vesterbacka.

13:30 – JS Meresmaa, Otava
Kunnes tapamme taas
Vertahyytävä jännitystarina pojasta, josta tuli vampyyri.17-vuotias Roope on aloittanut uuden epäelämän vampyyrina. Se ei ole kovin helppoa, sillä Roopen verikammo tekee syömisestä lähes mahdotonta eikä entisen elämän hylkääminen onnistu ilman kipuja. Ikävä perhettä ja parasta ystävää Aleksia kohtaan on kova, mutta erityisesti viimeksimainitun veren tuoksu on aivan liian houkutteleva. Pystyykö Roope vastustamaan petoa itsessään? Palkitun kirjailijan notkea fantasiajännäri hehkuu vampyyrien kuolematonta lumoa ja pitää otteessaan viimeiselle sivulle saakka. Kirja on itsenäinen jatko-osa kehutulle Kenties tapan sinut vielä -nuortenromaanille. Haastattelijana Simo Ollila.

14:00 – Jarno Rajalampi, Aviador
Marsiin muuttaneen ihmisen koti-ikävä

14:30 – Otso Kautto & Juha-Pekka Raeste, TTT
Saituri – Ihana raha.
Haastattelijana dramaturgi Juho Gröndahl.

15:00 – Ritva Ylönen, Warelia
Kirjallisuudentutkija Ritva Ylönen on kirjoittanut aiemmin Kalle Päätalon ja Saima Harmajan paljon luetut elämäkerrat. Uudessa elämäkerrassa ”Järjellä ja tunteella” Ylönen kertoo Saima Harmajan äidin Laura Harmajan elämästä. Laura Harmaja oli merkittävä tiedenainen, jonka perustama kodin taloustiede tunnetaan nykyään kuluttajaekonomian nimellä. Äitiä tutkiessaan Ylönen löysi niin paljon uutta tietoa myös tytär Saimasta, että ”Järjellä ja tunteella” on samalla Saima Harmajan elämäkerran täydennysosa.
Haastattelija Maria Rautanen.

15:30 – PERUTTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI
Miira Luhtavaara, Teos
Tuhkaksi tekemisen taika
”Tuhkaksi tekemisen taika on runon keinoja käyttävä romaani uusperheestä, jonka arjen masennus järjestää uudelleen. Selviytymiseen tarvitaan ainakin ponileikkejä, Melancholia-elokuva, tieteellinen asenne, pumpernikkeleitä ja suomen kielen kauneimpia sanoja.”
Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen

16:00 – Jonimatti Joutsijärvi, Into
Mirkka Rekola – Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin
Ensimmäinen elämäkertateos rakastetusta ja palkitusta runoilijasta. Mirkka Rekolan elämä avaa erityisiä näkökulmia paitsi runouteen myös seksuaalivähemmistöjen asemaan ja poliittisten ääriliikkeiden historiaan sodanjälkeisessä Suomessa.
Haastattelijana Maria Rossi.

16:30 – Jonne Piltonen
Runoesitys
Jonne Piltonen (s.1995) on runoilija, mediataiteilija ja spoken word-artisti. Piltosen runoudessa kieli näyttäytyy ruumiillisena soittimena, joka toimii rytmisten, melodisten ja performatiivisten elementtien avulla. Hänen viimeisin runoteoksensa Lento #1 julkaistiin Nokturno.fi -verkkolehdessä vuoden 2023 toukokuussa. Teos on toteutettu yhteistyössä jazzmuusikko Heikki Saarenkunnaksen kanssa, ja se on ensimmäinen osa Ilmassa -teossarjaa. Piltosen muita audiovisuaalisia runoteoksia on julkaistu muun muassa Jano-lehdessä, Nokturnossa ja Särmä -oppikirjassa.

Klo – Esiintyjä, Kustantamo
Puheenvuoro

11:00 – Sean Ricks, Minerva
Elämäni juoksu
Sean Ricksin omaelämäkerrallinen kirja on tarina päällisin puolin hyväntuulisesta tv-juontajasta, joka ajautuu lopulta henkiseen ja fyysiseen umpikujaan. Ennen kaikkea se on tarina onnistumisesta – rakastamalla ja hyväksymällä itsensä. Sean Ricksin tarina on jokaiselle kutsu hitaampaan, kestävämpään ja armollisempaan elämään. Kun uskaltaa edetä omaa tahtiaan, voi mahdottomasta tulla mahdollista.
Haastattelijana Jorma Mahlanen.

11.30 – Riikka Palander, Avain
Elefanttien aika
Antropologiaa opiskeleva suomalainen Kirsi asettuu tansanialaiseen vuoristokylään kerätäkseen aineistoa luguru-heimon tyttöjen initiaatiorituaalia käsittelevään graduunsa. Hän pääsee seuraamaan initiaatioikään tulleen tytön perheen elämää. Mikään tilanteessa ei kuitenkaan vastaa Kirsin odotuksia, ja toimettomat päivät vieraassa kulttuurissa saavat hänet kohtaamaan oman elämänsä kipukohtia.
Lugurutyttö Hiarin ja hänen äitinsä pohdinnat perinnettä koskevien kysymysten äärellä linkittyvät myös Kirsin elämäntilanteeseen – heistä kukin omalla tavallaan käy läpi siirtymää uuden ja vanhan maailman välissä.
Haastattelijana Katja Jalkanen.

12:00 – Jussi Lehtinen, Tammi
Concierge – VIP-erikoismies.
Jussi Lehtinen olisi mainio fiktiivisen romaanin hahmo. Äiti oli kukkakauppias, isä oli alamaailmassa arvostettu ja vaikutusvaltainen vanhan liiton rikollinen. Jussi valitsi kukat – ja palvelun. Tämä entinen huippupainija on nyt ammatiltaan concierge, VIP-palvelujen erikoismies. Hän toteuttaa henkilökohtaisesti kaikki asiakkaiden lailliset toiveet.
Haastattelijana Taija Tuominen.

12.30 – Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen, Into
Laiskan vanhemman opas
Hauska opas rentoon vanhemmuuteen! Kirja käy läpi vanhemmuuden värikkäät vaiheet ja tuo kaivattua rentoutta ja myönteisyyttä vanhemmuuskeskusteluun. Vanhemmuuden väitetään olevan hukassa, mutta todellisuudessa nykyajan äidit ja isät ovat valmistautuneempia ja valistuneempia kuin koskaan. Lapsista kasvaa fiksuja aikuisia monenlaisissa perheissä.
Haastattelijana Maria Rossi.

13:00 –

13:30 – Anna Pölkki, Avain
Kakkuja salaisesta puutarhasta
Mikäpä olisi ihanampaa kuin vetäytyä sohvan syliin tai riippumaton kainaloon kirjan, kakkupalan ja teekupin kanssa? Reseptejä ja lukuvinkkejä sisältävän leivonta- ja tietokirjan herkulliset kuvat vievät kakku- ja lukuhetkiin metsän siimekseen ja puutarhaan. Miten Montgomeryn Anna-kirjat taipuvat kakuiksi? Millaisen kakun voisi kuvitella pikku naisten joulupöytään? Millaisina kakkuluomuksina Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Kotiopettajattaren romaani voisivat herätä henkiin?
Haastattelijana Katja Jalkanen.

14:00 –

14:30 – Leena Lukkari, Avain
Rita: Sitruunapuun varjosta Suomeen
Ruandan sisällissotaa pakeneva 15-vuotias Rita päätyy neljän vuoden vaiheikkaan pakolaisuuden jälkeen Suomeen. Alku ei ole helppo, sillä monet haluavat hyötyä nuoresta ja kauniista tulokkaasta. Vähitellen Rita oppii suomen kielen, kouluttautuu, löytää töitä ja perustaa perheen. Vuonna 2016 hänet valitaan vuoden pakolaisnaiseksi ja hän saa kutsun presidentinlinnaan. Ritan tarina kertoo sinnikkyydestä, rohkeudesta ja uskosta ihmisiin. Valtavien vastoinkäymisten jälkeen koittaa parempi aika. Rita kertoo kirjassa myös kokemastaan syrjinnästä ja tekee teräviä huomioita suomalaisista.
Haastattelijana Vilja Kujanpää.

15:00 – Jari Saarenpää, Minea
Löydä vahvuuspotentiaalisi
Mikä on onnistumisen kaava? Mitkä ovat sisäisen motivaation tekijät, joita yhdistämällä syntyy menestys? Miten elämä muuttuu, kun valjastetaan vahvuudet täyteen potentiaaliin

Muun muassa näihin kysymyksiin antaa vastauksia Jari Saarenpään teos. Ikigaissa kysymys on siitä, mitä maailma tarvitsee, jota sinä omalla ainutlaatuisella vahvuuspotentiaalilla voit tuottaa. Parhaimmillasi olet löytänyt itsellesi kutsumusammatin, jolla voit elättää perheesi.

Tietokirjailija Jari Saarenpää on yritysvalmentaja ja teollisuustalouden diplomi-insinööri, jolla on vuosikymmenten johtamiskokemus monikulttuurisesta, kansainvälisestä tehtäväkentästä liike-elämässä. Viimeiset 10 vuotta hän on valmentanut johtoryhmiä ja esihenkilöitä onnistumaan johtamistehtävässään. Hän on myös neljän aikuisen lapsen isä.


Suomen Kennelliiton lukukoiria tavattavissa la ja su klo 11, 13 ja 15 Opus- tilassa. Tule lukemaan koirille, rapsuttelemaan tai kuulemaan lukukoiratoiminnasta.

Olette saapuneet syrjäisen metsän laidalla olevaan hylättyyn puumajaan. Joku on lähtenyt täältä kiireellä! Ehkä salaisesta piilopaikasta löytyvät vihjeet auttavat teitä selvittämään – mitä kadonneelle nuorelle on tapahtunut? Suomen Kirjainstituutin pakopelissä sukelletaan nuortenkirjallisuuden maailmoihin. Peliin osallistutaan yhdessä ryhmän kanssa, ja yksi peli kestää noin 20 minuuttia. Pelit järjestetään tasatunnein alkaen klo 11. Ilmoittautuminen Opus 2-tilan ovella. Järjestäjä: Suomen Kirjainstituutti

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin koko perheen työpajassa valmistetaan valloittavia Sivusyöppö-kirjanmerkkejä. Askartelupajan ohjaaja paikalla klo 10-17.

AikaPaikkaEsiintyjäKustantamoOhjelma
2.12. klo 10.15Pieni Sali / AamulehtisaliPaulina Ahokas ja kuntaministeri Anna-Kaisa IkonenFestareiden avaus
2.12. klo 10.30Pieni Sali / AamulehtisaliMirella MäkiläOtavaSeuraavana Tampere / Hulvaton lukuherkku Tampereen paluumuuttajasta aloittaa mutkatonta elämää ja ystävyyttä ylistävän Se on moro -sarjan. Parisuhteelle pitäisi kai tehdä jotain, kun toinen alkaa viihtyä epäilyttävän pitkiä aikoja salilla, toinen yksin kotona ja koirasivustoilla. Mutta mitä? Koiranpentu, sanoo Roosa. Ero, sanoo mies. Kun helsinkiläistyneen Roosan elämältä putoaa pohja, suuntia on vain yksi – Tampere. Vanhasta kotikaupungista löytyy majapaikka ja ystävän olkapää. Mutta voisivatko Pyynikin vehreät maisemat tarjota muutakin? Puskista ilmestyvän komean koiranulkoiluttajan tai unelmien juhannusheilan? Tai paikan, joka tuntuu kodilta? ”Kyä se vaan paree olis, että muuttasit takasi Tampereelle!”
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.
2.12. klo 11.00Pieni Sali / AamulehtisaliMari MöröTeosElonsaatto / Mari Mörön uutuusromaani sijoittuu lähi tulevaisuuteen, jossa Suomen rajat ovat kiinni. Nootteja ja helikoptereita lentelee, eläkeläisiä pitää kieltää menemästä marjaan varuskunta-alueiden läheisyydessä. Elonsaatto on satiiri iankaikkisesta voimasta ja lähes ikuisesta valtakunnasta. Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen
2.12. klo 11.30Pieni Sali / AamulehtisaliKatja KettuOtavaErään kissan tutkimuksia / Katja Ketun huikaiseva romaani kieppuu aikojen lävitse ja antautuu villille luonnolle ja perillistä ikävöivän veren kutsulle. Kirjailija saa keskenmenon ja menettää kykynsä puhua ja kirjoittaa. Paikalle lähetetään Taivaiden Tutkimustoimistosta Etsivä, mutta jokin menee pieleen, ja tuvan nurkkaan ilmestyykin Kissa, joka käy tutkimaan vintin lattialuukusta löytynyttä Isoisoäidin päiväkirjaa. Kun uusi elämä on menetetty, kääntää Kirjailija katseensa menneisyyteen ja ikiaikaisiin syntysanoihin. Niiden taitajalla, Isoisoäidillä, on suomen kielen väessä ja voimassa parantajien mahti. Voiko menneestä löytää lohdun ja tarkoituksen elämälle, kun tulevaisuutta ei ole?
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.
2.12. klo 12.00Pieni Sali / AamulehtisaliSari ElfvingTeosSaattaja / Sari Elfvingin jatkosotaan sijoittuva Saattaja-romaani on häikäisevän kauniisti kirjoitettu, häiritsevä uni erään naisen seksuaalisuuden kehityksestä ja rajoista, joita on lajien ja valtioiden välillä – sekä niistä, joita on elämän ja kuoleman, oman ja toisen ruumiin välissä. Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.
2.12. klo 12.30Pieni Sali / AamulehtisaliKjell WestöOtavaMolly & Henry / Mestarikertojan dramaattinen romaani sukeltaa historiamme tummimpiin vuosiin. Mitä sota tekee ihmiselle, elämälle, rakkaudelle? Molly kiertää Ruotsia teatteriseurueen kanssa samaan aikaan, kun Suomi taistelee talvisodassa. Huoli läheisistä jäytää kunnianhimoista näyttelijää, samoin oma tulevaisuus: onko hänen tähtensä jo laskussa, ennen kuin ehti kunnolla noustakaan? Henry-sulhanen joutuu rintamakirjeenvaihtajana todistamaan sodan karmeuden. Hän haluaisi kertoa näkemästään totuudenmukaisesti, mutta ankara aika ei salli säröjä isänmaalliseen julkisivuun. Kun koittaa hauras välirauha, Molly ja Henry joutuvat kohtaamaan uudelleen toisensa, menneisyyden aaveensa, kaiken mitä sota heissä särki. Haastatelijana Siskotuulikki Toijonen.
2.12. klo 13.00Pieni Sali / AamulehtisaliTulenkantajat-palkinto : Juhani Brander, Antti Hurskainen, Katja Raunio,
Iida Turpeinen,
Reetta Niemelä ja Katri Kirkkopelto
Tulenkantajat-palkinto / Vuoden 2023 Tulenkantaja-palkinnon ehdokkaiksi on valittu viisi tuoretta kotimaista kaunokirjallista teosta. Kilpailun esiraati uskoo näiden teosten vahvoihin vientimahdollisuuksiin.
Ehdokkaat ovat seuraavat:

Juhani Branderin romaani ”Amerikka” (WSOY)

Antti Hurskaisen romaani ”Suntio” (Siltala)

Reetta Niemelän kirjoittama ja Katri Kirkkopellon kuvittama teos ”Mustan kuun majakka” (Lasten Keskus)

Katja Raunion romaani ”Viime ajat” (Teos)

Iida Turpeisen esikoisromaani ”Elolliset” (S&S)

Voittajan valitsee päätuomarina toimiva kirjailija Riikka Pulkkinen. Puheenjohtajana toimii Markus Määttänen.
2.12. klo 13.30Pieni Sali / AamulehtisaliTulenkantajat-palkinto : Juhani Brander, Antti Hurskainen, Katja Raunio,
Iida Turpeinen,
Reetta Niemelä ja Katri Kirkkopelto
Tulenkantajat-palkinto / Ohjelma jatkuu, uheenjohtajana Markus Määttänen.
2.12. klo 14.00Pieni Sali / AamulehtisaliTulenkantajat-palkinto : Juhani Brander, Antti Hurskainen, Katja Raunio,
Iida Turpeinen,
Reetta Niemelä ja Katri Kirkkopelto
Tulenkantajat-palkinto / Ohjelma jatkuu, uheenjohtajana Markus Määttänen.
2.12. klo 14.30Pieni Sali / AamulehtisaliFinlandia-voittajatFinlandia-voittajat Sirpa Kähkönen, Antti Järvi ja Magdalena Hai.
2.12. klo 15.00Pieni Sali / AamulehtisaliFinlandia-voittajatFinlandia-voittajat Finlandia-voittajat Sirpa Kähkönen, Antti Järvi ja Magdalena Hai.
2.12. klo 15.30Pieni Sali / AamulehtisaliTommi LiimattaOtavaManse – Markka-aika / Tommi Liimatan ylistetty omaelämäkerrallinen sarja jatkuu: Tampere 1996-2001. Tommi muuttaa parikymppisenä Lapista Manseen omistautuakseen Absoluuttisen Nollapisteen läpimurrolle. Nousukiito suomirockin A-sarjaan vaikuttaa lupaavalta, ja bändi kiertää keikkalavoja maakuntien keskikaljakuppiloista Ruisrockin päälavalle. Rockmaailman arki on kuitenkin raadollista, aikuisuus tuo omat haasteensa bändin maailmanvalloitukselle eikä sisäisiltä ristiriidoilta vältytä. Tulisiko Nollapisteestä Suomen Beatles vai katkeaisiko matka kesken kaiken, Tommi kysyy itseltään, kun tilin kate lähestyy nollaa. Teos on armottoman rehellinen, ajankuvaltaan äärimmäisen tarkkanäköinen runsaudensarvi. Haastattelijana Simo Ollila.
2.12. klo 16.00Pieni Sali / AamulehtisaliJP KoskinenLikeRistiretki-saaga: Taivaan vartijat Eeppisen saagan päätösosassa panoksena on Jerusalemin kuningaskunnan kruunu ja Canmoren suvun kohtalo. Vuonna 1187 Tyyroksen kaupunki on Jerusalemin kuningaskunnan viimeisiä turvasaarekkeita eikä temppeliherrain veljeskunnasta ole vastusta Saladinin saraseeniarmeijalle. Albert Canmore, temppeliritareiden aarteiden vartija, lähtee etsimään Pyhän maan pelastajia Ranskasta ja Englannista. Pian hän kuulee huhun kukistamattomasta soturista, Rikhard Leijonamielestä. Onnistuuko Albert palauttamaan temppeliherrain mahdin vai kaatuuko Canmoren suku Jerusalemin kuningaskunnan mukana? Suositun Ristiretki-sarjan aiemmat osat ovat Ristin ja raudan tie, Seitsemäs temppeliherra ja Nouseva kuu. Haastattelijana Simo Ollila.
2.12. klo 16.30Pieni Sali / AamulehtisaliAnn-Christin AntellGummerusPuuvillatehtaan kilpailija / Rakastetun Puuvillatehdas-trilogian päätösosa tuo yhteen Barkerin naisten kohtalot kolmessa sukupolvessa. Romaani sijoittuu säkenöivälle 1920-luvulle liike-elämän jännitteisiin kuvioihin. Sarjan käännösoikeudet on myyty 5 maahan ja Puuvillatehdas-kirjat ovat myyneet yhteensä yli 140 000 kappaletta. Haastattelijana Anne Flinkkilä.
2.12. klo 17.00Pieni Sali / AamulehtisaliJuhani BranderWSOYAmerikka. Väkevä kuvaus pienen pojan selviytymisestä sotien jälkeisessä Suomessa. Amerikka on romaani köyhien ihmisten voimasta ja häpeästä, luokkayhteiskunnasta sekä ihmisen ja luonnon hauraasta suhteesta.
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.
2.12. klo 17.30Pieni Sali / AamulehtisaliIida TurpeinenS&S”Elolliset
Esikoisromaani Elolliset on ollut kirjasyksyn ilmiö – Finlandia-ehdokas, Heelsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittaja, lukijoiden rakastama. Romaani käsittelee lajikatoa yhden lajin, stellerinmerilehmän, näkökulmasta. Se on hengästyttävä seikkailu läpi kolmen vuosisadan ja kertomus suurista inhimillisistä pyrkimyksistä: tieteestä, taiteesta ja halusta herättää uudelleen henkiin sellainen, minkä ihminen on tietämättömyydessään tuhonnut.”
Haastattelijana Helena Kulmala.
2.12. klo 10.00MaestroAntti VihinenIntoSininen enkeli / Vaaran värit -sarjan toisessa osassa Antti Vihinen punoo häikäisevän jännitysjuonen, joka tutkii ihmismielen ja historian synkeitä syvyyksiä manserockin tahdissa. Haastattelijana Maria Rossi.
2.12. klo 10.30MaestroMarita ToikkaAarniSovitus / ”Älä ole niin sinisilmäinen. –  Vain tuo lause, lähetetty salaisesta numerosta.”  Sovitus on jännityskertomus rikoksesta, joka oli tehtävä ja rangaistuksesta, joka oli kärsittävä. Tiheä parisuhdedraama kertoo, mitä on elää tappavassa ihmissuhteessa, josta kumpikaan ei pysty irrottautumaan. Teos on Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan esikoisteos. 
Haastattelijana Pasi Luhtaniemi.
2.12. klo 11.00MaestroVille KaarnakariMinervaVarjo – Operaatio Bravo-Alfa / Kaarnakarin ajankohtaisuudessaan hyytävä vakoilutrilleri kertoo tilanteesta, jossa koko Euroopan turvallisuus on uhattuna. Venäjän salainen armeija, Black Army eli Bravo-Alfa, on saanut tehtäväkseen luoda sekasortoa Euroopan maissa ja siten heikentää niiden kykyä ja tahtoa auttaa Ukrainaa. Suomalainen tiedustelu ja sen erikoisryhmä VARJO ovat avainasemassa soluttautuessaan ja hankkiessaan tietoa Bravo-Alfasta. Haastattelijana Jorma Mahlanen.
2.12. klo 11.30MaestroValtteri MörttinenDocendoEllei sade lakkaa. ”Kovaotteinen jännitysromaani vie rikosylikonstaapeli Ailon Rajakarin syvälle salaliittoteorioiden ja poliittisen terrorin synkkään viidakkoon.

Eurooppalainen äärioikeisto pitää kokoustaan Helsingissä. Samaan aikaan yksinäinen suojelupoliisi tarvitsee Rajakarin apua kansanedustajan huumekuoleman tutkinnassa. Käynnistyy tapahtumaketju, joka uhkaa koko länsimaista maailmanjärjestystä – tai sitä, mitä siitä enää on jäljellä.”
Haastattelijana Ville Hänninen.
2.12. klo 12.00MaestroSonja SaarikoskiSiltalaNaisvangit – rikollisuuden kehä maailman onnellisimmassa maassa. Millaiset polut johtavat telkien taakse?
Haastattelijana Silvia Hosseini
2.12. klo 12.30MaestroMarko KilpiDocendo / Crime TimeUndertaker – Kuolemankauppiaat. Haastattelijana Asko Alanen.
2.12. klo 13.00MaestroAnneli KantoDocendoSaalistetut / Saalistetut on Näkijä-dekkarisarjan toinen osa. Sarjan pääosassa on värikäs ja omalaatuinen meedio, joka kyvyillään ja ihmistuntemuksellaan pystyy löytämään pahantekijät. Haastattelijana Ville Hänninen.
2.12. klo 13.30MaestroPäivi AlasalmiGummerusHäkkilinnut / Lähes 30 teosta kirjoittaneen, pitkän linjan kirjailijan Päivi Alasalmen Häkkilinnut on kovaksikeitetty Tampere-dekkari poliiseista, rikollisista ja kaksosista. Rikoskonstaapeli Hallavaisen tutukimuksista kertovan dekkarisarjan kehutussa toisessa osassa kierrokset kiristyvät. Haastattelijana Anne Flinkkilä.
2.12. klo 14.00MaestroRosa Meriläinen ja Kari HäkämiesTeosPresidentintekijän kuolema / Kari Häkämies ja Rosa Meriläinen yhdistävät jälleen ensi käden tietonsa politiikasta valtaa ja kunnianhimoa käsittelevässä ajankohtaisessa dekkarissa. Haastattelijana kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.
2.12. klo 14.30MaestroTuomas LiusCrime TimeSikojen lahti / Haastattelijana Asko Alanen.
2.12. klo 15.00MaestroSari Rainio ja Juha RautaheimoSiltala”Vaeltavat vainajat.
Kiitetyn dekkarisarjan toinen osa.”
Haastattelijana Marko Suomi.
2.12. klo 15.30MaestroHelena ImmonenDocendoOperaatio Napakettu / Operaatio Napakettu on menestyneen trillerisarjan kolmas, itsenäinen osa. Aiemmat osat ovat Operaatio Punainen kettu ja Operaatio Aavikkokettu. Trillerit kertovat suurvaltojen valtakamppailuista, joihin Suomikin vedetään mukaan. Sotilasoperaatioiden keskelle joutuvat tavalliset reserviläiset, tunnetut poliitikot ja ammattisotilaat. Haastattelijana Ville Hänninen.
2.12. klo 16.00MaestroTapani BaggeCrime TimePomminvihreät renkaat / Haastattelijana Asko Alanen
2.12. klo 16.30MaestroVirpi Hämeen-AnttilaOtavaSynnin jäljet / Murhatutkimus johtaa veitsenterävän Björkin pappissuvun salaisuuksien äärelle. Syksyllä 1922 nuori mies löydetään ammuttuna helsinkiläisestä säätyläiskodista. Uhrin vieressä makaa tajuttomana hänen vaimonsa. Koska hän ei osaa kertoa uskottavasti tapahtumista, poliisi epäilee häntä surmateosta. Vainajan veli pyytää amatöörisalapoliisi Karl Axel Björkin tutkimaan rikosta. Veli ei usko vaimon tehneen rikosta, vaikkei tämä puolustaudukaan syytteitä vastaan. Veljesten isä, arvonsa tunteva kirkkoherra on taas vakuuttunut miniänsä syyllisyydestä. Björk alkaa myös epäillä, että hänen poliisiystävänsä jättää jotain kertomatta. Mitä se voi olla? Haastattelijana Simo Ollila.
2.12. klo 17.00MaestroEevi KuokkanenTammiEi sanaakaan / Onko merenrantatontti arvokkaampi kuin ihmishenki?
Koukuttava jännitysromaani lomalaisten rakastamasta kesäkaupungista, jossa rakennus- ja majoitusbisnes käyvät kuumina. Joku haluaa hyötyä kaupungin nosteesta hinnalla millä hyvänsä. Haastattelijana Taija Tuominen.
2.12. klo 17.30MaestroMarkku SoikkeliAvainHitchcock : 30 klassikkoa / Alfred Hitchcockin (1899–1980) tuotanto yltää mykkäkauden jännitystarinoista hypnoottisen kauniisiin värifilmeihin. Niiden kerronnallinen kekseliäisyys, brittiläinen ironia ja tekninen etevyys todistavat, että viihdyttäviä elokuvia voi tehdä taiteellisesta kunnianhimosta tinkimättä.
Hitchcock: 30 klassikkoa esittelee ohjaajauran ohella mestarin tärkeimmät teokset. Miksi Epäilyksen varjo on paras klassikoista? Miten ”väärän miehen” ja ”väärän naisen” tarinat eroavat toisistaan? Mitkä Hitchcockin mykkäfilmeistä ovat Psykon ja Vertigon vertaisia? Markku Soikkeli (FT) tamperelainen on romansseihin ja genrefilmeihin erikoistunut tietokirjailija. Häneltä on julkaistu mm. Rakkauselokuvien käsikirja (2018). Haastattelijana Lauri Tapaninen.
2.12. klo 10.30Duetto 1Elina VälimäkiInto”Elina Välimäki: Kiusatut – Kertomuksia koulusta
Kiusatut kertovat, miten kaltoinkohtelu on vaikuttanut heidän elämäänsä ja miten he ovat oppineet elämään kivun kanssa. Mikä yhteiskunnassa ruokkii kiusaamista ja miksi lainsäädännön epäkohtia ei korjata?”
Haastattelijana Maria Rossi.
2.12. klo 11.00Duetto 1Satu LeiskoAvainIhmisenhaltija / Mikä on todellinen vaara ja miten se pysäytetään? Ihmisenhaltija on nykypäivään sijoittuva tummasävyinen young adult -romaani, jonka hahmoihin ja tarinaan ovat vaikuttaneet suomalaisen mytologian olennot. Haastattelijana Katja Jalkanen.
2.12. klo 11.30Duetto 1Leena Virtanen ja Sanna PelliccioniTeosTove! / Suomen supernaisia -sarjan odotettu, Tove Janssonista kertova osa käsittelee Toven matkoja hänen puolisonsa Tootin eli Tuulikki Pietilän kanssa. Se kuvaa jäähyväisten jättämiseen ja uuden aloittamiseen vaadittavaa rohkeutta ja inspiraatiota. Kirja sopii sekä lapsille että aikuisille. Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.
2.12. klo 12.30Duetto 1Tinka BaerTeosKohti tuntematonta – Kaikujat 1 / Kaikujat ovat pikkuruisia avaruusolentoja, joilla on valtava tehtävä: pelastaa maailma täystuholta. Mutta operaatiolle välttämättömän vipstaaki, tarkoitin, on kadonnut avaruusaluksen haaksirikkoutuessa maapallolle. Kohti tuntematonta aloittaa vauhdikkaan scifitrilogian alakoululaisille. Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.
2.12. klo 13.00Duetto 1Henna Helmi HeinonenTammiTsemppiä, kapteeni Ilona! Kuudes IceLove-kirja vie uuteen tilanteeseen, niin kotona kuin jäälläkin. Muodostelmajoukkue osallistuu tehoviikonloppuleirille, josta kotiutuessa Ilonaa ja Aadaa odottaa tosi iso yllätys: tyttöjen äidit kertovat viettäneensä jo pidempään aikaa yhdessä ja olevansa pariskunta.

Haastattelijana Marja Aaltio.
2.12. klo 13.30Duetto 1Alexandra SalmelaTeosPuu / Puu on post-apokalyptinen satu, allegoria sivilisaation synnystä, tarina luonnon tuhosta, hauskanjännittävä seikkailu ja paljon muuta. Alexandra Salmelan täräyttävä huumori, mielikuvitus ja tarkka silmä ihmiskunnan ainaisille hölmöyksille tekevät Puusta todellisen aarrearkun. Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen.
2.12. klo 14.00Duetto 1Ilkka HeiläOtavaSarjakuvaohjelmaa: Etätyömiehen paluu / Suomen suosituin jokamies on hauskuuttanut lukijoita jo lähes 35 vuotta sanomalehtien ja omien albumien sivuilla. Mutta miten koronan mukanaan tuoma etätyö vaikuttaa Virtasen elämään? Tule sinäkin kuuntelemaan, kun tekijä Ilkka Heilä kertoo sarjan taustoista ja työstään. Haastattelija Jouko Ruokosenmäki.
2.12. klo 14.30Duetto 1 Virpi Hämeen-AnttilaTampere KupliiSarjakuvaohjelmaa: Minä ja sarjakuvat / Virpi Hämeen-Anttila on julkaissut romaaneja, tietoteoksia, useita tieteellisiä artikkeleita, kirjallisuusesseitä sekä muutaman novellin nimimerkillä. Mutta mikä on hänen suhteensa sarjakuvaan ja miten hänestä tuli vuoden 2022 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon valitsija-diktaattori. Haastattelijana Kyösti Koskela.
2.12. klo 15.00Duetto 1Kimmo LustSuuri KurpitsaSarjakuvaohjelmaa: Silmukka / 2023 Sarjakuva-Finlandia voittaja / Sarjakuvataiteilija Kimmo Lust voitti tämänvuotisen Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon omaelämäkerrallisella albumillaan Silmukka (Suuri Kurpitsa, 2022). Hän teoksessaan lapsuuttaan perheessä, jossa ei ollut yhtäkään turvallista aikuista. Teos avaa lapsen ja nuoren näkökulman 1990-luvun laman jälkeiseen aikaan ja tuo kuuluville niitä pieniä ääniä, jotka hautautuvat helposti suuremmilta näyttävien yhteiskunnallisten ongelmien alle. Haastattelijana Ville Pirinen.
2.12. klo 15.30Duetto 1Tiitu TakaloSuuri KurpitsaSarjakuvaohjelmaa: Polkimilla / Polkimilla perustuu historiantutkija Tiina Männistö-Funkin tutkimuksiin suomalaisesta pyöräilystä ja sarjakuvataiteilija Tiitu Takalon kokemuksiin aktiivisena pyöräilijänä. Kirjassa poljetaan erityisesti Turussa ja Tampereella, mutta piipahdetaan myös esimerkiksi Helsingissä, Oulussa ja Berliinissä. Teos havainnollistaa, miten yli 50 vuotta sitten tehdyt päätökset vaikuttavat yhä arkeemme, mutta kutsuu myös kuvittelemaan toisenlaista kaupunkia ja löytämään pyöräilyn ilot. Haastattelija Ville Pirinen.
2.12. klo 16.00Duetto 1PERUUTETTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI
Sarjakuvaohjelmaa: Pertti Jarla, mies Fingerporin takana / Pertti Jarla varttui uskonnollisissa merkeissä: Nastolan Uudenkylän väestä puolet uskoi ufoihin ja toinen puoli Raamattuun. Pertti-poika puolestaan hurmaantui huumoriin. Jarlan ensimmäiset tekoset julkaistiin Pahkasiassa, ja hänen käytyään teatterikurssin ja toimittuaan luentovisualisoijana ja mainoshahmona aika oli valmis Fingerpori-sarjakuvalle. Fingerpori on nähty sanomalehdissä, albumeissa, elokuvissa, teatterissa ja jopa kerrostalojen päätyseinissä. Mikä tekee sarjakuvasta niin suositun? Haastattelija Vesa Kataisto.
2.12. klo 16.30Duetto 1Jaana SuorsaZum TeufelSarjakuvaohjelmaa: Rillit – tarina syntesiasta / Synestesia (yhdistynyt aistimus) on ominaisuus, jossa asiat nähdään ja koetaan useamman aistin välityksellä, kuten väreinä, muotoina ja tuntemuksina. Kyky usein liittyy erinomaiseen muistiin ja taiteelliseen lahjakkuuteen. Kuuluisia synesteetikkoja ovat mm. Jean Sibelius, Duke Ellington ja Vincent van Gogh. Jaanan Suorsan graafinen teos kertoo koskettavan ja omakohtaisen tarinan synesteetikon elämästä. Haastattelija Hanno Eskola.
2.12. klo 10.30Duetto 2Irmeli Westermarck, StresaStresaTaustatyö seikkailuna: Pohjalainen arki 1800-luvun sotien ja levottomuuksien keskellä. Haastattelijana Maritta Hirvonen.
2.12. klo 11.00Duetto 2Pirjo ToivanenStresaTaustatyö seikkailuna: Goethen jalanjäljillä Italiassa. Haastattelijana Maritta Hirvonen.
2.12. klo 11.30Duetto 2Tuija Siltamäki ja Jyrki LehtolaSiltalaLopunaikojen opas, räävittömän hauska esseekokoelma tämän hetken ilmiöistä.
Haastattelijana Marko Suomi
2.12. klo 12.00Duetto 2Henna Karppinen-KummunmäkiAvainMinä ja Marilyn / Minä ja Marilyn esittelee ensimmäisenä suomenkielisenä tietokirjana pin-up-kulttuurin maailmaa ennen ja tänään. Toisin kuin voisi luulla, pin-up-kuvat eivät ole vain miehiä varten otettuja pikkutuhmia kuvia. Erityisesti näyttelijättäret ovat hyödyntäneet pin-upin kuvastoa oman tähti-imagonsa luomisessa. Tässä ei ole kukaan muu onnistunut yhtä hyvin kuin blondien blondi ja seksin jumalatar Marilyn Monroe. Marilyn ei ollut vain miesten luoma tyhjä hahmo, vaan älykkään naisen harkittu strategia. Pin-upille voi siten hyvin kirjoittaa feministisen historian. Nykyään pin-up-kulttuuri liittyy vahvasti kehopositiivisuuteen, voimauttavaan valokuvaamiseen ja itsensä ilmaisuun. Ideologia on, että jokainen nainen on kaunis iästä ja vatsamakkaroista riippumatta.Henna Karppinen-Kummunmäki, FT on kulttuurihistorioitsija. Haastattelijana Vilja Kujanpää.
2.12. klo 12.30Duetto 2Carita Forsgren, Taru Kumara-Moisio ja Reetta Vuokko-SyrjänenOsuuskummaKirjallisuus ja tekoäly / Tekoälyt ovat tulleet nyt suuren yleisönkin tietoisuuteen, mutta onko ChatGPT kaltaisineen uhka vai mahdollisuus kirjallisuudelle ja laajemmin taiteelle? Entä mitä tekoälyiltä voi odottaa tulevaisuudessa? Tekoälyjen parissa työskennelleet kirjailijat Carita Forsgren, Taru Kumara-Moisio ja Reetta Vuokko-Syrjänen avaavat ajankohtaista aihetta. Puheenjohtaja Saara Henriksson.
2.12. klo 13.00Duetto 2Hannu ToivonenTeosMitä tekoäly on? / Voiko tekoälyllä olla tietoisuus? Kuinka paljon tekoälyllä on valtaa? Onko tekoäly uhka yksityisyydelle? Tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivosen naseva opas tekoälyyn on samaan aikaan hauska ja vakava, viihdyttävä ja silmiä avaava kirja. Se vastaa yleistajuisesti sataan kysymykseen tekoälystä. Haastattelijana toimittaja Jyrki Liikka.
2.12. klo 13.30Duetto 2Pinja LehtmanMinea”Tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä – myös viestinnässä

Tekoäly on viestinnälle sekä uhka että mahdollisuus. Tekoäly on parhaimmillaan ihmisen sparrauskaveri ja vuorovaikutuksen apuri, mutta vaarallisimmillaan vaikuttavan disinformaation levityskone, koska uudet kielimallit tekevät tekoälyn tuottamasta kommunikaatiosta hyvin inhimillistä. Tutkiessaan Ukrainan viestintää kirjaansa varten Pinja Lehtman huomasi heidän viestinnässään sellaisia erikoispiirteitä, joista meillä kaikilla on varmasti opittavaa tekoälyhuumassa.”
2.12. klo 14.00Duetto 2Maiju TalvistoReuna Publishing HouseBackstagella – Artistituottajan käsikirja / Maiju Talvisto (FM, MuM) on pitkän linjan taidehallinnon ammattilainen, jonka kehuja kerännyt esikoistietokirja Backstagella – artistituottajan käsikirja ilmestyi loppuvuodesta 2022. Maiju on tehnyt yli 15 vuoden uran festivaaliympäristössä artistituotannon ja esiintyvien taiteilijoiden parissa muun muassa Flow Festivalilla ja tätä ennen Pori Jazzissa. Lisäksi Maiju on luennoinut paljon työstään sekä tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta musiikkialalla, sillä nämä aihepiirit ovat hänen sydäntään lähellä. Taide- ja kulttuurialan ammattiliito TAKU ry on palkinnut Maijun vuoden taide- ja kulttuurialan asiantuntijana vuonna 2019 ja Music x Media vuoden tapahtumatuottajana vuonna 2022. Kirjailijavierailulla Maiju kertoo artistituottajan työstä ja kirjailijapolustaan.
Haastattelijana Karolina Lillvis.
2.12. klo 14.30Duetto 2Yannick Lahti ja Matti MörttinenInto”Matti Mörttinen: Populismin anatomia

Yannick Lahden ja Matti Mörttisen yhdessä kirjoittama Populismin anatomia on kirja jokaiselle, joka yrittää ymmärtää, mistä on kyse aikamme leimallisimmassa poliittisessa ilmiössä Suomessa ja muualla maailmassa. Mikä tekee poliitikosta populistin? Mitä hyvää populismissa on? Onko ilmiössä kyse kausivaihtelusta, vai onko se tullut jäädäkseen?”
Haastattelijana Maria Rossi.
2.12. klo 15.00Duetto 2Samuli AntilaNysalorHistoria jää henkiin
2.12. klo 15.30Duetto 2Harri Veistinen, Hanna van der Steen, J.S. Meresmaa, Ulpu-Maria LehtinenKvalitiVaikeat asiat karkkipapereissa-paneelikeskustelu / Todellisuuden rajoja töissään rikkovat kirjailijat keskustelevat siitä, kuinka vaikeita teemoja voi kätkeä viihdyttävään kuoreen. Mitä fantasia- ja scifi-genret mahdollistavat ja toisaalta, minkälaisissa asioissa rajat tulevat vastaan? Entä miksi on tärkeää kirjoittaa nuorille myös muita kuin realistisia kirjoja?
2.12. klo 16.00Duetto 2Edith Arkko, Artemis Kelosaari ja kumppanitOsuuskummaSydänten salonki – Queer-romanttisia / Mitä tulee historiallisesta romantiikasta, kun siihen lisätään spekulatiivisen fiktion elementtejä ja queer-näkökulma? Aiheesta keskustelemassa ovat Edith Arkko, toinen Sydänten salonki -antologian toimittajista, sekä antologiaan kirjoittaneet Artemis Kelosaari ja J.S. Meresmaa.
2.12. klo 16.30Duetto 2Saku-Pekka SundelinTammi”Suomalaista jalkapallokulttuuria etsimässä. Vetävä ja viihdyttävä johdatus maailman omintakeisimpaan jalkapallokulttuuriin.

Suomifutis on Brittifutiksen (2020) kirjoittajan toinen teos, jossa seikkaillaan ympäri futis-Suomea ja mennään entistä syvemmälle jalkapallon kiehtovaan maailmaan.

Saku-Pekka Sundelin on palkittu toimittaja, joka on työskennellyt Ilta-Sanomien kirjeenvaihtajana Lontoossa sekä ulkomaan- ja urheilutoimituksessa. Jalkapallo on hänelle elämän mittainen harrastus ja työ, joka on vienyt kymmeniin maihin eri puolille maailmaa. Hänen kirjansa Brittifutis – Englantilaisen jalkapallon tarina sai Vuoden urheilukirja 2020 -kunniamaininnan.”

Haastattelijana Marja Aaltio.
2.12. Duetto 1 & 2 aulaRunohaasteTervetuloa Duettojen aulaan, missä koko viikonlopun ajan Kumoa kaamos -runohaaste! Luvassa on runoja Kuusta sekä lapsilta että aikuisilta. Äänestä suosikkiasi Kirjafestareiden yleisön suosikiksi. Voittajalle on tiedossa huikea 100 euron palkinto, ja kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan kolme upeaa kirjapalkintoa. Osallistu ja äänestä suosikkiasi!
2.12. klo 10.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaOlli Seuri ja Hannu-Pekka IkäheimoTeosPortinvartijat – Kamppailu tiedon vapaudesta / Oli aika, jolloin portinvartijoina toimivat – niin hyvässä kuin pahassakin – ennen muuta poliitikot ja mediajohtajat. Sitten tuli internet, kaikki digitalisoitui ja maailman piti demokratisoituman. Kuinkas sitten kävikään? Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.
2.12. klo 11.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaMarkku AaltoWareliaMarkku Aallon ”Turvallinen katastrofi” on kahden kirjailijan kehityskertomus, yhtä aikaa todenmakuinen ja hersyvän tragikoominen. Romaani on samalla satiirinen näkökulma suomalaiseen kirjailija- ja kustannusmaailmaan. ”Reippaampi tykitys kohdistuu alan nykytrendeihin, kuten kustantamojuhlien glittermekkojen ja kampausten varustelukilpailuun, some-vetoiseen poseerauskulttuuriin ja yleiseen nuoruuden ja uutuuden palvontaan. Kirjailija Markku Aalto (s. 1970) tuntee maailman, jossa liikkuu. Kolmen oman romaanin ja kymmenkunnan runokokoelman kirjoittamisen ohella hän työskentelee Tammen tietokirjallisuuden kustantajana ja kulttuurilehti Särön runousvastaavana.” (Jani Saxell, Helsingin Sanomat 22.7.2023.) Markku Aaltoa haastattelee Tampereen Kirjafestareilla kustantaja Marko Vesterbacka.
2.12. klo 11.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaJanne SaarikiviTeosSiirtynyt sunnuntaille. Maestro klo 14

Hankalat sanat / Politiikan piiri on tuottanut uusia käsitteitä niin kauan kuin politiikkaa ja sanoja on ollut olemassa. Sanat vaikuttavat väkevästi maailmaan ja siihen, kuinka me siitä ajattelemme. Hankalat sanat haravoi politiikan sanastoa ja kertoo kielitieteilijän tarkkuudella ja humoristin vakavalla otteella, kuinka haasteemme, hakkeemme, kuntamme ja käräjämme ovat muuttaneet merkitystään ja arvotustaan ajasta aikaan. Haastattelijana kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme.
2.12. klo 12.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaMarkku PaasonenTeosKaikki on tuhoutunut
2.12. klo 12.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaOili SainilaSeutu KustannusOili Sainilan Linnunrata (Seutu Kustannus 2023) on osittain jatkoa biofiktiolle Matala maa, korkealla taivas, joka päättyy sotienjälkeisen vuosikymmenen loppuun. Linnunradan sisällössä lomittuu toisiinsa kaksi aikatasoa: nykyinen ja mennyt. Nykyajassa päähenkilö, nainen, tutustuu kirjeenvaihdon kautta mieheen. Molemmilla on takana avioero ja vuosikymmenten ajalta elettyä elämää.

Kirjeissä paljastuu yhteisiä mielenkiinnon kohteita, niistä tärkeimpiä Tampere – naisen nykyinen ja miehen entinen kotikaupunki – ja kirjallisuus. Ennen pitkää he alkavat tapailla. Yhteisiin hetkiin luovat jännitettä myös kaupunki- ja maaseutumiljöö. Mies alkaa uudistaa 50-luvulla rakennettua kesämökkiään – naiselle mökistä tulee hänen 50-luvun lapsuutensa muistojen innoittaja.

Linnunrata on eräänlainen realistinen metafiktio, johon sisältyy tilkka romantiikkaa ja magiaa.

”Kirja pitää lukijan otteessaan hyvin heti alusta alkaen” (Pirkko Turunen).

Sainilan haastattelijana toimii Juhani Salmi, joka on tehnyt elämäntyönsä äidinkielen opettajana, toimittajana ja rehtorina.
2.12. klo 13.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaKaijamari SivillSKTLKääntäjä näkyväksi: Maggie Nelsonin teosten kääntämisestä / Kaijamari Sivill sai vuoden 2023 J. A. Hollon käännöspalkinnon Maggie Nelsonin teoksen Vapaudesta – Neljä laulua rakkaudesta ja rajoista (S&S) suomennoksesta. Kulttimaineeseen nousseen Nelsonin aiemmat kolme suomennosta ovat myös Sivillin käsialaa. Sivill kertoo Nelsonin teosten suomentamisesta ja siitä, miten hän on tavoittanut rajoja rikkovan kirjailijan äänen. Haastattelijana kulttuuritoimittaja Taru Torikka.
2.12. klo 13.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaLotta ToivanenSKTL , GummerusKääntäjä näkyväksi: Nobel-voittaja Annie Ernaux’n teosten kääntämisestä / Ranskan merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluva muistelman mestari Annie Ernaux sai syksyllä 2022 Nobelin kirjallisuuden palkinnon. Taitava suomentaja Lotta Toivanen on kääntänyt suomeksi Ernaux’lta neljä teosta: Vuodet (2021), Isästä / Äidistä (2022) sekä tänä vuonna ilmestyvät Tapauksen ja Nuoren miehen. Kuinka suomennoksessa tavoitetaan nobelistin tarkka, eleetön ja älykäs kaunokirjallinen ilmaisu? Haastattelijana Pauliina Pietilä. Yhteistyössä: SKTL ja Gummerus.
2.12. klo 14.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaMarkku PäkkiläSKTL , OtavaKääntäjä näkyväksi: Colson Whiteheadin kääntämisestä / Colson Whitehead lukeutuu amerikkalaisen nykykirjallisuuden kirkkaimpiin tähtiin. Suomessakin viime vuonna vierailleen Whiteheadin tunnetuimmat teokset käsittelevät Yhdysvaltain mustan väestön julmaa historiaa. Parhaillaan Whitehead kirjoittaa kotikaupunkiinsa New Yorkiin sijoittuvaa jännäritrilogiaa, joka saadaan tuoreeltaan myös suomeksi. Whiteheadin yhdeksästä romaanista viisi on ilmestynyt Suomessa Markku Päkkilän käännöksinä: Balladi John Henrystä (2002), Nickelin pojat (2020), Maanalainen rautatie (2021), Harlem Shuffle (2022) ja Kieron miehen manifesti (2023). Palkittu kääntäjä kertoo Whiteheadin teosten maailmasta ja niiden suomentamisesta.
2.12. klo 14.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaPERUUTETTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI
Kääntäjä näkyväksi: Apollinairen kääntämisestä
2.12. klo 15.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaJari Olavi HiltunenWareliaAhmatova / Ukrainanvenäläinen runoilijalegenda Anna Ahmatova (1889–1966) ja hänen elämänsä neuvostosysteemin puristuksessa saa Jari Olavi Hiltusen maagisrealistisessa romaanissa ”Ahmatova” ympärilleen runsaat fiktiiviset kehykset. Romaanin tärkeitä tapahtumapaikkoja ovat muun muassa Pietari, Terijoen Kellomäki ja Tampereen ystävyyskaupunki Kiova.
Haastattelijana Maria Rautanen.
2.12. klo 15.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaTietokirjaraatiSuomen tietokirjailijat ryTietokirjaraati ruotii viittä ajankohtaista tietoteosta. Raadissa ovat mukana radioääni Pasi Heikura, tutkija Olli Löytty, tietokirjallisuuden professori Anne Mäntynen sekä yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiaalineuvos Irene Roivainen. Raadin juontaa verkkoviestinnän asiantuntija Riitta Suominen. Järjestäjä: Suomen tietokirjailijat ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskus.
2.12. klo 16.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaTietokirjaraatiSuomen tietokirjailijat ryTietokirjaraati ruotii viittä ajankohtaista tietoteosta. Raadissa ovat mukana radioääni Pasi Heikura, tutkija Olli Löytty, tietokirjallisuuden professori Anne Mäntynen sekä yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiaalineuvos Irene Roivainen. Raadin juontaa verkkoviestinnän asiantuntija Riitta Suominen. Järjestäjä: Suomen tietokirjailijat ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskus.
2.12. klo 16.30Sorsapuistosali / Ohjelmalava20 uutta tekstiä sodasta ja rauhastaAarniKirjanjulkistamisjuhlat Aarni /
Kustannus Aarni järjesti keväällä 2022, Ukrainan sodan sytyttyä, novelli- ja esseekilpailun otsikolla Rauhantekijä. Kilpailun pontimena oli tieto siitä, että kaunokirjallisen oivalluksen ja empatian työkalut ovat parhaat sodan ja rauhan kysymysten käsittelyyn. 
Rauhantekijä -kilpailuun osallistui peräti 111 kirjailijaa, ja tekstien joukosta kirjaan siilautui 20 esseen ja novellin kärki. Kokonaisuus on moniäänisyyden juhlaa. Kirjailijoista lavalla on haastateltavana Tiina Kokkoniemi, Taru Luojola ja Tuula Pere.
Haastattelija Pasi Luhtaniemi.
2.12. klo 17.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaAnneli KantoBokförlaget Linf & Co ABPunaorvot. Haastattelijana Tiina Kristoffersson.
2.12. klo 17.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaMai TolonenWareliaKirjailija Mai Tolosen historiallinen romaani ”Meiltä on aina lähdetty” on lumonnut lukijoita ja arvostelijoita. Tolosta on haastateltu vuoden mittaan ympäri Suomen Helsingistä Rovaniemelle, Tampereen Kirjafestareilla hän kertoo kirjan syntyhistoriasta ensi kertaa Tampereen seudun yleisölle. Tolosta haastattelee kirjailija Anneli Kanto.
2.12. klo 11.00Sorstapuistosali / Open mic-lavaOpiskelijahaastattelutAnneli Kanto – Punaorvot
2.12. klo 11.30Sorstapuistosali / Open mic-lavaOpiskelijahaastattelutPäivi Alasalmi – Häkkilinnut
2.12. klo 12.00Sorstapuistosali / Open mic-lavaSatu LepistöEnstoneHehku
2.12. klo 12.30Sorstapuistosali / Open mic-lavaLaura SuomelaInto”Laura Suomela: Tulppaanitoiveunia

Tampereelle sijoittuvan kotimaisen viihdesarjan avausosassa nelikymppinen Helena huomaa, että elämään on saatava iloa, merkitystä ja kukkia!

Helena löytää vanhan unelmiensa aarrekartan ja järkyttyy. Hänen elämänsä junnaa paikallaan, eikä unelmien toteutumisesta ole tietoakaan. Perhearki, työ ja ikääntyvä äiti ovat vieneet Helenan voimat niin, ettei hän muista, mitä itse haluaa. Helena tekee lupauksen: Ennen kuin kevään viimeinen tulppaani on kukkinut, unelmat on toteutettu.”
Haastattelijana Maria Rossi.
2.12. klo 13.00Sorstapuistosali / Open mic-lavaJuha Kauppinen ja Janne TorisevaSiltala”Korvaamattomat.
Visuaalisesti loistokas retki elävän luonnon solmukohtiin.”
Haastattelijana Marko Suomi.
2.12. klo 13.30Sorstapuistosali / Open mic-lavaAnni Kytömäki ja Matti KuuselaIkimetsän ystävät ryKirsi Kunnas ja metsä
Kirjailija Anni Kytömäki ja toimittaja Matti Kuusela keskustelevat Kirsi Kunnaksen elämäntyöstä, luontorunoudesta ja Tiitiäisen metsästä Ylöjärvellä.
2.12. klo 14.00Sorstapuistosali / Open mic-lavaJuha SiitonenSiltalaEsikoiskirjailija Juha Siitonen kertoo suurille amerikkalaiskertojille kunniaa tekevästä romaanistaan Laupeudentyö. Haastattelijana Marko Suomi.
2.12. klo 14.30Sorstapuistosali / Open mic-lavaRiku SuokasMakupaloja Tomaatteja! Tomaatteja! Stand up -festivaalista
2.12. klo 15.00-16:00Sorstapuistosali / Open mic-lavaReidar WaseniusMaailman kuulluin suomalainen ääni lukee otteita Tulenkantaja-ehdokkaiden ja -voittajan sekä Finlandia-voittajien teoksista
2.12. klo 10.30SopraanoRimma Erkko, Artemis Kelosaari, Pekka Kytömäki, Harri István Mäki ja kumppanitPirkkalaiskirjailijat ryKatsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen -potpuri
2.12. klo 11.00SopraanoRimma Erkko, Artemis Kelosaari, Pekka Kytömäki, Harri István Mäki ja kumppanitPirkkalaiskirjailijat ryKatsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen -potpuri
2.12. klo 11.30SopraanoRimma Erkko, Artemis Kelosaari, Pekka Kytömäki, Harri István Mäki ja kumppanitPirkkalaiskirjailijat ryKatsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen -potpuri
2.12. klo 12.00SopraanoHarri István Mäki, Anna Paldar ja Alexandra SalmelaPirkkalaiskirjailijat ryPaneeli 1: Kirjallisuus rajoilla (la 12.00-12.45) Sanataiteen olemusta, lajien välisyyttä ja erilaisia genrerajojen ylityksiä pohdiskelemassa kirjailijat Harri István Mäki, Anna Paldar ja Alexandra Salmela. Haastattelijana M.G. Soikkeli
2.12. klo 12.30SopraanoHarri István Mäki, Anna Paldar ja Alexandra SalmelaPirkkalaiskirjailijat ryPaneeli 1: Kirjallisuus rajoilla (la 12.00-12.45) Sanataiteen olemusta, lajien välisyyttä ja erilaisia genrerajojen ylityksiä pohdiskelemassa kirjailijat Harri István Mäki, Anna Paldar ja Alexandra Salmela. Haastattelijana M.G. Soikkeli
2.12. klo 13.00SopraanoRimma Erkko, Satu Lepistö ja Riikka PalanderPirkkalaiskirjailijat ryPaneeli 2: Näkökulmia kirjallisiin representaatioihin. Millaisia ja miten fiktiiviset hahmot ovat suhteessa todellisuuteen? Mitä kulttuurinen omiminen tarkoittaa kaunokirjallisuudessa? Kirjailijat Rimma Erkko, Satu Lepistö ja Riikka Palander keskustelevat sukupuolesta, kansallisuudesta ja valtasuhteista kirjoittamisesta. Haastattelijana Reetta Vuokko-Syrjänen.
2.12. klo 13.30SopraanoRimma Erkko, Satu Lepistö ja Riikka PalanderPirkkalaiskirjailijat ryPaneeli 2: Näkökulmia kirjallisiin representaatioihin. Millaisia ja miten fiktiiviset hahmot ovat suhteessa todellisuuteen? Mitä kulttuurinen omiminen tarkoittaa kaunokirjallisuudessa? Kirjailijat Rimma Erkko, Satu Lepistö ja Riikka Palander keskustelevat sukupuolesta, kansallisuudesta ja valtasuhteista kirjoittamisesta. Haastattelijana Reetta Vuokko-Syrjänen.
2.12. klo 14.00SopraanoRiikka Suominen, Hanna Samola, Matias NurminenKertomukset suuren romanssihuijauksen jälkeen. Kirjailija ja toimittaja Riikka Suominen, yliopistonlehtori Hanna Samola ja antifeminististen verkkoyhteisöjen tarinankerronnasta väitöskirjaa tekevä Matias Nurminen pohtivat parisuhteen tarinallistamisen mahdollisuuksia 2000-luvulla. Onko prinsessasatujen, avioliittojuonen ja romanttisten komedioiden aika auttamattomasti ohi? Keskustelua johtaa yliopistonlehtori Saija Isomaa.
2.12. klo 14.30SopraanoRiikka Suominen, Hanna Samola, Matias NurminenKertomukset suuren romanssihuijauksen jälkeen. Kirjailija ja toimittaja Riikka Suominen, yliopistonlehtori Hanna Samola ja antifeminististen verkkoyhteisöjen tarinankerronnasta väitöskirjaa tekevä Matias Nurminen pohtivat parisuhteen tarinallistamisen mahdollisuuksia 2000-luvulla. Onko prinsessasatujen, avioliittojuonen ja romanttisten komedioiden aika auttamattomasti ohi? Keskustelua johtaa yliopistonlehtori Saija Isomaa.
2.12. klo 15.00SopraanoLotta-Sofia La Rosa, Marko Laihinen, Taneli VettenrantaLukemattomat. Lukemisen haasteet 2020-luvulla. Tampereen yliopiston kirjallisuustieteilijöiden tuottamassa ohjelmassa keskustellaan lukemisen haasteista ja lukemattomuuden syistä ja muodoista 2020-luvulla. Keskustelijoina väitöskirjan ”Nuoret lukijat kirjakulttuurin murroksessa” julkaissut Lotta-Sofia La Rosa, kirjailija Marko Laihinen sekä kirjallisuustieteen opiskelija Taneli Vettenranta. Keskustelua johtaa lukukulttuurien tutkija Laura Piippo.
2.12. klo 15.30SopraanoLotta-Sofia La Rosa, Marko Laihinen, Taneli VettenrantaLukemattomat. Lukemisen haasteet 2020-luvulla. Tampereen yliopiston kirjallisuustieteilijöiden tuottamassa ohjelmassa keskustellaan lukemisen haasteista ja lukemattomuuden syistä ja muodoista 2020-luvulla. Keskustelijoina väitöskirjan ”Nuoret lukijat kirjakulttuurin murroksessa” julkaissut Lotta-Sofia La Rosa, kirjailija Marko Laihinen sekä kirjallisuustieteen opiskelija Taneli Vettenranta. Keskustelua johtaa lukukulttuurien tutkija Laura Piippo.
2.12. klo 16.00SopraanoLotta-Sofia La Rosa, Marko Laihinen, Taneli VettenrantaLukemattomat. Lukemisen haasteet 2020-luvulla. Tampereen yliopiston kirjallisuustieteilijöiden tuottamassa ohjelmassa keskustellaan lukemisen haasteista ja lukemattomuuden syistä ja muodoista 2020-luvulla. Keskustelijoina väitöskirjan ”Nuoret lukijat kirjakulttuurin murroksessa” julkaissut Lotta-Sofia La Rosa, kirjailija Marko Laihinen sekä kirjallisuustieteen opiskelija Taneli Vettenranta. Keskustelua johtaa lukukulttuurien tutkija Laura Piippo.
2.12. klo 16.30SopraanoAleksi Pöyry, Jenna ViroÄäni ja printti: kaksi tapaa tekstin tavoittamiseen. Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoiden tuottamassa keskustelussa käsitellään tekstin ja äänen suhdetta toisiaan täydentävänä mediana. Keskustelijoina Gummerus kustannukselta Aleksi Pöyry sekä kirjailija Jenna Viro, jonka esikoisteoksessa Tuhkimoleikkaus yhdistyy teksti ja ooppera. Keskustelun moderoi kirjallisuustieteen opiskelija Anna Andersson.
2.12. klo 17.00SopraanoAleksi Pöyry, Jenna ViroÄäni ja printti: kaksi tapaa tekstin tavoittamiseen. Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoiden tuottamassa keskustelussa käsitellään tekstin ja äänen suhdetta toisiaan täydentävänä mediana. Keskustelijoina Gummerus kustannukselta Aleksi Pöyry sekä kirjailija Jenna Viro, jonka esikoisteoksessa Tuhkimoleikkaus yhdistyy teksti ja ooppera. Keskustelun moderoi kirjallisuustieteen opiskelija Anna Andersson.
2.12. klo 11.30Puistolämpiö 2Paula NoronenTammiSupermarsu vierailee lasten alueella! Paula Norosen luoma Supermarsu on lasten suursuosikki. Haastattelijana Taija Tuominen.
2.12. klo 12.00Puistolämpiö 2Aino Havukainen ja Sami ToivonenOtavaTatun ja Patun fantasia-seikkailu / Outoilua, velhoilua ja soturointia – sitä kaikkea on luvassa, kun Tatuman Tahnaparta ja Patuman Suihkuvelho pelastavat Avathorin valtakunnan. Tatu ja Patu ovat lukeneet Legendan Avathorin valtiattaresta jo vaikka kuinka monta kertaa. Iltapesulla he huomaavat, että peilikaapista avautuu reitti Avathoriin. Tunnetut sekoilijat – siis seikkailijat – ovat heti valmiina toimintaan! Avathorissa selviää, että Tatu ja Patu pääsevät soturoimaan ja velhoilemaan sydämensä kyllyydestä, sillä maaginen alkukivi on varastettu ja Avathor ajautumassa kaaokseen. Loisteliaasti kuvitettu ja oudon hauska fantasiaseikkailu, jossa Avathorin kohtalo ratkaistaan mm. vanupuikkojen ja saippuan avulla. Haastattelijana Päivi Haanpää.
2.12. klo 12.30Puistolämpiö 2Reetta Niemelä ja Katri KirkkopeltoLasten KeskusMustan kuun majakka
2.12. klo 13.00Puistolämpiö 2Tapani Bagge ja Jusa HämäläinenKvatiliTahvon ja Bellan keväthuuma / Tapani Bagge kertoo lyhyitä hauskoja tarinoita Tahvosta ja Bellasta, ja Jusa Hämäläinen kuvittaa ne lennosta. Vauhtia ja lämminhenkistä huumoria. Tahvo on juovikas kissa, joka esittelee itsensä siperiantiikeriksi. Bella on meksikonkarvatonkoira. He ovat parhaita ystäviä ja asuvat Majakkasaarella. Tapani Bagge on kirjoittanut kaveruksista neljä kuvakirjaa, joista tuorein on Tahvon ja Bellan keväthuuma (Kvaliti 2023). Sen on kuvittanut Jusa Hämäläinen.
2.12. klo 13.30Puistolämpiö 2Lohikäärmeprinsessa Tuulispää ja Hauskis: Musiikillinen joulushow
2.12. klo 14.00Puistolämpiö 2Johanna HulkkoOtavaGeoetsivät ja megakätkö / Seikkailuntäyteinen alakoululaisten sarja saa kaivattua jatkoa! Geokätköilyn suurtapahtuman valmistelut pitävät Geoetsivät kiireisinä. Rakenteilla on myös huippusalainen ja superhieno lokikirja, johon osallistujat voivat kirjata käyntinsä. Kun tapahtuma-alueella alkaa sattua outoja vahinkoja ja hartaasti valmisteltu lokikirjakin katoaa, Geoetsivät joutuvat jälleen ratkomaan arvoituksia. Kuka haluaa sabotoida tilaisuutta, ja mistä saadaan uusi upea lokikirja menetetyn tilalle? Avajaisiin on enää vain päivä aikaa… Geoetsivien jännittäviä koitoksia sävyttää tuttuun tapaan veikeä huumori. Palkitun suosikkisarjan 14. osassa seikkaillaan Nokian historiallisen Tehdassaaren pihoilla. Haastattelijana Päivi Haanpää.
2.12. klo 14.30Puistolämpiö 2Pörhelöisen syntymäpäiväjuhlatOnnenläntti
Salla Grönlund ja Ilona Kauramaa esittävät Pörhelöisen ja Hahtuvaisen laulut ja Citykettu (käsinukke) seikkailevat kirjainten maailmassa, samalla paljastaen mielenkiintoisia yksityiskohtia luonnosta. Luontoaapisen Julkistamistilaisuus. Haastattelijana kustantaja Katja Mahal.
2.12. klo 12.00Pääaula / AulaklubiCosplay-näytösTampere Kupliin cosplaynäytös esittelee cosplayharrastuksen loistoa pukujen ja pukuilijoiden voimin. Puvun inspiraatioita haetaan sarjakuvista, elokuvista, peleistä ja vaikka mistä. Harrastajat esittelevät Kirjafestarien yleisölle pukujaan ja avaavat niiden taustoja. Kuulet myös, miksi Tamperetta voi rohkeasti kutsua Suomen cosplaypääkaupungiksi.Cosplay-näytös
2.12. klo 12.30Pääaula / AulaklubiCosplay-näytösTampere Kupliin cosplaynäytös esittelee cosplayharrastuksen loistoa pukujen ja pukuilijoiden voimin. Puvun inspiraatioita haetaan sarjakuvista, elokuvista, peleistä ja vaikka mistä. Harrastajat esittelevät Kirjafestarien yleisölle pukujaan ja avaavat niiden taustoja. Kuulet myös, miksi Tamperetta voi rohkeasti kutsua Suomen cosplaypääkaupungiksi.Cosplay-näytös
2.12. klo 13.00Pääaula / AulaklubiIn memoriam Sari PeltoniemiAnne Leinonen, Päivi Lukkarila, Antti Tammela ja Katariina Romppainen muistelevat palkitun lasten- ja nuortenkirjailija Sari Peltoniemen teoksia ja uraa.
2.12. klo 13.30Pääaula / AulaklubiJyrki KiiskinenTeosNenän edessä vuori / Persialainen 700-luvulla hahmottunut runomuoto gazeeli nojaa toistuvaan sanaan, poljentoon ja parisäkeisiin, jotka muodostavat runon sisällä oman merkityksensä. Gazeeli-muotoon kirjoitettu teos Nenän edessä vuori kuljettaa runoilijan yhä uudelleen saman sanan äärelle tutkimaan sen avaamaa horisonttia. Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.
2.12. klo 14.00Pääaula / AulaklubiHanna StormAviadorSilittäisinkö häntä vähän
2.12. klo 14.30Pääaula / AulaklubiTomi KontioTeosTunturin luokse, rakkaan / Kontion runot kantavat valtavaa painoa näennäisen keveästi. Ne ovat puhdasta Lapin luontorunoutta, mutta käsittelevät suvereenilla ilmaisulla rakkautta ja eroa, kasvua ja kasvatusta, surua ja iloitsemista. Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen.
2.12. klo 15.00Pääaula / AulaklubiJenni TurunlahtiKaarna KustannusSiivet Itämeren yllä / Kirjailija Jenni Turunlahti esittelee runokirjaansa Siivet Itämeren yllä ja kutsuu kuulijat runolliselle lintumatkalle.
2.12. klo 15.30Pääaula / AulaklubiHenriikka TaviTeosRemu / Henriikka Tavin runokokoelman keskiössä on Remu Martikainen, sekarotuinen 12-vuotias koirayksilö ja perheenjäsen. Runot tutkivat Remun tapaa olla ja kommunikoida sekä suhdetta, joka ihmisellä on koiraansa ja koiralla ihmiseensä. Runoissa kaikuu myös suru lapsettomuudesta. Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen.
2.12. klo 16.00Pääaula / AulaklubiPEN-sananvapausjärjestön vieras ja haastatteluSuomen PEN, Finnish PENRussia, Ukraina and Belarus at War Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä sodassa Russia, with the help of Belarusian government, has tried to invade the whole Ukraine starting on February 24, 2022, and it has tried to occupy its Eastern territories since 2014. How is this possible? And why do people in Russia and Belarus support the war – or do they actually support it? Anis Kronidova is a Russian theater artist currently living in Finland. Jussi Niemeläinen on Venäjään ja Valko-Venäjään perehtynyt journalisti, joka on kirjoittanut kirjan Valko-Venäjä – Haava Euroopan sydämessä. Haastattelijana toimii Iida Simes.
2.12. klo 17.30Pääaula / AulaklubiMusiikkia: Vince BoncamperNyrok Dolls:in esiintyminen peruuntunut sairaustapauksen vuoksi
2.12. klo 11.00RiffiMitra VasaraBazarMeidän vuosi. ”Kasvattakaa suhteenne ihania puolia, luokaa lisää lämpöä ja luottamusta – sekä pitäkää samalla hauskaa yhdessä!

Kirja sopii kaikille pareille. Vuoden pituisen matkan voi aloittaa milloin tahansa. Joka kuukaudelle on oma tärkeä teemansa, kuten kommunikaatio, sujuva arki, lämpö ja romantiikka sekä seksi ja erotiikka. Teemat syvenevät, kun vuosi etenee! Teemoihin liittyy tehtäviä, joista osa tehdään kirjaan, osa taas keskustelemalla tai koskettamalla. Osa tehtävistä on kevyitä ja hauskoja, toiset puolestaan lempeän syvällisiä.”
Haastattelijana Taija Tuominen.
2.12. klo 12.00RiffiEevi Vuoristo, Marika RosenborgBazarTunnekarttakirja. ”Miten oppia tunnetaitoja aikuisena?

Tunnekarttakirjaan täytettävien tehtävien avulla opit ymmärtämään ja säätelemään tunteitasi.

Tunteet vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme itseemme, muihin ihmisiin ja maailmaan. Hankalat tunteet saattavat kuitenkin kuormittaa kohtuuttomasti. Tunteiden kanssa on onneksi mahdollista opetella pärjäämään missä tahansa elämänvaiheessa.

Kokeneet terapeutit Marika Rosenborg ja Eevi Vuoristo ovat laatineet kirjaan oivalluttavia harjoituksia, joiden avulla tutustut omiin tunteisiisi. Opit, mitä tunteet ovat ja miten niitä voi tunnistaa ja ymmärtää. Voit löytää itsellesi sopivia keinoja, kuinka toimia vaikeiden tunteiden kanssa. Itsemyötätuntoa vahvistavat harjoitukset auttavat sinua suhtautumaan itseesi ja tunteisiisi ymmärtäväisemmin.”

Haastattelijana Marja Aaltio.
2.12. klo 13.00RiffiKatri SyvärinenBazarÄitihaava – tyttären raskas perintö. ”Äitihaavan syynä on haastava suhde omaan äitiin. Se voi ilmentyä tyttären elämässä esimerkiksi riittämättömyyden tai arvottomuuden tunteina. Äitihaavan rajoittavat uskomukset periytyvät sukupolvelta toiselle, mutta tätä perintöä on mahdollista purkaa.

Tietokirjailija Katri Syvärisen Äitihaava – tyttären raskas perintö auttaa ymmärtämään äitihaavaa. Se muistuttaa, että et ole kokemuksesi kanssa yksin. Vaikka kotioloissa olisi ollut paljon hyvää, ei ole väärin tai kiittämätöntä ottaa esiin asioita, jotka ahdistavat. Omien rajojen asettaminen on tärkeää, sillä mitä tahansa ei tarvitse sietää. Äitihaavaan tutustumista ei tarvitse pelätä, vaan sen kohtaaminen voi tuoda elämään lisää vapautta ja syventää suhdetta itseen ja omiin juuriin.”
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.
2.12. klo 13.30RiffiSanna-Kaisa HongistoNemoMitä terapiassa tapahtuu? / Kaikki, mitä olet halunnut tietää psykoterapiasta. Kannattaisiko jokaisen käydä terapiassa jossakin vaiheessa elämäänsä? Mistä tunnistaa hyvän terapiasuhteen? Monipuolinen tietokirja kertoo, milloin terapiaan on syytä lähteä, miten erilaiset terapiat toimivat ja miltä tuntuu keskustella elämästään terapeutin kanssa. Kotimaiset asiantuntijat neuvovat, kuinka terapeutti valitaan ja miten voi vaikuttaa siihen, että saa terapiakäynneistä mahdollisimman paljon hyötyä. Jos ihmettelet terapiailmiötä, aiot terapiaan tai kävit jo terapiassa mutta jäit pohtimaan sen antia, tämä kirja on sinulle! Helposti lähestyttävä kirja kertoo terapiasta niin, että kaikki ymmärtävät. Haastattelijana Simo Ollila.
2.12. klo 14.00RiffiTerhi KunnasAvainRakkaani ei tuota puhetta / Aviomies, neljän alaikäisen lapsen isä, sai 13 vuotta sitten massiivisen aivoinfarktin, jonka seurauksena hän menetti puhekykynsä ja oikea puoli hänen kehostaan halvaantui. Terhi Kunnakselle jäi hoidettavaksi vammautuneen miehen lisäksi 15-, 13-, 6- ja 4-vuotiaat lapset, koira ja vanha omakotitalo. Usein sairastumisesta kertovat kirjat on kirjoitettu sairastuneen näkökulmasta ja läheisten oirehtimisen kuvaus jää vähemmälle huomiolle. Mutta millaista on elää sairastuneen rinnalla? Kuinka lähellä on, että vakava sairastuminen vie mukanaan koko perheen? Kun Terhi Kunnaksen puoliso sairastui, entinen elämä meni lopullisesti rikki eikä paluuta entiseen ollut. Haastattelijana Tiina Aalto.
2.12. klo 14.30RiffiEija HinkkalaBazarMuuta asenteesi, muuta elämäsi / Oletko ikinä miettinyt, mitä asenne oikeastaan on tai mihin kaikkeen se vaikuttaa? Se määrittelee, millaiseksi koemme elämämme. Asenne koostuu muun muassa tunteista, ajatuksista ja uskomuksista eli asioista, jotka olemme oppineet. Ja koska kyseessä ovat opitut asiat, on täysin mahdollista oppia uudenlainen asenne! Haastattelijana Ville Hänninen.
2.12. klo 15.00RiffiMarika RiikonenHerttakustannus”Yksin, kiitos

Omakohtainen ja räväkkä tietokirja ravistelee tiukassa istuvaa oletusta siitä, että parisuhde- tai perhekeskeinen elämä, saati jatkuva seurankaipuu, olisi ainoa oikea vaihtoehto.”
Haastattelijana Päivi Haanpää.
2.12. klo 15.30RiffiLaura WathénIntoDarravapaa – käsikirja / Darravapaa-yhteisön perustajien Laura Wathénin ja Katri Ylisen käsikirja on motivaattori ison elämäntapamuutoksen keskelle. Kirja auttaa jäsentelemään omaan alkoholinkäyttöön liittyviä ajatuksia ja löytämään uusia tapoja rentoutua tai nollata pitkän työviikon jälkeen. Vaikka lukijan tavoitteena ei olisikaan täysraittius, omien juomistottumusten reflektointi on tervettä puuhaa itse kullekin – ja tämän kirjan avulla itsetutkiskelusta tulee jopa viihdyttävää. Haastattelijana Maria Rossi.
2.12. klo 16.00RiffiIlkka HynninenDocendoToteuta ideasi / Liian moni idea jää toteuttamatta. On aika muuttaa tilanne. Kirjan avulla kohtaat sekä päänsisäiset esteet että suunnittelet, miten ideastasi tehdään totta ja työtä. Jäikö yritys perustamatta tai kirja kirjoittamatta? Haastattelijana Ville Hänninen.
2.12. klo 11.00 / 13.00 / 15.00Opus 1LukukoiraSuomen Kennelliiton lukukoiria tavattavissa la ja su klo 11, 13 ja 15 Opus- tilassa. Tule lukemaan koirille, rapsuttelemaan tai kuulemaan lukukoiratoiminnasta
2.12. klo 11.00-17.00 tasatunneinOpus 2Pakomatkalla -pakopeli, ilmoittautuminen paikan päällä, kesto noin 20min, alkaa tasatunneinPakomatkalla-pakopeli Olette saapuneet syrjäisen metsän laidalla olevaan hylättyyn puumajaan. Joku on lähtenyt täältä kiireellä! Ehkä salaisesta piilopaikasta löytyvät vihjeet auttavat teitä selvittämään – mitä kadonneelle nuorelle on tapahtunut? Suomen Kirjainstituutin pakopelissä sukelletaan nuortenkirjallisuuden maailmoihin. Peliin osallistutaan yhdessä ryhmän kanssa, ja yksi peli kestää noin 20 minuuttia. Pelit järjestetään tasatunnein. Ilmoittautuminen Opus 2-tilan ovella. Järjestäjä: Suomen Kirjainstituutti
2.12. klo 10.00 – 18.00Opus 3Sivusyöppö askartelupaja / Ohjaaja paikalla 10-17Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin koko perheen työpajassa valmistetaan valloittavia Sivusyöppö-kirjanmerkkejä.
3.12. klo 10.00Pieni Sali / AamulehtisaliLaura FinskaWSOYMuut esille tulevat asiat. ”Esikoisromaani kolmesta nuoresta ja Helsingin kesästä täynnä väriä, melua ja kaaosta.

Laura Finska (s. 1996) asuu Tampereella koiransa Mozartin kanssa. Hän ei ryhtynyt, vaan syntyi kirjailijaksi. Hän kirjoittaa, kunnes verisuonet katkeilevat silmistä, ja pyöräilee vispipuuron värisellä Jopolla. Pienenä Laura Finska kuvitteli, että hiukset voivat kasvaa toiseen maahan saakka.”
Haastattelijana Anna-Riikka Carlson
3.12. klo 10.30Pieni Sali / AamulehtisaliSirkku PeltolaTTTREIKÄleipä / Taiteen akateemikko Sirkku Peltola on Suomen kansainvälisesti esitetyimpiä teatterintekijöitä. Näytelmäkirjailija ja ohjaaja on luonut oman tunnistettavan tyylinsä, jossa kieli ja kerronta tarjoaa yleisölle oivaltamisen paikkoja. Peltolan inhimillisissä tarinoissa pidetään pienen ihmisen puolta. Peltolan Suomen hevonen -teatrologian viides osa REIKÄleipä sai kantaesityksensä 5.10. TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä. Ensimmäinen osa Suomen hevonen nähtiin 2004. Teossarjassa Peltola seuraa suomalaisen elämänmenon muutosta lähelle ja laajalle tsuumaten. Haastattelijana dramaturgi Juho Gröndahl.
3.12. klo 11.00Pieni Sali / AamulehtisaliLauri LevolaTeosMauri Erik Schöder Self-help / Lukijan aivot todella joutuvat vispilään, kun esimerkkihenkilöt Mauri Erik Schröder ja Henri Rautiainen mittelevät siitä, kumpi on minä. Vastauksia haetaan monenlaisesta self helpistä kuten personal trainerilta, hedelmäpeleistä, Raamatusta, aikamatkaamisesta, salaliittoteorioista, Tarot-korteista, syntymästä ja etenkin kuolemasta. Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen
3.12. klo 11.30Pieni Sali / AamulehtisaliRaija OranenOtavaMinä, Armi Maria R. / Säkenöivä romaani kunnianhimosta, yrityselämän kiemuroista ja mahtavasta liikenaisesta Marimekon takana. Marimekon perustaja Armi Ratia oli kuuluisa paitsi tinkimättömästä johtamistyylistään, myös oikuistaan ja lukuisista miessuhteistaan, joista tunnetuin oli Urho Kekkonen. Aviomies Viljo Ratia pysyi Armin vierellä korvaamattomana tukijana – kunnes hänen mittansa täyttyi. Tästä kaikesta Raija Oranen kertoo jäljittelemättömällä tyylillään, värikkäästi ja mukaansatempaavasti. Hän näyttää vaikutusvaltaisen liikenaisen loisteliaan uran, joka vaati ankaraa työtä, ponnistuksia ja paljon samppanjaa. Samalla Armi Ratian tarina läpivalaisee maamme lähihistoriaa pettämättömällä tarkkuudella. Haastatelijana Siskotuulikki Toijonen.
3.12. klo 12.00Pieni Sali / AamulehtisaliAnna KortelainenTammiKulkija / Maailmankuulun älykön tuntematon seikkailu.
Heinäkuussa 1930 saksanjuutalainen intellektuelli kokee yöttömän yön ja suvisen Suomen.
Kuolemansa jälkeen kulttimaineeseen kohonnut berliiniläinen filosofi Walter Benjamin (1892–1940) kertoi kirjeessä elokuussa 1930, että on hiljattain tehnyt pitkän laivamatkan, ylittänyt Napapiirin ja palannut Suomen kautta takaisin Keski-Eurooppaan.
Mistä matkasta oli kyse? Sen kertoo Anna Kortelaisen värikylläinen romaani Kulkija, joka vie lukijansa merimatkalle Pohjois-Norjaan sekä Ruijassa rajan yli Suomen Lappiin. Siellä Benjamin tapaa kansanihmisiä ja oppineita ja tajuaa vähitellen nuoren pohjoisen tasavallan olevan historiallisessa tienhaarassa. Haastattelijana Johanna Harkkila.
3.12. klo 12.30Pieni Sali / AamulehtisaliJuha ItkonenGummerusTeoriani perheestä / Omakohtainen kertomus perhe-elämästä. Rakastettu kaunokirjailija kuvaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan Hämeenlinnassa, vanhemmaksi tulemista ja kasvavan perheen dynamiikkaa. Kirja ei anna kasvatusohjeita mutta tarjoaa vahvoja samaistumispintoja ja näyttää sukupuoliroolien ja yhteiskunnanmuuttumisen 1970-luvulta tähän päivään. Haastattelijana Aleksi Pöyry.
3.12. klo 13.00Pieni Sali / AamulehtisaliSirpa KähkönenSiltala”36 uurnaa.
Kirjailijan upea, monitasoinen rakkaudentunnustus kuolleelle äidille.”
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen
3.12. klo 13.30Pieni Sali / AamulehtisaliOHJELMA PERUTTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI:
Jenny Kangasvuo
Teos
Hiukset takussa / Ouluun sijoittuva maanläheinen ja rehevä romaani näyttää monisuhteisuuden ilot ja karikot ja muistuttaa siitä, että olipa suhdemalli millainen vain, suhteita rakennetaan puhumalla ja rikotaan vaikenemalla. Avoimet suhteet kiinnostavat nyt yhä useampia, ja Kangasvuon pohjoinen piirileikki näyttää, mitä ne voivat tuoda mukanaan. Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen
3.12. klo 14.00Pieni Sali / AamulehtisaliRasmus ArikkaTammiHomoromaani / Kauniita kasvoja ja täydellisiä vartaloita on kaikkialla, mutta silti kertojan tapaamissa miehissä on aina jotain vikaa. Joihinkin hän ihastuu, mutta nopeasti myös ärsyyntyy: yksi kuivattaa munankuoria ja muistaa kaiken mitä hänelle sanoo, toinen puhuu rakkaudesta.
Haastattelijana Johanna Harkkila.
3.12. klo 14.30Pieni Sali / AamulehtisaliTuuve AroSiltalaKeskustelua Universumin takahuone -novellikokoelmasta.
Haastattelijana Silvia Hosseini
3.12. klo 15.00Pieni Sali / AamulehtisaliJuha HurmeSKS, TTTKenen Kalevala (SKS), Väinämöinen-näytelmä / Kenen Kalevala? Folklorea vai fakelorea? Onko Kalevala ryöstettyä kulttuuriperintöä? Saako Kalevalan päivää edes viettää? Juha Hurmeen ruumiinavaus kansalliseepokselle on jännityskertomus suomalaisessa kulttuurissa yhä vaikuttavien väkevien voimien alkuperästä. Haastattelijana dramaturgi Juho Gröndahl.
3.12. klo 15.30Pieni Sali / AamulehtisaliPresidenttiehdokkaat: Alexander Stubb, Mika Aaltola, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Sari EssayahElämäni kirja – paneelikeskustelu. Puheenjohtajana Matti Mörttinen
3.12. klo 16.00Pieni Sali / AamulehtisaliPresidenttiehdokkaat: Alexander Stubb, Mika Aaltola, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Sari EssayahElämäni kirja – paneelikeskustelu. Puheenjohtajana Matti Mörttinen
3.12. klo 16.30Pieni Sali / AamulehtisaliKatja RaunioTeosViime ajat / Viime ajat on piinallinen romaani arjen vallankäytöstä. Katja Raunion sinutteleva kerronta iskee päin kasvoja näyttäen maailman, joka on samanaikaisesti sadun kaltainen ja kivuliaan tosi.
Haastattelijana Siskotuulikki Toijonen.
3.12. klo 17.00Pieni Sali / AamulehtisaliAntti HurskainenSiltalaSuntio.
Kirjailijan kolmas romaani lähestyy olemassaolon ydinkysymyksiä kuten syyllisyyttä, armoa ja kuolemaa kristinuskon, taiteen sekä moraalifilosofian avulla. Haastattelijana Silvia Hosseini.
3.12. klo 10.30MaestroVille-Juhani SutinenIntoHajonneen maailman käyttöohje. Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2022 voittanut Ville-Juhani Sutinen etsii uutuuskirjassaan tuoretta näkökulmaa elämään ekokatastrofin keskellä. Entä jos paras, mihin pystymme, on sopeutuminen hitaaseen katastrofiin? Haastattelijana Maria Rossi
3.12. klo 11.00MaestroAri-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Mika-Matti Taskinen & Niko VartiainenTeosKiina Xi Jingpinin aikakaudella / Kiina Xi Jinpingin aikakaudella on kokonaisesitys Kiinan muutoksista, katsaus Xi Jinpingin henkilöhistoriaan, valtaannousuun sekä toimiin, joilla hän on keskittänyt valtaa itselleen. Yleistajuinen kirja luo katsauksen siihen, mitä voimme odottaa tulevaisuudelta, jossa Kiinan merkitys niin kansainvälisissä suhteissa kuin globaalin talouden pelurinakin vain kasvaa. Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.
3.12. klo 11.30MaestroVaula Norrena & Jenni Chen-YeTeosLittana – Kielletyn lapsen tarina / Littana on tositarina kiellettynä lapsena Kiinassa syntyneestä tytöstä. Kiellettynä siksi, että Kiinassa vallitsi yhden lapsen politiikka, ja perheessä oli jo esikoistytär. Perhe muutti Suomeen tytön ollessa 5-vuotias. Tyttö oppi pian suomen kielen ja sai toimia vanhempiensa ja näiden tuttavapiirin asiainhoitajana ja lapsityöntekijänä ravintolassa. Hän joutui kamppailemaan identiteetistään kahden kovin erilaisen kulttuurin ristipaineessa. Littana on tärkeä ja ajankohtainen puheenvuoro maahanmuuttajien asemasta ja kulttuurien kohtaamisesta Suomessa. Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.
3.12. klo 12.00MaestroJussi HelminenWareliaKirjailija Olli Jalonen haastattelee ystäväänsä, monipuolista teatterintekijää Jussi Helmistä, joka oli Tampereen Työväen Teatterin johtaja vuodet 1990–1998. Helminen on myös ohjannut, käsikirjoittanut ja dramatisoinut. Hänen yksittäisistä töistään muistetuimpia on Anni Blomqvistin romaanisarjan sovitus Myrskyluodon Maija, jonka kantaesitys oli juuri TTT:n suurella näyttämöllä vuonna 1991. Vuodenvaihteessa 1992–1993 TTT:n vapaaehtoiset näyttelijät lukivat yli 30 tunnin mittaisena maratonesityksenä Olli Jalosen romaanisarjaa. Jussi Helmisen muistelmateos ”Teatterinjohtaja” ilmestyi tänä syksynä. Helminen kertoo muistelmissaan kiehtovasti suomalaisesta ja tamperelaisesta teatterielämästä, näyttelijöistä ja muusta teatteriväestä.
3.12. klo 12.30MaestroMatti KuuselaWareliaUrheilua ja muuta kulttuuria. Aamulehden pitkäaikainen toimittaja Matti Kuusela on kirjoittamassa laajaa muistelmateosta Journalisti – Toisenlainen toimittaja. Jo tänä vuonna on ilmestynyt urheilujournalismiin keskittyvä kirjanen Urheilua ja muuta kulttuuria. Siinä Kuusela kertoo muun muassa, miten Martti Jukola opetti hänet kirjoittamaan, miksi lentopallon vihaajasta tuli Aamulehden lentopallotoimittaja ja mitä Matti Nykäsen viimeisessä haastattelussa puhuttiin.
Haastattelijana Marko Vesterbacka.
3.12. klo 13.00MaestroMaija Vilkkumaa ja Miina SupinenGummerusVilkkumaa / Näin Maija Vilkkumaasta tuli sukupolvensa suurin suomalainen naisartisti Suomi-rockin valtionainen ja sukupolvensa suurin suomalainen naisartisti täyttää 50 vuotta. Elämäkerta kuvaa kuinka töölöläistytöstä tuli supertähti ja uusia polkuja etsivä taiteilija, bändin pomo, feministi-ikoni ja perheenäiti. Haastattelijana Juha Itkonen.
3.12. klo 13.30MaestroTapani SaloDocendo”Legendaarinen kiekkoleijona kertoo ainutlaatuisesta urastaan ja elämästään kaukaloiden ulkopuolella.

Kun Raipe hyppäsi kaukaloon, peli muuttui. Siitä tuli Raipen peli, jossa hän määräsi rytmin. Jo juniorina hän sai jopa kanadalaisyleisön taputtamaan seisaallaan aina, kun koski kiekkoon, ja takoi nuorten MM-kisoissa enemmän pisteitä kuin Wayne Gretzky.”
Haastattelijana Johannes Silvennoinen.
3.12. klo 14.00MaestroPERUUTETTU Sofi OksanenLike KustannusPERUUTETTU
Samaan virtaan – Putinin sota naisia vastaan / Vaikuttava esseeteos kuvaa sitä, miten Venäjä toistaa Ukrainassa vanhaa ohjekirjaansa, jota Katariina Suuri toteutti Krimillä vuonna 1783 ja Neuvostoliitto ja Stalin myöhemmin vielä laajemmin ja verisemmin. Teos perustuu Sofi Oksasen puheeseen, jonka hän piti Ruotsin Akatemian järjestämässä sananvapautta ja demokratiaa uhkaavia tekijöitä käsittelevässä konferenssissa 22. maaliskuuta 2023. Puheenvuoro herätti yleisössä niin suuren innostuksen, että Oksanen päätti vastata siihen julkaisemalla aiheesta sitä syventävän ja teemoiltaan runsaamman esseeteoksen. Haastattelijana Pekka Haavisto.
3.12. klo 14.00MaestroJanne SaarikiviTeosHankalat sanat / Politiikan piiri on tuottanut uusia käsitteitä niin kauan kuin politiikkaa ja sanoja on ollut olemassa. Sanat vaikuttavat väkevästi maailmaan ja siihen, kuinka me siitä ajattelemme. Hankalat sanat haravoi politiikan sanastoa ja kertoo kielitieteilijän tarkkuudella ja humoristin vakavalla otteella, kuinka haasteemme, hakkeemme, kuntamme ja käräjämme ovat muuttaneet merkitystään ja arvotustaan ajasta aikaan. Haastattelijana Taru Torikka.
3.12. klo 14.30MaestroWille RiekkinenTeosKirjain vai henki / Kirjain vai henki on emeritus-piispa Wille Riekkisen kirja Jeesuksesta kristinuskon keskeisenä henkilönä. Uutta testamenttia lukemalla saamme perustietoja Jeesuksesta ja hänen toiminnastaan, mutta olennainen kysymys on, miten meidän olisi lukemamme ymmärrettävä. Riekkisen lähtökohta on, että Raamattua on aina tulkittava. Kirja kertoo ymmärrettävällä kielellä, havainnollisesti ja mukaansatempaavasti, miksi ja miten kristillinen usko ja sen perussanoma kestävät ajasta toiseen.
Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen.
3.12. klo 15.00MaestroTuomas MarjamäkiDocendoTuttujen kesken Vesku
Suomalaisten rakastaman tähden syvällinen elämäkerta antaa paljon tilaa Veskun itse kertomille muistoille ja tarinoille.

Tietokirjailija Tuomas Marjamäki haastatteli Veskua kahdenkymmenen vuoden aikana erilaisissa elämäntilanteissa ja eri aihepiireistä keskustellen. Kymmenistä haastatteluista ja laajasta lähdemateriaalista syntyi tähden elämää ja taidetta kattavasti käsittelevä elämäkerta, joka antaa Veskusta uudenlaisen kuvan. Haastattelijana Johannes Silvennoinen.
3.12. klo 15.30MaestroAlivaltiosihteeriOtavaPaluu Virallisuuteen. Rakkaudella poimittu valikoima Alivaltiosihteerin virallisen ohjelman aiemmin julkaisemattomia hedelmiä. Mukana myös tuoreita päärynöitä ja palindromeja! Alivaltiosihteeri pukee jälleen ylleen puvun sekä silmälasit ja täräyttää elämänsä tärkeimmän lauseen: tässä sitä ollaan! Solmiokolmikkomme roiskaisee nanometrintarkan fysiatrisen trillerin, joka haastaa totutut käsityksemme siitä, saako ensitreffien jälkeen mennä sänkyyn nukkumaan, mihin suuntaan ovenkahvoja käännetään eteläisellä pallonpuoliskolla ja siitä, oliko ennen kaikki aiemmin. Otavan tiedemiesten mukaan tämä kirja sopii rippilahjaksi hevoselle ja äitienpäivälahjaksi maailman parhaalle asfalttikoneelle, jolla on jo kaikkea.
3.12. klo 16.00MaestroHerra YlppöDocendoHerra Ylpön humoristinenkin kirja sisältää ihan oikeasti hyväksi havaittuja elämänohjeita. Ota yhteyttä mielenkiintoisiin ihmisiin. Älä usko self help -oppaita, jotka neuvovat sinua heräämään viideltä aamulla. Ajattele Lionel Messiä. Halaa lapsiasi ja sano heille, että rakastat heitä. Muun muassa tällaisia elämänohjeita rockmuusikko ja kuvataiteilija Herra Ylppö alkoi jakamaan Instagramissa. Ylpön 101 ELÄMÄNOHJETTA -kampanjasta kasvoi nopeasti somehitti ja ilmiö. Nyt kaikki 101 elämänohjetta on kerätty tyylikkääksi kirjaksi, joka sisältää selitykset jokaiselle ohjeelle. Kirjassa Ylppö kertoo myös millaiset henkilökohtaiset tarinat ohjeiden taakse kätkeytyy. Haastattelijana Johannes Silvennoinen
3.12. klo 16.30MaestroPanu RajalaSiltala”Päin elämää!
Monipuolisen teatteri- ja kirjallisuusihmisen muistelmat.”
Haastattelijana Marja Aaltio.
3.12. klo 17.00MaestroLiisa VäisänenSKSSalaiset symbolit / Ihminen on kautta aikojen viestinyt symbolien avulla, ja näitä merkkejä esiintyy kaikkialla ympärillämme. Salaiset symbolit liittyvät mielessämme usein johonkin okkulttiseen tai pahaan, mutta todellisuus on paljon mielenkiintoisempi. Taiteentutkija Liisa Väisänen on erikoistunut symbolien salaisuuksiin. Uudessa kirjassaan Salaiset symbolit hän kutsuu sinut mukaansa kiehtovalle matkalle salaperäiseen kulttuurihistoriaamme. Millaisilla symboleilla salaseurat ovat kommunikoineet muilta salaa, ja mitä tarot-korttien kuvat merkitsevät? Entä mitä vankilatatuointien on tarkoitus kertoa? Haastattelijana Lotta Vuorio.
3.12. klo 10.30Duetto 1Tampereen Tarinatalo & kumppanitTampereen TarinataloKirjallisuuden tilat avaavat uusia mahdollisuuksia. Tampereen Tarinatalon toimijat keskustelevat kirjallisuusalan tilakysymyksistä. Keskustelun vetäjänä on kirjailija Anna Elina Isoaro ja muut osallistujat Timo Kokkila (Tampere Kuplii), Pia Krutsin (Yöstäjä), Kaisa Laaksonen (Lastenkirjainstituutti), Tiina Lehikoinen (Pirkkalaiskirj
3.12. klo 11.00Duetto 1Tiina PoutanenAviadorEläinpeli / Tamperelaisen kirjailijan uutuusromaani Eläinpeli kertoo matkanteosta – sekä mielentilana että konkreettisesti. Tapahtumapaikkana on Skotlanti, jonka maisemissa romaanin päähenkilö vaeltele.Hän kohtaa matkansa aikana ihmisiä nuoresta tytöstä vanhainkotikarkulaiseen ja eläimiä siilistälohikäärmeeseen. Poutanen kertoo haastattelussa romaanistaan sekä sen ydinteemasta:identiteetin muodostumisesta ja sen säilymisestä vieraassa ympäristössä. Haastattelijana Sasa Salmela.
3.12. klo 11.30Duetto 1Riina Tanskanen ja Samu KuoppaInto”Riina Tanskanen ja Samu Kuoppa: Kapitalismin suuri illuusio

Teos palauttaa talouspuheen arjen tasolle ja kysyy, miksi hoiva nähdään kustannuseränä, miksi ympäristön tuhoaminen kasvattaa taloutta ja miksei talouden tehtävä ole taata jokaisen ihmisen perustarpeet. Jotta voimme muuttaa taloutta ja sen kautta maailmaa, täytyy meidän kaikkien pystyä myös puhumaan siitä.”
Haastattelijana Maria Rossi
3.12. klo 12.00Duetto 1Onnimanni-palkinnon julkistusOnnimanni-palkinnon julkistus. Lastenkirjainstituutti
3.12. klo 12.30Duetto 1Tuula KallioniemiOtavaPitkä ja komee / Ilkikurisen ihana romaani kasiluokkalaisesta Vennusta, jonka sydämenasiat menevät solmuun. Vennu ei todellakaan halua muuttaa iskän työn takia hikiseen satamakaupunkiin sellutehtaan varjoon. Siellä sanojakin väännellään ihan kummasti. Entisille kotikulmille pitää jättää rakas Viivi. Viivin silmät, kikatus ja pehmeys… Miten Vennun ja Viivin jutun käy? Uusissa ympyröissä Vennun pasmat sekoittaa ensin kipakka luokkatoveri Viivi kakkonen, sitten Lola, Vennua melkein päätään pitempi tumma kaunotar. Pojan tunteet heittävät pahasti volttia. Miksi kaiken pitää olla niin mutkikasta! Haastattelijana Päivi Haanpää.
3.12. klo 13.00Duetto 1Anne Leinonen ja Päivi LukkarilaProosakuiskaaja OySelkokielikirja koulussa / Opettajat kohtaavat päivittäisessä työssään sen, kuinka oppilaiden niin teknisessä kuin tulkitsevassakin lukutaidossa on suuria eroja. Lukemaan harjaantumattomalle oppilaalle kokonaiseen kaunokirjalliseen teokseen tarttuminen voi tuntua ylivoimaiselta haasteelta. Selkokieliset tekstit voivat tukea kaikkien, myös luki- tai keskittymisvaikeuksisten, suomea toisena kielenään opiskelevien ja erityistä tukea oppimisessaan tarvitsevien oppilaiden lukemista. Miten löytää sopiva selkokirja? Miten käyttää selkokirjoja rinnakkain yleiskielisten kirjojen kanssa? Keskustelemassa kirjailija ja kirjoittajaohjaaja Anne Leinonen, kirjailija ja suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja Päivi Lukkarila sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Kaisa Kauhanen.
3.12. klo 13.30Duetto 1Festivaalijulkistus: Heroes Comic Con Tampere, FinlandEasyfairsKansainvälinen elokuvan, pelien, sarjakuvan ym. suurtapahtuma tulee Suomeen ja Tampereelle 11.-12.5.2024. Tule kuulemaan, mistä on kysymys.
3.12. klo 14.00Duetto 1P.A ManninenTampere KupliiSarjakuvaohjelmaa: Kapteeni Kuolion Tampere / Tamperelaisen sarjakuvataiteilijan P.A. Mannisen luomia sarjakuvahahmoja ovat muun muassa tamperelainen supersankari Kapteeni Kuolio, joka suojelee kaupunkiaan yliluonnollisilta olennoilta. Kapteenin seikkailuista Mannien on julkaissut toistakymmentä, erittäin suosittua fiktiivistä albumia, jotka lepäävät autentisten tamperelaisten lokaatioiden päällä, mutta joiden tarinat menevät välillä absurdiuden puolelle. Esityksessä Manninen kertoo juuri näistä tavallisista tamperelaisista paikoista, joiden taustalta paljastuu mielenkiintoisia ja yllättäviäkin yksityiskohtia. Haastattelijana Hannele Kivilahti.
3.12. klo 14.30Duetto 1P.A ManninenTampere KupliiSarjakuvaohjelmaa: Kapteeni Kuolion Tampere / Tamperelaisen sarjakuvataiteilijan P.A. Mannisen luomia sarjakuvahahmoja ovat muun muassa tamperelainen supersankari Kapteeni Kuolio, joka suojelee kaupunkiaan yliluonnollisilta olennoilta. Kapteenin seikkailuista Mannien on julkaissut toistakymmentä, erittäin suosittua fiktiivistä albumia, jotka lepäävät autentisten tamperelaisten lokaatioiden päällä, mutta joiden tarinat menevät välillä absurdiuden puolelle. Esityksessä Manninen kertoo juuri näistä tavallisista tamperelaisista paikoista, joiden taustalta paljastuu mielenkiintoisia ja yllättäviäkin yksityiskohtia. Haastattelijana Hannele Kivilahti.
3.12. klo 15.00Duetto 1Aapo KukkoZum TeufelSarjakuvaohjelmaa: Puhumalla paras / Vaikenemalla asiat pysyvät ennallaan, puhumalla luomme tulevaisuutta.
Pasifisti Yrjö Kallinen sai sisällissodan aikana kuolemantuomion, mutta selvisi siitä – puhumalla. Kuolemantuomioita tuli vielä kolme lisää, mutta nekään eivät päätyneet täytäntöön. Tositapahtumiin perustuva sarjakuvaromaani käy läpi Kallisen hämmästyttäviä elämänvaiheita. Tarinan ytimessä ovat Oulun tapahtumat alkutalvella 1918 sekä toukokuu 1948, jolloin Kallinen toimi Suomen puolustusministerinä.
Aapo Kukko (s.1991) on oululaistunut kemiläinen ja Suomen lähihistorian utelias kaivelija. Puhumalla paras jatkaa temaattista linjaa, jonka voi katsoa alkaneeksi jo sarjakuvanovellikokoelmassa Riekaleita (Arktinen Banaani 2015) ja jalostuneen teoksessa Sosialisti ja nihilisti (Arktinen Banaani / Zum Teufel / Täysi Käsi 2019). Haastattelijana Vesa Kataisto.
3.12. klo 15.00Duetto 1Heikki PaakkanenZum TeufelSarjakuvaohjelmaa: Slava Ukraini / Heikki Paakkasen luoma satiirinen parivaljakko, Sissi ja Siviilipalveluhenkilö, on ihmetellyt maailman ilmiöitä jo 25 vuoden ajan. Seitsemännessä albumissaan he havahtuvat oikeaan sotaan, ja lähtevät auttamaan. Sissi, korskuva sotaurho, ja Siviilipalveluhenkilö, vannoutunut pasifisti, joutuvat pohtimaan asenteitaan ja aatteitaan kohdatessaan sodan koko raakuuden ja absurdiuden. Nauru auttaa kestämään kauheuksia, mutta jossain vaiheessa hymykin hyytyy. Väkivalta on pahasta, mutta onko se hyväksyttävissä vielä suuremman väkivallan estämiseksi? Kirja sisältää Kiovassa piirretyn kuvaliitteen. Esipuheen on laatinut kansanedustaja, reservin kenraalimajuri Pekka Toveri. Haastattelijana Vesa Kataisto.
3.12. klo 15.30Duetto 1Sarjakuvaohjelmaa: Charleyn sota -keskustelupaneeli
Paneelissa mukana sotahistorioitsijoita Tampereen yliopistosta
Zum Teufel, Kvaak-kirjaSyksyllä suomeksi julkaistussa, Pat Millsin käsikirjoittamassa ja Joe Colquhounin piirtämässä teoksessa on kolme 320–368-sivuista kirjaa, yhteensä siis yli 1000 sivua sarjakuvaa! Charley’s War eli Charleyn sota on vahvasti sodanvastainen teos, ja vaikka se sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan, teos istuu hyvin myös tähän päivään. Se ilmestyi alun perin vuosina 1979-85. Sarjakuvassa viaton, kirkassilmäinen sotilaspoika muuttuu koettelemustensa myötä runnelluksi ja väsyneeksi veteraaniksi. Charley’s War on se brittien suuri sotaromaani, sarjakuvan muodossa. Teoksesta, sen merkityksestä ja todenmukaisuudesta ovat keskustelemassa mm. Vesa Heino, sarjakuvaneuvos Asko Alanen, sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen sekä sotahistorioitsijat Tuomas Hoppu ja Marko Tikka.
3.12. klo 16.00Duetto 1Sarjakuvaohjelmaa: Charleyn sota -keskustelupaneeli
Paneelissa mukana sotahistorioitsijoita Tampereen yliopistosta
Zum Teufel, Kvaak-kirjaSyksyllä suomeksi julkaistussa, Pat Millsin käsikirjoittamassa ja Joe Colquhounin piirtämässä teoksessa on kolme 320–368-sivuista kirjaa, yhteensä siis yli 1000 sivua sarjakuvaa! Charley’s War eli Charleyn sota on vahvasti sodanvastainen teos, ja vaikka se sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan, teos istuu hyvin myös tähän päivään. Se ilmestyi alun perin vuosina 1979-85. Sarjakuvassa viaton, kirkassilmäinen sotilaspoika muuttuu koettelemustensa myötä runnelluksi ja väsyneeksi veteraaniksi. Charley’s War on se brittien suuri sotaromaani, sarjakuvan muodossa. Teoksesta, sen merkityksestä ja todenmukaisuudesta ovat keskustelemassa mm. Vesa Heino, sarjakuvaneuvos Asko Alanen, sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen sekä sotahistorioitsijat Tuomas Hoppu ja Marko Tikka.
3.12. klo 16.30Duetto 1Kari ElkeläTampere KupliiSarjakuvaohjelmaa: Hillittömät underground-sarjakuvat / Amerikkalaisen sarjakuvan 1950-luvun puolivälissä latistanut itsesensuuri Comics Code riehaannutti jotkut piirtäjät 1960-luvun loppupuolella vastaiskuun. Syntyi omakustannettu, rajoituksia tahallaan rikkova underground-sarjakuva, joka mässäili sellaisilla valtavirrassa sensuroiduilla aiheilla kuten huumeet, seksi ja väkivalta. Genren kärkinimeksi nousi Robert Crumb, jolta on julkaistu uutta tuotantoa viime vuosiin asti. Underground-innostus levisi ympäri maailman. Suomessa pitkäaikaisin hillittömien underground-henkisten kuvien tekijä on yhä komeasti piirtävä tamperelainen Juho Juntunen.
3.12. klo 10.00Duetto 2Anni Kuu NupponenGummerusSydänmeri / Maaginen romaani merensuojelusta Sydänmeri on spekulatiivista fiktiota kirjoittava, palkitun ja kiitetyn Anni Kuu Nupposen vimmainen rakkaudentunnustus merelle ja kaunokirjallinen hätähuuto merensuojelun puolesta. Haastattelijana Aleksi Pöyry.
3.12. klo 10.30Duetto 2Emilia Kilpua ja Hannu KoskinenGaudeamusAurinko – tuttu ja tuntematon tähtemme / Aurinko tarjoaa meille mielin määrin energiaa, valoa ja revontulia mutta myös esimerkiksi geomagneettisia myrskyjä. Tähtipölystä syntyneessä hiukkasten tanssin kuumuudessa muodostuu elämää ylläpitävä säteily. Mitä oikeastaan tiedämme Auringosta? Haastattelijana Lasse Leminen.
3.12. klo 11.00Duetto 2Sara NorjaSKSAlkemian historia / Alkemia oli yksi varhaisimmista kokeellisista tieteenaloista, jonka avulla pyrittiin valmistamaan niin kultaa kuin ihmiselämää pidentäviä eliksiirejä. Sara Norjan uutuuskirja vie lukijan kiehtovalle matkalle länsimaisen alkemian historiaan Egyptin Aleksandriasta keisari Rudolf II:n Prahaan, Isaac Newtonin laboratorioon ja August Strindbergin ateljeehen. Haastattelijana Lotta Vuorio.
3.12. klo 11.30Duetto 2Sara Norja ja Elli LeppäNysalorHylänkö & Sara Norjan säeromaani
3.12. klo 12.00Duetto 2Topias HaikalaEnostoneVarjokäärme, Mestaripunoja. Haastattelijana Jonas Konstig.
3.12. klo 12.30Duetto 2Rimma Joonatan Erkko ja Juha JyrkäsNysalorKansanperinteen vaikutus kaunokirjallisuuteen
3.12. klo 13.00Duetto 2Jyrki NissiGaudeamusKuolema keskiajalla / Vhakynttilät palavat, suitsuke tuoksuu, pappi lausuu latinaa. Rajujen ruttoaaltojen myötä kuolemalla ja kuolinhetkellä oli merkittävä uskonnollinen ja kulttuurinen rooli myöhäiskeskiajan Euroopassa. Ajasta löytyy myös yhtäläisyyksiä nykypäivään. Haastattelijana Ville Vuolanto.
3.12. klo 13.30Duetto 2Liliana Lento ja Eve LumertoNysalorKuviteltuja maailmoja
3.12. klo 14.00Duetto 2Katariina KärkeläAviadorPohjan kruunu
3.12. klo 14.30Duetto 2Pertti LassilaTeosJälkisato / Pertti Lassilan kuudes romaani käsittelee täsmällisin lausein rakkauden hetkellisyyttä ja sen ikuistamista kirjoittamalla. Taiteilijaromaani kuvaa, miten yksilön kokemus kasvaa taiteeksi ja sitä, mikä jää ikuisesti omakohtaiseksi. Haastattelijana Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen.
3.12. klo 15.00Duetto 2Tomi KontioAvainErämailla : Tarinoita ja tunnelmia pohjoisen Lapin kiveliöiltä / Erämailla-teoksessa kirjailija Tomi Kontio vaeltaa poikansa kanssa pohjoisen Lapin kahdessatoista erämaassa. Kansallispuistojen kutsun kokemattomista kulkijoista on kehkeytynyt luonnossa tottuneesti liikkuva parivaljakko. Siinä missä poika on kasvanut lapsesta sitkeäksi nuoreksi mieheksi, isä huomaa merkkejä vanhenemisestaan, välillä se näkyy esiin pyrkivänä nostalgiana, välillä ruumiin haurastumisena. Retket erämaissa palauttavat isän mieleen vanhoja muistoja, kipeitäkin, mutta nykyisyys pojan kanssa on täynnä lämmintä huumoria, hiljaa elettyjä yhdessäolon hetkiä ja henkeäsalpaavia luontoelämyksiä. Haastattelijana Vilja Kujanpää.
3.12. klo 15.30Duetto 2Pasi KlementtinenSKSKarhu – Pohjoisten kansojen myyttejä / Metsän kuningas, korven valtias, myyttinen karhu. Perinteentutkija Pasi Klemettinen pureutuu uudessa kirjassaan Suomen kansalliseläimen myyttiseen historiaan. Karhu on paljon muutakin kuin vihattu vahinkoeläin, arvostettu saaliseläin tai suojeltava luonnonvarainen eläin. Haastattelijana Lotta Vuorio.
3.12. klo 16.00Duetto 2Heikki MansikkaWSOYHornet-lentäjä. Tarina nuoren miehen matkasta Hornet-lentäjäksi kurkistaa Suomen vaarallisimman ammatin kulisseihin ja maamme ensimmäisen superhävittäjän ohjaamoon.
Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.
3.12. klo 16.30Duetto 2KuparikettuInto”Kuparikettu: Nykynoidan käsikirja

Millaista on elää nykynoitana 2020-luvulla, somen aikakaudella? Kuparikettu opastaa nykynoituuden saloihin sekä paljastaa totuuden satukirjojen, demonisoinnin ja ennakkoluulojen takaa.”
Haastattelijana Maria Rossi.
3.12. klo 17.00Duetto 2J.S Meresmaa, Johanna Sinisalo, Emmi ItärantaHertta Kustannus”Tinarinnat – Kalevalan naisten uudet tarinat

Miltä tutut tarinat kuulostaisivat, jos äänen saisivatkin Kalevalan naiset itse? Tinarinnat-novellikokoelmassa 11 suomalaista kirjailijaa kertoo oman tulkintansa valitsemastaan Kalevalan naishahmosta. Jokaisen hahmon tarinaa täydentää muotokuva eri kuvittajalta.”
3.12. Duetto 1 & 2 aulaRunohaasteTervetuloa Duettojen aulaan, missä koko viikonlopun ajan Kumoa kaamos -runohaaste! Luvassa on runoja Kuusta sekä lapsilta että aikuisilta. Äänestä suosikkiasi Kirjafestareiden yleisön suosikiksi. Voittajalle on tiedossa huikea 100 euron palkinto, ja kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan kolme upeaa kirjapalkintoa. Osallistu ja äänestä suosikkiasi!
3.12. klo 10.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaPERUUTETTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI
Kristiina Kalleinen
Gaudeamus
Valtioaamun aika : Vuodet 1809 ja 1863 ovat Suomen historian merkkipaaluja, joiden merkityksestä kiistellään edelleen. Valtioyöksi kutsutun pysähtyneisyyden kauden sijaan suuriruhtinaskunnassa elettiin valtioaamua, jolloin yhteiskunnallinen kehitys oli ripeää. Haastattelijana Reetta Eiranen.
3.12. klo 11.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaTuomas TeporaGaudeamusSankari ja antisankari (Mannerheim-kirja) / Sankari ja antisankari Mielikuvien myyttinen sotasankari, päälahtari, aristokraatti ja kosmopoliitti sekä seksualisoitu suurmies – Mannerheim on herättänyt voimakkaita mielipiteitä ja rajuja kiistoja. Marsalkan valtavaa henkilökulttia on rakennettu jo vuosisadan ajan. Haastattelijana Marko Tikka.
3.12. klo 11.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaPaavo MatsinEnostoneLeninin valssi
3.12. klo 12.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaTommi P. LankilaGaudeamusAntiikin viimeinen keisari / Oliko Kaarle Suuri antiikin viimeinen tuulahdus vai keskiajan ensimmäinen airut? Frankkien kuningas liitti mahtavaan valtakuntaansa lähes koko läntisen Euroopan. Kiehtova matka vie antiikin lopusta varhaiskeskiajalle ja pohtii Kaarle Suuren merkitystä. Haastattelijana Jaakkojuhani Peltonen.
3.12. klo 12.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaSamuli Antila, Reetta Vuokko-Syrjänen ja Minna RoininenOsuuskummaAjan äärissä / Miten historiallisen romaanin kirjoittaja lähestyy aihettaan? Entä miten erilaista on kertoa tarina, joka sijoittuukin kauas tulevaisuuteen? Millaista taustatutkimusta molemmat edellyttävät? Historiallisiin romaaneihin erikoistuva Samuli Antila, tulevaisuuteen sijoittuvaa yhteiskunnallista tieteiskirjallisuutta kirjoittava Reetta Vuokko-Syrjänen ja nykyaikaan kertomuksensa sijoittava Minna Roininen keskustelevat kaukaisiin aikoihin sijoittuvien romaanien kirjoittamisesta.
3.12. klo 13.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaPertti RajalaWareliaPertti Rajalan tämän vuoden uutuusteos ”Helmi Haapasen kapinakirja” kertoo sisällissodan tapahtumista Tampereella siviilien näkökulmasta. Rajala tallensi amurilaisen tätinsä Helmi Haapasen muistot 1980-luvulla tekemissään laajoissa haastatteluissa. Kirja kertoo, millaista oli sodan jalkoihin jääneiden ihmisten arki piiritetyssä kaupungissa. Taistelut koskettivat aluksi kaukaa, mutta lopulta ne tulivat kotipihoihin. Pertti Rajala on palkittu tietokirjailija. Hän on saanut muun muassa Valtion tiedonjulkistamispalkinnon ja Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinnon.
HaastattelijanabMaria Rautanen.
3.12. klo 13.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaTuomas HoppuVastapainoKaupunkisotaa ja pako Tampereelta / Tampereella taistellaan huhtikuussa 1918. Kranaattitulesta ja tulipaloista saavat osansa niin köyhän väen asumukset kuin teatteritalon kaltaiset arvorakennuksetkin. Vähitellen punaisen kaupungin kohtalo alkaa täyttyä. Kortteli korttelilta jäävät rakennukset valkoisten haltuun.
Historiantutkija Tuomas Hopun sisällissodan tapahtumia Hämeessä käsittelevän trilogian toinen osa kuljettaa lukijaa Kalevankankaalta Tampereen teatterille, Tammelasta Näsilinnaan. Haastattelijana Mikko Jämsén.
3.12. klo 14.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaSilvia HosseiniGummerusKirjallisuuden kiihottava historia / Matka länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin Miten seksiä ja kuumia tunteita on kuvattu kaunokirjallisuudessa eri aikoina? Kirjallisuuden kiihottava historia kuljettaa lukijansa länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin. Silvia Hosseini on Tampereella asuva kirjailija, opettaja ja arvostettu kirjallisuustoimittaja. Haastattelijana Aleksi Pöyry.
3.12. klo 14.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaKyösti Koskela ja Heini KärkkäinenTamperen YliopistoTiedon valoa -tiedetapahtuman ohjelmajulkistus : Kyösti Koskela ja Heini Kärkkäinen keskustelevat tammikuisen tiedetapahtuman ohjelmasta. Tampereen yliopiston ja Tampere Chamber Music Festivalin yhteistuotantoa. Ei Huono!
3.12. klo 15.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaKaroliina SuoniemiAvainPaperinaru-kengät – Lapset sota-ajan Suomessa / Miltä tuntui lähteä Ruotsiin sotalapsena tai nousta nuorena evakkojunan kyytiin? Millaista oli perheiden arki talkootöissä tai pommitusten keskellä? Mille maistuivat Jäte-Joonas-karamellit ja korvikekaakao? Entä miten mukavat olivat paperiset kengät tai lakanat? Tamperelaisen kirjalijan ja opettajan Karoliina Suoniemen koko perheen tietokirja kertoo lasten ja perheiden arjesta ja elämästä pula- ja sotavuosina. Sodat ovat surullinen ja käsittämätön asia. Sotia käydään koko ajan jossakin päin maailmaa. Suomessa sota kosketti lapsia ja nuoria, kokonaisia perheitä. Sota tuntui lapsista monenlaiselle: pelottavalle, surulliselle, jännittävälle ja joskus myös vähän kuin seikkailulle. Sota ja pula jättivät jälkensä kokonaiseen sukupolveen. Haastattelijana Kati Saonegin.
3.12. klo 15.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaOuti HytönenGummerusKairojen kosmopoliitti – Annikki Kariniemen elämä ja teot / Annikki Kariniemi (1913-1984) oli lappilainen kohukirjailija, kulttuurivaikuttaja ja seikkailija, jonka hämmästyttävää elämää tamperelainen kirjallisuustoimittaja ja suomentaja Outi Hytönen avaa hienosti kirjoitetussa elämäkerrassa. Haastattelijana Pauliina Pietilä.
3.12. klo 16.30Sorsapuistosali / OhjelmalavaAntti PoikelusWareliaKaikki tietävät jotakin hotelleista. Mutta ani harva tietää hotelleista kaiken. Antti Poikeluksen viihdyttävä Hotellimuistelmat kertoo tamperelaisen hotelli Victorian koko tarinan. Victorian pitkäaikaista vastaanottopäällikköä haastattelee Maria Rautanen.
3.12. klo 17.00Sorsapuistosali / OhjelmalavaLeena Elina ValkeapääVastapainoKansallispuvun kulttuurihistoria / Onko kansallispuku jäänne menneiltä ajoilta vai elinvoimaista nykykulttuuria? Kansallispuvuilla on ilmaistu erilaisia suomalaisuuksia, kielirajoja, maakuntia, sukujen yhteenkuuluvuutta ja kotiseutua. Pukuja rakastetaan ja inhotaan. Miksi ne synnyttävät niin voimakkaita tunteita? Miten ne saivat alkunsa, millaisia ne ovat nyt? Kansallispuvun kulttuurihistoria käsittelee suomalaisten kansallispukujen historiaa 1800-luvulta nykypäiviin asti. Esille nousee erityisesti kukkakuosistaan tunnettu Sääksmäen naisen puku, jonka vaiheet avaavat näkymän jatkuvaan valintojen, soveltamisen ja aitouden problematiikkaan. Haastattelijana Susanna Sauni.
3.12. klo 10.30Sorsapuistosali / Open mic-lavaOpiskelijahaastattelutMerja Sovala haastattelee Juha Itkosta teoksesta Teoriani perheestä.
3.12. klo 11.00Sorsapuistosali / Open mic-lavaOpiskelijahaastattelutAriel Rantinoja haastattelee Sirpa Kähköstä (Siltala) teoksesta 36 uurnaa.
3.12. klo 11.30Sorsapuistosali / Open mic-lavaOpiskelijahaastattelutAriel Rantinoja haastattelee Tuuve Aroa (Siltala) teoksesta Universumin takahuone.
3.12. klo 12.00Sorsapuistosali / Open mic-lavaKati LahtiMinervaKikka – Traaginen elämä Sisaren silmin / Intiimi elämäkerta paljastaa Kikasta puolen, joka jäi julkisuudelta piiloon. Läpi Kikan elämän hänen tukenaan ja lähimpänä ystävänään pysynyt pikkusisko Kati Lahti kertoo sisarensa traagisen tarinan rehellisesti ja avoimesti. Samalla hän täyttää siskolleen antamansa lupauksen kertoa tarinan niin kuin se oikeasti meni. Haastattelijana Kai Kortelainen.
3.12. klo 12.30Sorsapuistosali / Open mic-lavaTuomas MarjamäkiDocendoYhdet vielä, Irwin. ”Irwin Goodman oli koko Suomen tuntema renttulaulaja, jonka hitit ja persoona muistetaan edelleen. Todellinen ihminen Irwinin takana on sen sijaan jäänyt hämärän peittoon. Läpi elämän kestäneet ongelmat ja yhteiskuntavastaisuus kumpusivat rikkonaisesta lapsuudenperheestä, viinasta sekä kovapäisyydestä.

Tuomas Marjamäki (s. 1978) on kirjailija ja toimittaja, joka tietokirjoissaan on erikoistunut suomalaisen viihteen historiaan. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa Vesa-Matti Loirin, Spede Pasasen, Simo Salmisen ja Mikko Alatalon elämäkerrat sekä kirjat Kummelista ja Uuno Turhapurosta.” Haastattelijana Johannes Silvennoinen.
3.12. klo 13.00Sorsapuistosali / Open mic-lavaOona Emilia Enkelsaari ja Hilda IvarsAviadorAnsa Ikonen – Muistoja Filmitähdestä
3.12. klo 13.30Sorsapuistosali / Open mic-lavaVille Soimetsä, Essi Jouhki, Petri Repo, Liisa LaluTeosVimmaa ja voimaa – Suomen Teiniliitto ja yhteiskunta 1939–1983 / Oppikoulun yläluokkalaisten järjestö Suomen Teiniliitto oli huippukaudellaan maamme suurin ja yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisin nuorisojärjestö. Sen vahvimmat ja kuohuttavimmat vuodet ajoittuvat 1960-70-lukujen vaihteeseen. Vimmaa ja voimaa on ensimmäinen kokonaisesitys järjestöstä, jota ilman Suomi olisi erilainen maa. Haastattelijana Pia Koivunen, dosentti ja yliopistonlehtori, Turun yliopisto.
3.12. klo 14.00Sorsapuistosali / Open mic-lavaTommi E. Virtanen ja Topi SalmiTammiIsäni Vexi on kirja isästä, Vexi Salmesta. Kertojana on sanoittajalegendan poika Topi Salmi. Kirja on tarina kipeästäkin isäsuhteesta, jossa kollegiaalinen yhteistyö vaihtelee lapsuuden pettymyksen tunteisiin. Haastattelijana Taija Tuominen.
3.12. klo 14.30Sorsapuistosali / Open mic-lavaJukka-Pekka PietiäinenMinervaVihtori Kosola – Mies ja myytti / Vihtori Kosola (1884–1936) muistetaan lähinnä lapuanliikkeestä ja Mäntsälän kapinasta. Hän oli 1920-luvulla johtava lakonmurtaja ja eteläpohjalainen maalaisliittolainen järjestöjyrä, joka nousi hiukan sattumalta joulukuussa 1929 kommunisminvastaisen taistelun keulakuvaksi. Tuore elämäkerta tarjoaa paljon uutta tietoa oikeistoradikaalista kansanliikkeen keulamiehestä, joka elää myyttisenä hahmona suomalaisessa historiamuistissa. Haastattelijana Jorma Mahlanen.
3.12. klo 15.00Sorsapuistosali / Open mic-lavaAntti Liuttunen / VapriikkiTampere ennen ja nyt sekä Tampereen vanhat kartanot / Museokeskus Vapriikki julkaisee korkeatasoisia teoksia Tampereen historiasta. Asiantuntevaa tekstiä täydentää runsas kuvitus. Tampereen kartanot perustuu Mirja Mäntylän väitöskirjaan, Tampere ennen ja nyt samannimiseen näyttelyyn, joka oli esillä Vapriikissa 9.12.2022-5.3.2023 ja saavutti huikean suosion.
3.12. klo 15.30Sorsapuistosali / Open mic-lavaHelena SaarikoskiPartuunaKirjeitä Eppu Normaalille – Päiväkirja 2009-2019. Kirjajulkistus. Omaelämäkerrallisen kirjekirjan kirjoittajaa Helena Saarikoskea haastattelee tutkijakollega, bänditeoriaa kehittävä dosentti Tapio Kuure.
3.12. klo 16.00Sorsapuistosali / Open mic-lavaAnneli Jussila ja Pepe ForsbergIkimetsän ystävät ry”Puut puhuvat

Mitä puut ja metsät haluavat meille kertoa? Pepe Forsberg ja Anneli Jussila kulkevat erilaisissa ikimetsissä ympäri Suomea ja pohtivat ihmisen ja metsän suhdetta. Mitä metsät merkitsevät nykyihmiselle ja mikä on niiden vaikutus ihmisten hyvinvointiin? Ja mitä metsät ja puut voisivat meille kertoa? Pepe Forsberg kirjoittaa jatkuvasti karttuvasta metsätiedosta, hyvinvoivasta metsästä ja siitä valtavasta yhteistyöverkostosta, joka vallitsee puiden, kasvien, sienten, mikrobien ja muiden eliöiden välillä. Anneli Jussila kutsuu mukaansa syvälle metsään ja kertoo, mitä metsän siimes, värit, äänet ja tuoksut ovat merkinneet ihmisille kautta vuosisatojen.” Haastattelijana Jussi Kytömäki.
3.12. klo 16.30Sorsapuistosali / Open mic-lavaAri TolppanenTeosTulisielun pelikirja / Ari Tolppanen ja aikaansaamisen taide
Haastattelijana Paulina Ahokas.
3.12. klo 10.30SopraanoSalla Jokela, Pasi Vainio, Ellinoora LaaksonenKulttuuri, kirjallisuus ja kuntabrändäys. Miten kirjallisuus näkyy kaupunkien kansallisessa ja kansainvälisessä huomiotaloudessa? Mitä kulttuuri voi tuoda kuntabrändäykseen, mitä haasteita siihen liittyy, minkälaisia mahdollisuuksia? Kulttuurin ja kirjallisuuden rooleista kuntien kehityksessä ja mediakuvassa keskustelevat kaupunkitutkija Salla Jokela, Vinhan kirjakaupan toinen omistaja Pasi Vainio ja kirjallisuustieteen opiskelija Ellinoora Laaksonen. Keskustelua vetää yliopistonlehtori Lieven Ameel.
3.12. klo 11.00SopraanoSalla Jokela, Pasi Vainio, Ellinoora LaaksonenKulttuuri, kirjallisuus ja kuntabrändäys. Miten kirjallisuus näkyy kaupunkien kansallisessa ja kansainvälisessä huomiotaloudessa? Mitä kulttuuri voi tuoda kuntabrändäykseen, mitä haasteita siihen liittyy, minkälaisia mahdollisuuksia? Kulttuurin ja kirjallisuuden rooleista kuntien kehityksessä ja mediakuvassa keskustelevat kaupunkitutkija Salla Jokela, Vinhan kirjakaupan toinen omistaja Pasi Vainio ja kirjallisuustieteen opiskelija Ellinoora Laaksonen. Keskustelua vetää yliopistonlehtori Lieven Ameel.
3.12. klo 11.30SopraanoSofia Blomberg, Nea Lähdekorpi, Jenni Lindvall#Booktokin vaikutus kirjallisuuden suosioon
Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoiden tuottamassa ohjelmanumerossa käsitellään #BookTokin vaikutusta nuorten lukuinnostukseen ja kustannusalan ajankohtaisuuteen. Tule katsomaan näytteitä trendaavista kirjavideoista! Keskustelijoina booktokkaajat Sofia Blomberg @lukufiilismedia ja Nea Lähdekorpi @herttuattarina, kustannusalalta vieraana Otavan markkinointipäällikkö Jenni Lindvall.
3.12. klo 12.00SopraanoSofia Blomberg, Nea Lähdekorpi, Jenni Lindvall#Booktokin vaikutus kirjallisuuden suosioon
Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoiden tuottamassa ohjelmanumerossa käsitellään #BookTokin vaikutusta nuorten lukuinnostukseen ja kustannusalan ajankohtaisuuteen. Tule katsomaan näytteitä trendaavista kirjavideoista! Keskustelijoina booktokkaajat Sofia Blomberg @lukufiilismedia ja Nea Lähdekorpi @herttuattarina, kustannusalalta vieraana Otavan markkinointipäällikkö Jenni Lindvall.
3.12. klo 12.30SopraanoKimmo Jylhämö, Antti Nylén, Päivi Koivisto Suoraa puhetta kustannusalan murroksista. Yritysfuusiot, painetun kirjallisuuden myynnin väheneminen ja äänikirjan nousu ovat ravistelleet kustannusalaa. Mitä myrskyt tarkoittavat kirjallisuuden tekijöille ja kustantajille, ja mikä ylipäätään on kirjallisuuden merkitys 2020-luvulla? Aiheesta keskustelemassa ovat Vastapainon johtaja Kimmo Jylhämö, kirjailija, kääntäjä ja kustantaja Antti Nylén sekä Teoksen kustannuspäällikkö Päivi Koivisto. Keskustelua luotsaa kaunokirjallisuuden kustantajien työkulttuuria väitöskirjassaan tutkiva Anne Mölsä.
3.12. klo 13.00SopraanoKimmo Jylhämö, Antti Nylén, Päivi Koivisto Suoraa puhetta kustannusalan murroksista. Yritysfuusiot, painetun kirjallisuuden myynnin väheneminen ja äänikirjan nousu ovat ravistelleet kustannusalaa. Mitä myrskyt tarkoittavat kirjallisuuden tekijöille ja kustantajille, ja mikä ylipäätään on kirjallisuuden merkitys 2020-luvulla? Aiheesta keskustelemassa ovat Vastapainon johtaja Kimmo Jylhämö, kirjailija, kääntäjä ja kustantaja Antti Nylén sekä Teoksen kustannuspäällikkö Päivi Koivisto. Keskustelua luotsaa kaunokirjallisuuden kustantajien työkulttuuria väitöskirjassaan tutkiva Anne Mölsä.
3.12. klo 14.00SopraanoAnnika Eronen , Anneli Kanto, Kirsti Kuronen & kumppanitPirkkalaiskirjailijat ryKatsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen
3.12. klo 14.30SopraanoAnnika Eronen , Anneli Kanto, Kirsti Kuronen & kumppanitPirkkalaiskirjailijat ryKatsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen
3.12. klo 15.00SopraanoAnnika Eronen , Anneli Kanto, Kirsti Kuronen & kumppanitPirkkalaiskirjailijat ryKatsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen
3.12. klo 15.30SopraanoAnnika Eronen , Anneli Kanto, Kirsti Kuronen & kumppanitPirkkalaiskirjailijat ryKatsaus pirkanmaalaiseen nykykirjallisuuteen
3.12. klo 16.00SopraanoRisto AhtiPirkkalaiskirjailijat ryJuhlahaastattelu: Risto Ahti 80
Rakastettu runoilija Risto Ahti täytti tänä vuonna 80 vuotta – ihan niin kuin Pirkkalaiskirjailijatkin, Suomen ensimmäinen maakunnallinen kirjailijayhdistys. Tule kuuntelemaan, mitä kaikkea vuosiin on mahtunut ja mikä runoudessa on tärkeää. Haastattelijana Jyrki Vainonen.
3.12. klo 16.30SopraanoRisto AhtiPirkkalaiskirjailijat ryJuhlahaastattelu: Risto Ahti 80
Rakastettu runoilija Risto Ahti täytti tänä vuonna 80 vuotta – ihan niin kuin Pirkkalaiskirjailijatkin, Suomen ensimmäinen maakunnallinen kirjailijayhdistys. Tule kuuntelemaan, mitä kaikkea vuosiin on mahtunut ja mikä runoudessa on tärkeää. Haastattelijana Jyrki Vainonen.
3.12. klo 16.45-17.30SopraanoAnneli Kanto, Tiina Poutanen ja Anni Kuu NupponenPirkkalaiskirjailijat ryTutkiva kirjailija. Millaista on kirjailijan taustatyö? Entä miten kirjailija tutkii kirjoittaessaan teemojaan, kieltä ja luomaansa maailmaa? Kirjailijat Anneli Kanto, Tiina Poutanen ja Anni Kuu Nupponen avaavat työskentelytapojaan. Haastattelijana Niina Oisalo.
3.12. klo 11.00Puistolämpiö 2Juhani KänkänenTeosApo Apponen – Ekaluokan kellokkaat / Rakastettu Apo Apponen -hahmo on kasvanut eskarilaisesta ekaluokkalaiseksi. Ekaluokan kellokkaat -kirjassa seurataan Apon koulupäivää, joka on täynnä huumoria ja vauhdikkaita tilanteita. Lukija pääsee mukaan esimerkiksi musiikintunnille, puutyötunnille, välkälle, ruokalaan ja opettajanhuoneeseen, jossa otetaan hämmästyneinä vastaan tieto, että opettajille on keksitty oma Wilma. Koulun alkua jännittäville lapsille kirja näyttää, että koulu on hauska eikä ollenkaan pelottava paikka.
3.12. klo 11.30Puistolämpiö 2Hannu LaaksoIntoMe Lintuset / Lähde luontoseikkailuun telkänpoikasten matkassa! Vaikuttavin luontovalokuvin kuvitetussa lastenkirjassa seurataan telkkäpoikueen seikkailua takaisin pesimälammelleen. Helppolukuinen kirjasarja yhdistää tiedon, tarinan ja upeat luontokuvat.
3.12. klo 12.00Puistolämpiö 2Heidi MäkinenKaristoKuura ja karkaileva isomummo / Lempeän humoristinen tarina muistamattoman isomummon ja Kuura-tytön junamatkasta sopii juuri lukemaan oppineille. Kuuralla ja mummilla on paljon huolta isomummosta, joka putosi pari vuotta sitten voimistelurenkaista ja mursi lonkkansa. Lonkka alkaa olla kunnossa, joten tätä nykyä isomummo saattaa ottaa rollaattorinsa ja huristella aamutakki päällä markettiin, ja kuulolaitekin unohtuu. Sen tähden Kuuran on aivan pakko lähteä isomummon seuraksi Tampereelle, ja siitä tuleekin riemastuttava reissu. Mummi tosin hälyttää poliisit karkulaisten perään… Koskettavassa kirjassa on valloittava kuvitus. Haastattelijana Päivi Haanpää.
3.12. klo 12.30Puistolämpiö 2Kaisa Happonen ja Anne VaskoTammiMur-kuvakirjasarja — näin syntyvät lapsia ja aikuisia puhuttelevat teokset. Taide kuuluu kaikille – myös meistä pienimmille. Siksi Tammi ja Kansallisgalleria haluavat yhdessä tarjota perheille uuden tavan kokea kuuluisia taideteoksia. Tässä kirjassa Mur huomaa lintuja Ferdinand von Wrightin metsämaisemassa. Maalauksesta voi löytää yhteensä seitsemän lintulajia, kunhan malttaa tarkkailla maisemaa, kuulostella ja etsiä — yhtä tarkasti kuin Mur kirjan tarinassa!
Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.
3.12. klo 13.00Puistolämpiö 2Aleksi ja Meri KorpelaOtavaPeloton peltohiiri – Lumilabyrintti / Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2023! Tarina kuljettaa lukijan lumiseen metsään. Teoksen kuvitukset ovat taianomaisia ja lumoavia, lukija pääsee valloittavien hahmojen matkassa niin maan alle kuin yläilmoihin ja voi tuntea lumen ja pakkasen ihollaan. Kirja kumartaa tekstin ja kuvituksen tasolla satukirjallisuuden perinteelle uudistaen sitä hienovaraisesti. Teoksen kohderyhmä on laaja, koska sen tarina avautuu sekä pienelle että isolle lukijalle. Haastattelijana Päivi Haanpää.
3.12. klo 13.30Puistolämpiö 2Elina LoisaAvainHapsi Haamulapsi / Samua pelottaa öisen kodin pimeys ja se, mitä kaikkea pimeässä voi olla. Hän on tehnyt oveensa kieltokyltin kummituksille, että ne eivät tulisi hänen huoneeseensa. Eräänä yönä Samu löytää eteisestä eksyneen kummituksen, joka tarvitsee hänen apuaan. Hapsi Haamulapsi kertoo pimeän pelosta ja siitä, miten asiat näyttävät erilaisilta, kun niitä katsoo uudesta näkökulmasta.
3.12. klo 14.00Puistolämpiö 2Anna Elina Isoaro ja Mira MalliusWSOYKaksi tätiä nimeltä Veera käsittelee elämäntyylien ja perheiden monimuotoisuutta lapsen näkökulmasta ja lempeällä huumorilla. Kummallakaan tädillä ei ole omia lapsia, ja molemmilla on siihen omat syynsä. Niin lapsista kuin tädeistäkin on hauskaa viettää aikaa yhdessä ja olla osa toistensa elämää!
3.12. klo 14.30Puistolämpiö 2Lohikäärmeprinsessa Tuulispää ja Hauskis: Musiikillinen joulushow
3.12. klo 15.30Puistolämpiö 2Harri István Mäki ja Ulla WelinKolmikko ja Piparkakkuvarkaat /
Harri István Mäki piirtää samalla, kun mummi Ulla Welin lukee otteita Kolmikko-sarjastaan. 20-kertainen mummo Ulla Welin ja rakastettu kuvittaja Harri István Mäki ovat leiponeet seikkailusarjan, joka rohkaisee lapsia katsomaan omaa lähiympäristöään uusin silmin. Eivät olisi lapset arvanneet, että niin jännittävää voi olla mummolassa, etenkin kun mummon sääntöihin kuuluu, että kännykät ovat poissa. Sarjan ensimmäisen kirjan, Kolmikko ja linnoituksen salaisuus, tapahtumat sijoittuvat kerrostalolähiöön, seuraavaksi seikkailaan mummon mökin maisemissa.
3.12. klo 10.00Pääaula / AulaklubiReetta HuttunenEnostoneKatsastusasema
3.12. klo 10.30Pääaula / AulaklubiSatu Mattila-LaineWareliaToimitila. Satu Mattila-Laine on kirjoittanut kokonaisen runoelman yhden konttorin yhden työntekijän yhdestä päivästä. Samalla teos on hilpeän osuva kuvaus konttorimaailmasta ja konttorissa työskentelevän ihmisen mielenmaisemasta. Mattila-Lainetta haastattelee Maria Rautanen.
3.12. klo 11.00Pääaula / AulaklubiArto LappiEnostoneKorallimieli
3.12. klo 11.30Pääaula / AulaklubiTittamari Marttinen, Kirsti Kuronen, Emilia Hulkko, Päivi Heikkilä-Halttunen & kumppanitKvalitiSäeromaanin monet maailmat / Miten säeromaani tuli Suomeen ja miten lukijat ottivat sen vastaan? Kirsti Kuronen kirjoitti ensimmäisiä Suomessa julkaistuja säeromaaneja. Tittamari Marttisen Tähdet syntyvät sattumalta on tämän syksyn uutuuksia. Millaisia mahdollisuuksia säemuoto tarjoaa? Millainen se on lukijan ja kriitikon näkökulmasta? Keskustelemassa kirjailija Kirsti Kuronen, kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen ja kirjagrammaaja Emilia (@hukka_rakastaa_kirjoja). Keskustelua johdattelee kirjailija Tittamari Marttinen.
3.12. klo 12.00Pääaula / AulaklubiAnni Kanniainen ja Atermis KelosaariLuopiolapset
3.12. klo 12.30Pääaula / AulaklubiAnni Kanniainen ja Atermis KelosaariSininen, valkoinen ja Sateenkaari
3.12. klo 13.00Pääaula / AulaklubiIlona TomiWareliaIlona Tomi kirjoittaa tänä vuonna julkaistussa runokokoelmassaan ”Tapahtukoon sinulle sinä” näkyviin sitä ihmisen peruskokemusta, mikä kiiruhtaa niin nopeasti ohitse alkujen ja loppujen välissä. Monipuolinen kirjailija palkittiin vuonna 2022 Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla. Ilona Tomia haastattelee Marko Vesterbacka.
3.12. klo 13.30Pääaula / AulaklubiJS MeresmaaOtavaKunnes tapamme taas. Vertahyytävä jännitystarina pojasta, josta tuli vampyyri.17-vuotias Roope on aloittanut uuden epäelämän vampyyrina. Se ei ole kovin helppoa, sillä Roopen verikammo tekee syömisestä lähes mahdotonta eikä entisen elämän hylkääminen onnistu ilman kipuja. Ikävä perhettä ja parasta ystävää Aleksia kohtaan on kova, mutta erityisesti viimeksimainitun veren tuoksu on aivan liian houkutteleva. Pystyykö Roope vastustamaan petoa itsessään? Palkitun kirjailijan notkea fantasiajännäri hehkuu vampyyrien kuolematonta lumoa ja pitää otteessaan viimeiselle sivulle saakka. Kirja on itsenäinen jatko-osa kehutulle Kenties tapan sinut vielä -nuortenromaanille. Haastattelijana Simo Ollila.
3.12. klo 14.00Pääaula / AulaklubiJarno RajalampiAviadorMarsiin muuttaneen ihmisen koti-ikävä
3.12. klo 14.30Pääaula / AulaklubiOtso Kautto ja Jukka-Pekka RaesteTTTSaituri – Ihana raha. Haastattelijana dramaturgi Juho Gröndahl.
3.12. klo 15.00Pääaula / AulaklubiRitva YlönenWareliaLaura Harmajan traaginen elämä Kirjallisuudentutkija Ritva Ylönen on kirjoittanut aiemmin Kalle Päätalon ja Saima Harmajan paljon luetut elämäkerrat. Uudessa elämäkerrassa ”Järjellä ja tunteella” Ylönen kertoo Saima Harmajan äidin Laura Harmajan elämästä. Laura Harmaja oli merkittävä tiedenainen, jonka perustama kodin taloustiede tunnetaan nykyään kuluttajaekonomian nimellä. Äitiä tutkiessaan Ylönen löysi niin paljon uutta tietoa myös tytär Saimasta, että ”Järjellä ja tunteella” on samalla Saima Harmajan elämäkerran täydennysosa.
Haastattelijana Maria Rautanen.
3.12. klo 15.30Pääaula / AulaklubiPERUUTETTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI
Miira Luhtavaara, Teos
Tuhkaksi tekemisen taika / ”Tuhkaksi tekemisen taika on runon keinoja käyttävä romaani uusperheestä, jonka arjen masennus järjestää uudelleen. Selviytymiseen tarvitaan ainakin ponileikkejä, Melancholia-elokuva, tieteellinen asenne, pumpernikkeleitä ja suomen kielen kauneimpia sanoja.” Haastattelijana Teos-kustantamon kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen
3.12. klo 16.00Pääaula / AulaklubiJonimatti JoutsijärviIntoMirkka Rekola – Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin / Ensimmäinen elämäkertateos rakastetusta ja palkitusta runoilijasta. Mirkka Rekolan elämä avaa erityisiä näkökulmia paitsi runouteen myös seksuaalivähemmistöjen asemaan ja poliittisten ääriliikkeiden historiaan sodanjälkeisessä Suomessa.
Haastattelijana Maria Rossi.
3.12. klo 16.30Pääaula / AulaklubiJonne PiltonenRunoesitys / Jonne Piltonen (s.1995) on runoilija, mediataiteilija ja spoken word-artisti. Piltosen runoudessa kieli näyttäytyy ruumiillisena soittimena, joka toimii rytmisten, melodisten ja performatiivisten elementtien avulla. Hänen viimeisin runoteoksensa Lento #1 julkaistiin Nokturno.fi -verkkolehdessä vuoden 2023 toukokuussa. Teos on toteutettu yhteistyössä jazzmuusikko Heikki Saarenkunnaksen kanssa, ja se on ensimmäinen osa Ilmassa -teossarjaa. Piltosen muita audiovisuaalisia runoteoksia on julkaistu muun muassa Jano-lehdessä, Nokturnossa ja Särmä -oppikirjassa.
3.12. klo 11.00RiffiSean RicksMinervaElämäni juoksu / Sean Ricksin omaelämäkerrallinen kirja on tarina päällisin puolin hyväntuulisesta tv-juontajasta, joka ajautuu lopulta henkiseen ja fyysiseen umpikujaan. Ennen kaikkea se on tarina onnistumisesta – rakastamalla ja hyväksymällä itsensä. Sean Ricksin tarina on jokaiselle kutsu hitaampaan, kestävämpään ja armollisempaan elämään. Kun uskaltaa edetä omaa tahtiaan, voi mahdottomasta tulla mahdollista. Haastattelijana Jorma Mahlanen.
3.12. klo 11.30RiffiRiikka PalanderAvainElefanttien aika / Antropologiaa opiskeleva suomalainen Kirsi asettuu tansanialaiseen vuoristokylään kerätäkseen aineistoa luguru-heimon tyttöjen initiaatiorituaalia käsittelevään graduunsa. Hän pääsee seuraamaan initiaatioikään tulleen tytön perheen elämää. Mikään tilanteessa ei kuitenkaan vastaa Kirsin odotuksia, ja toimettomat päivät vieraassa kulttuurissa saavat hänet kohtaamaan oman elämänsä kipukohtia.
Lugurutyttö Hiarin ja hänen äitinsä pohdinnat perinnettä koskevien kysymysten äärellä linkittyvät myös Kirsin elämäntilanteeseen – heistä kukin omalla tavallaan käy läpi siirtymää uuden ja vanhan maailman välissä. Haastattelijana Katja Jalkanen.
3.12. klo 12.00RiffiJussi LehtinenTammiConcierge – VIP-erikoismies. Jussi Lehtinen olisi mainio fiktiivisen romaanin hahmo. Äiti oli kukkakauppias, isä oli alamaailmassa arvostettu ja vaikutusvaltainen vanhan liiton rikollinen. Jussi valitsi kukat – ja palvelun. Tämä entinen huippupainija on nyt ammatiltaan concierge, VIP-palvelujen erikoismies. Hän toteuttaa henkilökohtaisesti kaikki asiakkaiden lailliset toiveet.
Haastattelijana Taija Tuominen.
3.12. klo 12.30RiffiSaara Henriksson ja Aino-Maija LeinonenIntoLaiskan vanhemman opas / Hauska opas rentoon vanhemmuuteen! Kirja käy läpi vanhemmuuden värikkäät vaiheet ja tuo kaivattua rentoutta ja myönteisyyttä vanhemmuuskeskusteluun. Vanhemmuuden väitetään olevan hukassa, mutta todellisuudessa nykyajan äidit ja isät ovat valmistautuneempia ja valistuneempia kuin koskaan. Lapsista kasvaa fiksuja aikuisia monenlaisissa perheissä.
Haastattelijana Maria Rossi.
3.12. klo 13.30RiffiAnna PölkkiAvainKakkuja salaisesta puutarhasta / Mikäpä olisi ihanampaa kuin vetäytyä sohvan syliin tai riippumaton kainaloon kirjan, kakkupalan ja teekupin kanssa? Reseptejä ja lukuvinkkejä sisältävän leivonta- ja tietokirjan herkulliset kuvat vievät kakku- ja lukuhetkiin metsän siimekseen ja puutarhaan. Miten Montgomeryn Anna-kirjat taipuvat kakuiksi? Millaisen kakun voisi kuvitella pikku naisten joulupöytään? Millaisina kakkuluomuksina Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Kotiopettajattaren romaani voisivat herätä henkiin? Haastattelijana Katja Jalkanen.
3.12. klo 14.30RiffiLeena LukkariAvainRita: Sitruunapuun varjosta Suomeen / Ruandan sisällissotaa pakeneva 15-vuotias Rita päätyy neljän vuoden vaiheikkaan pakolaisuuden jälkeen Suomeen. Alku ei ole helppo, sillä monet haluavat hyötyä nuoresta ja kauniista tulokkaasta. Vähitellen Rita oppii suomen kielen, kouluttautuu, löytää töitä ja perustaa perheen. Vuonna 2016 hänet valitaan vuoden pakolaisnaiseksi ja hän saa kutsun presidentinlinnaan. Ritan tarina kertoo sinnikkyydestä, rohkeudesta ja uskosta ihmisiin. Valtavien vastoinkäymisten jälkeen koittaa parempi aika. Rita kertoo kirjassa myös kokemastaan syrjinnästä ja tekee teräviä huomioita suomalaisista. Haastattelijana Vilja Kujanpää.
3.12. klo 15.00RiffiJari SaarenpääMineaLöydä vahvuuspotentiaalisi / Mikä on onnistumisen kaava? Mitkä ovat sisäisen motivaation tekijät, joita yhdistämällä syntyy menestys? Miten elämä muuttuu, kun valjastetaan vahvuudet täyteen potentiaaliin

Muun muassa näihin kysymyksiin antaa vastauksia Jari Saarenpään teos. Ikigaissa kysymys on siitä, mitä maailma tarvitsee, jota sinä omalla ainutlaatuisella vahvuuspotentiaalilla voit tuottaa. Parhaimmillasi olet löytänyt itsellesi kutsumusammatin, jolla voit elättää perheesi.

Tietokirjailija Jari Saarenpää on yritysvalmentaja ja teollisuustalouden diplomi-insinööri, jolla on vuosikymmenten johtamiskokemus monikulttuurisesta, kansainvälisestä tehtäväkentästä liike-elämässä. Viimeiset 10 vuotta hän on valmentanut johtoryhmiä ja esihenkilöitä onnistumaan johtamistehtävässään. Hän on myös neljän aikuisen lapsen isä.
3.12.klo 11.00 / 13.00 / 15.00Opus 1LukukoiraSuomen Kennelliiton lukukoiria tavattavissa la ja su klo 11, 13 ja 15 Opus- tilassa. Tule lukemaan koirille, rapsuttelemaan tai kuulemaan lukukoiratoiminnasta.
3.12. klo 11.00 -17.00 tasatunneinOpus 2Pakomatkalla -pakopeli, ilmoittautuminen paikan päällä, kesto noin 20min, alkaa tasatunneinPakomatkalla-pakopeli Olette saapuneet syrjäisen metsän laidalla olevaan hylättyyn puumajaan. Joku on lähtenyt täältä kiireellä! Ehkä salaisesta piilopaikasta löytyvät vihjeet auttavat teitä selvittämään – mitä kadonneelle nuorelle on tapahtunut? Suomen Kirjainstituutin pakopelissä sukelletaan nuortenkirjallisuuden maailmoihin. Peliin osallistutaan yhdessä ryhmän kanssa, ja yksi peli kestää noin 20 minuuttia. Pelit järjestetään tasatunnein. Ilmoittautuminen Opus 2-tilan ovella. Järjestäjä: Suomen Kirjainstituutti
3.12. klo 10.00 -18.00Opus 3Sivusyöppö askartelupaja / Ohjaaja paikalla 10-17Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin koko perheen työpajassa valmistetaan valloittavia Sivusyöppö-kirjanmerkkejä.

Näytteilleasettajat

NäytteilleasettajaOsastonumero
Absurdia1.37
AhlmanEdu kirjoittajalinja1.44
Aikaplaneetta 1.7
Antiikkilöytö1.80
Aporia Kustannus 1.13
Atrain & Nord Kustannusliike 1.9
AURORA1.15
Aviador Kustannus1.29
Bazar Kustannus1.2
CrimeTime1.2
Docendo1.2
Elisa Kirja1.3
Elämän Taikapöly1.67
Elävän Kirjallisuuden Festivaali1.5a
Enostone1.11
Epic Ermine1.28
Greenbutton Oy/Saila Seppo1.35
Idiootti1.68
J. K. Pölkki1.88
Johnny Kniga1.2
Keskustan Pirkanmaan piiri ry1.46
Kieletär Inari1.87
Kirjansitojamestari Kaija Pihlajamäki, Pekka ja Kaija ay1.56
Kirjatar1.58
KNH Services1.22
Kosmos1.2
Kustannus Aarni 1.13
Kustantamo Huippu 1.13
Kvaliti Oy 1.71
Lastenkirjainstituutti1.86
LukuTähti/EduDuo Oy 1.25
Luonnonperintösäätiö ja Ikimetsän ystävät ry 1.20
Löytöretkellä Baltian luonnossa / Iloinen Gorgo1.60
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri ry1.82
Matin kirjat ja keräily 1.42
Media Potentia Oy / kaunokirjallisuuden osasto1.49
Minea Kustannus1.8
Minerva Kustannus1.2
Minna-Kortti Oy/Minna.L.Immonen1.41
Moebius1.13
Nastamuumio1.33
niin & näin1.17
Nokkahiiri-kustannus1.43
Nysalor-kustannus1.62
Onnenläntti1.4
Osuuskumma1.64
Osuuskunta Kirjasin1.26
Patruuna 1.31
Pirkanmaan vasemmistoliitto 1.51
Proosakuiskaaja1.43
Päivä Osakeyhtiö 1.45
RAIJAMI Raija RiihimäkiA3
Readme.fi1.2
Rosebud Books1.32
Runoyhdistys Nihil Interit1.27
Sara Hildénin taidemuseo 1.1
Serlachius-museot1.5b
Seutu Kustannus 1.23
Stresa Kustannus1.40
Suomen kirjailijanimikkoseurat ry -edustaa 53 nimikkoseuraa Suomessa1.65
Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL)1.30
Suomen Rauhanpuolustajat ry1.16
Suomen World Vision / World Vision Finland1.12
Tammi1.2
Tampere FilharmoniaA2
Tampere Kuplii1.18
Tampereen kaupunginkirjasto1.86
Tampereen taidemuseo1.1
Tampere-Seura ry1.49
Tampere-taloA1
Tiedekirja1.63
Tomaatteja! Tomaatteja! Stand up -festivaaliA4
VaLas-kollektiivi1.43
Vaskikirjat1.64
Vastapaino1.19
Warelia1.28
WSOY, Werner Söderström Osakeyhtiö1.2
Zum Teufel Kustannus1.24
Museokeskus Vapriikki1.81
Sanasato1.10
Palladium Kirjat1.10

Näytteilleasettajat 2 krs.
Pekka Vuori Tonttuja! kiertonäyttely
Pukstaavi & Suomen Kirjainstituutti
Sastamala

Joulutori
Aistikas
Arjen Ilot
ArmaSatar
Avavaruusporo SukraM
Be More Suomi
Desantra
Finnberry
Helmikuu Shop
Hieno Hilma
Ideabutiikki
Kasaamo
Kuolleenmeren kosmetiikka
Koruja ja kransseja
Mirimart
Origami-kurki
Porounelmia / Art by NiinaF
RevonTaika
Ropee
ShinonArt
Silvermoon
Spices Chef
Taikahile
Yogi Tea 

Hae ennakkofiilistä Kirjafestareille

Pieni karanteenikirjakerho on podcast, jossa toimittaja Taru Torikka keskustelee joka viikko yhden kotimaisen kirjailijan kanssa tämän teoksista, ympäröivästä maailmasta ja niiden mahdollisesta suhteesta toisiinsa. Käy kuuntelemassa Tampereen Kirjafestareiden ennakkohaastatteluita Pieni karanteenikirjakerho podcastista.

Tutustu myös
Kirjafestareiden oheisohjelmaan!

Tapahtuman järjestäjä pidättää oikeuden mahdollisiin tapahtumamuutoksiin.

Ohjelmatoimikunta 2023

Kaisa Järvelä Aamulehden Tulenkantaja-palkinto, tuottaja
Tiina Lehikoinen Pirkkalaiskirjailijat ry, puheenjohtaja
Kaisa Laaksonen Lastenkirjainstituutti, toiminnanjohtaja
Hannu Peltonen Antikvariaattiyrittäjä
Harri Simola Docendo Oy, toimitusjohtaja
Reino Bragge Emeritus teatterinjohtaja
Kyösti Koskela Tampere Kuplii sarjakuvafestivaali/Tampereen yliopisto, tapahtumasuunnittelun asiantuntija
Maria Mäkelä Tampereen yliopisto, FT, dosentti, yliopistonlehtori
Minna Hyytiäinen Vihtorin kirjamessut, tuottaja
Marita Salonen Kulttuuritoimitus, päätoimittaja
Reetta Ravi Siltala Kustannus, tiedotuspäällikkö
Sari Andersson Tampereen Työväen Teatteri, tiedottaja
Hanna-Liisa Onnela Tampere-Seura ry, toiminnanjohtaja
Anneli Kanto Kirjailija
Taru Torikka Toimittaja
Elina Alatalo, Tampereen kaupunki, Kaupunkikulttuuriyksikkö, Koordinaattori
Hanna Huovinen, Tampereen kaupunki, Pääkirjasto Metso, Palvelupäällikkö
Ilmo Muuronen, Otava, tuottaja
Pasi Vainio, Vinhan kirjakauppa
Pauli Pietilä, kirjoittaja- ja lavarunoyhdistys Viitapiiri ry:n puheenjohtaja
Venla Vuolanto, Gaudeamus, Viestintäkoordinaattori
Paulina Ahokas Tampere-talo Oy, toimitusjohtaja
Tanja Järvensivu, Tampere-talo Oy, liiketoimintajohtaja
Milla Palovaara, Tampereen Kirjafestarit, Ohjelmapäällikkö
Tuuli-Kaisa Eskola, Tampereen Kirjafestarit, Myynti
Johanna Piirainen, Tampereen Kirjafestarit, Projektikoordinaattori
Mira Mäkelä, Tampereen Kirjafestarit
Anna-Kaisa Noki-Helmanen, Tampereen Kirjafestarit, Markkinointiasiantuntija
Eeva Kivikkola, Tampereen Kirjafestarit, Markkinointiasiantuntija