Hyppää sisältöön

Pirkanmaan suurin
kirjallisuusjuhla
Tampere-talossa
30.11.-1.12.2024
-tutustu ohjelmaan!

Yleisökuva Maestro-salissa

Ohjelma 2024

Luvassa on viikonlopun täydeltä, yli 200 ohjelmanumeron voimin kirjallisuutta ja kulttuuria, ajankohtaisia teemoja ja paneeleja, kirjailija- ja artistihaastatteluja, lasten oma toiminnallinen kirjafestarialue sekä tietenkin Tulenkantaja-palkinnon jakotilaisuus. Mukaan on kirjallisen ohjelman lisäksi jälleen tulossa noin 100 näytteilleasettajaa kustantamoista erilaisiin järjestöihin ja muihin toimijoihin.

Tampereen Kirjafestareille osallistuu jälleen nimekäs joukko kirjailijoita ja artisteja uutuuskirjoillaan ja elämäkerroillaan. Kaunokirjallisuuden kärkinimistä mukana Aamulehtisalin kaunokirjallisuusohjelmassa ovat muun muassa Päivi Alasalmi, Siiri Enoranta, Merja Mäki, Helmi Kekkonen, Anni Kytömäki, Matti Rönkä, Milja Sarkola, Pajtim Statovci ja Sinikka Vuola. Yksi varmasti odotetuimmista festarivieraista on ennennäkemättömän suosion Hildur-dekkarisarjallaan saavuttanut Satu Rämö, joka osallistuu Kirjafestareille sekä esiintyjänä että haastattelijana. Tulenkantaja-palkinto jaetaan tänä vuonna edellisvuosista poiketen Aamulehtisalissa sunnuntaina 1.12. Myös juuri ennen festareita valitut Finlandia-palkintojen voittajat kutsutaan mukaan viime vuosien tapaan – Tampereen Kirjafestarit ovat ainoa kirjamessutapahtuma Suomessa, jossa voittajat pääsevät vierailemaan ja tapaamaan lukijoitaan heti tuoreeltaan palkintojen julkistuksen jälkeen. 

Talon täydeltä kulttuuria

Tampereen Kirjafestareiden kirjallinen ohjelma jakautuu tuttuun tapaan genreittäin ja teemoittain Tampere-talon eri saleihin.

Maestro-salissa kokoonnutaan lauantaina 30.11. jännittämään Dekkarilauantain antia. Kotimaisista rikos- ja jännitys- ja true crime -kirjailijoista lavalla nähdään muun muassa Helena Immonen, Virpi Hämeen-Anttila, JP Laitinen, Anneli Kanto ja Outi Pakkanen. Maestro-salin sunnuntain ohjelmassa artisteja ja näyttelijöitä omakohtaisilla tarinoillaan edustavat esimerkiksi koko kansan suosikit näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius ja Kolmas Nainen -yhtyeen Pauli Hanhiniemi.

Duetto 1 -salissa on lauantaina luvassa kiehtova ja kovatasoinen nuortenkirjallisuuskokonaisuus, mukana uutuuskirjoistaan kertomassa on genren tähtiä Siri Kolusta ja Salla Simukasta suosikkitubettaja Namikolinxiin. Duetto 1:n sunnuntai keskittyy jo perinteeksi muodostuneeseen Ihme & Kumma kokonaisuuteen, jossa ihmismieltä askarruttavien aiheiden ehtymätön skaala liikkuu antiikin jumalattarista rituaalimurhiin. 

Duetto 2 -salin aamupäivä täyttyy urheilua, eläimiä ja luontoa käsittelevistä kirjoista ja teemoista ja iltapäivät ovat Tampere Kuplii -kollektiivin järjestämää sarjakuvafanien juhlaa. 

Tampere-talon aulassa Aulaklubilla on koko viikonlopun ajan maksutonta, kaikille avointa ohjelmaa musiikista, runoista ja lausunnasta sanataiteeseen ja teatteriin. Aulaklubin aamupäivissä nähdään uutuutena myös opiskelijoiden tekemiä kärkikirjailijoiden haastatteluja. Sunnuntaina 1.12. Aulaklubilla pääsee seuraamaan aina yhtä kiehtovaa ja mielikuvituksellista Cosplay-näytöstä.

Uutta Kirjafestivaalilla on entistäkin värikkäämpi ja monipuolisempi Puistolämpiön lasten toiminnallinen kirjafestarialue, josta ei tekemistä puutu: lukukoirille lukemisen ja askartelupajojen lisäksi lapset pääsevät tapaamaan tuttuja piirroshahmoja Tatusta ja Patusta Supermarsuun, ja lastenlavalla nähdään erityisesti perheen pienimmille suunnattua visuaalisesti innostavaa ja aktivoivaa ohjelmaa. 

Ajankohtaiset teemat, trendit ja ihmisiä puhuttelevat aiheet näkyvät myös vahvasti Kirjafestareiden ohjelmassa. Intiimissä Riffi-salissa voi hetkeksi irrottautua festarihulinasta ja uppoutua hyvinvointiin ja self helpiin keskittyviin kirjoihin sekä omaelämäkerrallisiin selviytymistarinoihin, unohtamatta huumoria tai kaihtamatta rankkojakaan aiheita, kuten kuoleman käsittelyä ja syövän kanssa kamppailua. 

Festareiden aikaan yhdeksi suureksi kirjakaupaksi muuttuvassa Sorsapuistosalissa on kaksi ohjelmalavaa. Sorsapuistolavalla pureudutaan yhteiskunnallisiin aiheisiin, mediaan ja politiikkaan sekä sanankäyttöön ja vaikuttamiseen tutkimus- ja tiedekirjallisuudesta journalismiin. Mukana on muun muassa Aamulehden kuratoimia keskusteluja ja Kirjailijaliiton järjestämä ohjelmakokonaisuus. 

Sorsapuistosalin toisen Ajan henki -lavan ohjelma keskittyy aikaamme peilaaviin ilmiöihin, vaikutteisiin ja tarinoihin niiden takana. Mukana on muun muassa toimittaja Laura Frimanin ja Mikko Mattlarin johdatus Suosikki-lehden historiaan Kultaturbo-uutuuskirjan kautta ja Vesilahden kirkkoherran Harri Henttisen koskettava elämäntarina. Sopraano-salin koko ohjelmiston tuottaa ja kuratoi viime vuosien tapaan Pirkkalaiskirjailijat yhdessä Tampereen yliopiston kanssa.

Kirjafestareiden ohjelma täydentyy ja tarkentuu syksyn aikana. Tapahtumamuutokset mahdollisia.